Capture

Menjadi satu mimpi ngeri buat sesiapa sahaja yang berdepan kejadian kemalangan ketika melancong. Niat di hati untuik bersuka ria namun bertukar tragedi!

Itulah yang berlaku kepada sekumpulan pelancong yang sedang menikmati panorama alam indah di sekitar sebuah tasik. Kejadian malang tersebut berlaku Tasik Furnas yang terletak di Pulau Sao Miguel.

Ia merupakan sebuah tasik buatan dengan ukuran seluas 1.87 kilometer persegi. Tasik yang terletak di Tenggara Brazil itu juga dilaporkan mempunyai kedalaman 15 meter.

Cenurum Gunung Runtuh Timpa Pelancong Dirakamkan Lensa Video Cukup Mencemaskan!

IKLAN

Tasik tersebut kini merupakan salah satu tarikan pelancong popular di Brazil. Setiap tahun ia dikatakan memerima kira-kira lima ribu pengunjung pada setiap hujung minggu. Manakala pada hari cuti umum pula ia boleh mencecah 30 ribu orang pengunjung!

Dalam kejadian ngeri yang berjaya dirakamkan lensa kamera tersebut merupakan yang kali pertama berlaku seumpamanya. Serpihan runtuhan gergasi yang runtuh telah menimpa dua buah bit yang membawa pelancong. Lebih mengharukan sehingga kini dilaporlan tujuh orang maut manakala 20 orang turut hilang.

Cenurum Gunung Runtuh Timpa Pelancong Dirakamkan Lensa Video Cukup Mencemaskan!
Saat yang cukup mencemaskan!

Dalam rakaman video tersebut jelas kedengaran jeritan pelancong ketika batu itu terhempas ke atas bot. Akihat runtuhan itu, sebanyak dua buah kapal tenggelam dan gelombang air yang kuat.

IKLAN

Mangsa yang cedera dilaporkan kebanyakannya mengalami kecederaan patah tulang, cedera pada kepala dan juga muka.

Video tersebut merupakan rakaman yang dilakukan oleh pengunjung yang menaiki bot terletak lebih jauh dari runtuhan itu.

IKLAN

Runtuhan yang disifatkan sebagai seperti ‘domino’, dipercayai berpunca daripada hujan lebat.

Pihak berkuasa telah memberi amaran kepada penduduk tempatan lebih awal pada hari tersebut untuk mengelakkan air terjun di kawasan itu yang mungkin terdedah kepada jumlah air yang besar.

Cenurum Gunung Runtuh Timpa Pelancong Dirakamkan Lensa Video Cukup Mencemaskan!
Misi menyelamat

Diharapkan misi menyelamat mangsa yang masih belum ditemui berjalan dengan lancar. Semoga kejadian ini dapat kita jadikan pengajaran di masa hadapan!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI