Memang seronok jika dapat mengembara ke seluruh dunia. Sambil melawat tempat orang dapat kutip pengalaman berharga.

Namun setiap kali mahu travel, kita juga perlu isi ilmu di dada dan pastikan beberapa perkara sebelum memulakan pengembaraan.

Perkongsian di laman sosial Facebook Detektif Kembara melalui page Travel Budget & Backpacker Malaysia Buddies memberitahu pengajaran berguna yang boleh kita jadikan panduan setiap kali pergi travel.

Tidak kiralah dalam beberapa perkara kecil hinggalah besar. Ini kerana kita tidak mahu ia boleh merosakkan mood percutian itu nanti.

My Travel Lessons

Memang bersyukur bila dapat mengembara ke merata rata tempat di seluruh dunia. Daripada satu pengembaraan ke pengembaraan yang lain kita belajar. Kalau nak senaraikan semua rasanya too many:

1) Right attire: pemakaian sangatlah penting terutama ke negara yang cuacanya sentiasa berubah ubah. Kita selalu fokus dekat baju & seluar sampai terlupa kasut. Kasut yang selesa amatlah penting untuk elakkan terseliuh, dapat blister dan sebagainya.

2) Check weather: double check weather forecast 1-2 days sebelum departure. Check terlalu awal mungkin tidak accurate. Bila sudah sampai check setiap hari sebelum mulakan perjalanan.

IKLAN

3) Choose the right destination & flight: pilihlah tempat yang sesuai dengan cara kita travel. Orang pergi India,kita nak pegi. Orang pergi Nepal kita nak pergi. Orang pergi Iceland kita nak pergi. Kalau kita travel banyak guna public transport, light,cheap hostel,nak attraction free, memang tak sesuai ke negara negara yang cost of livingnya mahal. Lagi satu about flight ticket. Survey betul betul guna search engine yang ada. Kalau beza kurang RM100 lebih baik book direct dgn Airline. Dah banyak kes book dengan search engine ini macam-macam masalah. Kalau dpt murah rm500 okaylah dengan headache dan risk yang ada.

4) Bawak Makanan: pack some light food yang boleh makan atau alas perut di mana mana seperti energy bars,peanuts, roti,biskut, instant ready to serve meal. Buat macam ini akan bantu kurangkan unnecessary cost seperti nak beli jajan dan sebagainya. Kalau sehari spend beli jajan RM50 kat luar negara sepuluh hari dah RM500. Kadang kadang variable cost macam ini kita tak perasan.

5) Plan route betul betul: Selalu bila nampak tiket murah kita terus grab tiket return. Kalau pergi negara kepulauan mcm NZ okaylah. Tapi kalau nak cover banyak negara mungkin lebih praktikal dan time efficient kalau book one way ticket. Kalau beza sedikit sangat tak payah berkira

6) Pilih tempat duduk yang strategik: Bila booking tempat duduk utamakan lokasi. Memanglah harga itu kritikal tapi kita bukan nak tempat yang sangat selesa sampai tidur lena nak bangun pun susah. Kita tengah travel bukan tengah duduk rumah. Kalau banyak brgntung pada public transport duduklah tempat dalam bandar. Masa yang dijimatkan berbanding kos yang lebih sedikit amatlah berbaloi.

7) Duit: Kalau boleh tak perlu bawak banyak cash. Gunakan kad kredit atau debit lebih selamat dan praktikal. Baca mengenai tempat yang nak dituju sama ada lebih baik cashless atau bawa cash. Lebih banyak cash kita bawak lebih tinggi risiko kita.

8) Gajet: Sekiranya tiada keperluan janganlah bawak terlalu banyak gajet. Handphone 2, kamera 2, Dji, Drone, Tripod, Laptop,tablet, itu menambahkan berat bagasi dan juga membataskan pergerakan. Bawak 2 telefon kalau risau berlaku kecemasan dan sebaginya sudah cukup. Sekarang banyak aplikasi yang boleh digunakan untuk fine tune gambar.

9) Time & Activity: Ini antara paling kritikal yang ramai miscalculated. Itinerari masa spring janganlah digunakan kalau travel masa winter. Pergi Northern Europe pukul 2 pm sudah gelap. Kalau masa summer above artic circle tak gelap-gelap langsung. Selain itu, bagi extra masa in case ada delay flite,baggage, immigration dan lain-lain. Kalau sampai petang atau malam di tempat penginapan cukupla buat aktiviti yang light sahaja.

10) Bergambar: ini berkait dengan no 9. Pergi tiap-tiap tempat especially kalau pergi ramai kena buat jadual yang teliti dan terangkan jadual betul-betul. Dan yang ikut pegi rombongan hormatilah masa dan semua rakan rakan yang dalam trip itu.

Owh lupa, No 11) Jangan kedekut ilmu sebagai traveller. Lagi banyak kita kongsi inshaAllah lagi banyak ilmu kita dapat. Sedih juga tengak ada org kenakan charge untuk share booking platform yngg murah seperti hostel. com,agoda, trip. com dan sebagainya…..siap buat class lagi..benda itu satu sen pun tak ada…janganlah berkira sangat atas rezeki yang Allah dah bagi kat kita ini. Doakan kami dapat terus mengembara dan berkongsi pengalaman dengan semua.

Artikel Berkaitan:

Nak Stay Di Kundasang? Ini Info 58 Penginapan Resort, Homestay & Hostel Untuk Korang Pilih

Berbaloi Hangus RM10K Pusing Negara Scandinavian, Dapat Lihat Keindahan Aurora Borealis & Rasai Suhu Negatif 23°C

Seperti Berada Dalam Kepulan Awan, Pengalaman Berada Di Mawsynram, Meghalaya India, Tempat Paling ‘Basah’ Di Dunia