Hujung minggu adalah hari untuk diri sendiri atau bersantai bersama keluarga dan teman-teman. Lupakan seketika ‘masalah dunia’ atau kerja yang tidak pernah habis, dan bawa diri anda keluar seketika sambil rehatkan minda.

Tiada idea lokasi seterusnya untuk ‘berjalan’? Anda boleh cuba cuti-cuti Malaysia di Kuala Lumpur pula. Jika anda orang luar bandaraya ini, bercuti di Kuala Lumpur juga merupakan penggembaraan yang menyeronokan. Manakala untuk penduduk tempatan atau yang menetap di Lembah Klang, cuba buat kelainan dengan bercuti dalam negeri sendiri! Syiok tau dapat bercuti di Kuala Lumpur!

Mencari tempat menarik di Kuala Lumpur untuk dikunjungi? Ini perkongsian trip 2 hari 1 malam oleh Eira Nasirah

KL TOUR 2D1N for triple ladies (20..8.2020)

Hi, kali ni Eira nak share trip santai dekat KL. Saje nak bawak adik-adik selepas PKP ni dah bape lame terperapkan. Rancangan awalnya nak ke Utara 5h4m satu family tp terpaksa batalkan sebab kes COVID di sana makin naik. So pilihan yang ade sempena bulan Merdeka ni eira layankan mereka naik KL and this is my 1st time drive kereta luar melaka and highways by my own car and only me can drive. So let’s start our journey..

IKLAN

Hotel

  • Eira stay dekat Regalia Hotel. Hotel ni memang best kalau anda nak dapatkan view KLCC dan KL TOUR. Strategik sangat ni. Plus yang paling best die dekat dengan plaza sunway so korang ley excess stesen LRT dari situ tak jauh pon boleh je jalan kaki.

Pengangkutan

  • For first eira dan adik-adik plan nak naik bas je nak gerak ke KL pagi tu sebab Eira bukan pernah drive highway sorang-sorang plus nak jalan kan tak mau penat drive nanti tak nak berjalan dah sebab letih. Tapi pagi tu sebelum gerak tetibe ayah tegur.

ayah : Pukul berape bas kakak?
eira : xbooking ayah. Kan tak tahu ayah hantar pukul berapa.
ayah : kalau macam tu drive je la. dah pukul berapa ni kang sampai dah panas
eira : boleh ke ayah?
ayah : pegi la jangan laju-laju jangan lebih 100km/h. hati-hati memandu.
eira : wahhhh best la. Boleh bawak beg banyak (beg sis kecik sebab tu jadi banyak. Beg sedang tak ada koyak dah) typical ladies

  • Sampai KL kami park dekat area maybank tower, lepas tu travel jalan kaki and naik bus free purple line. 1st time tau. Untuk kalini Eira guna bas dan Kereta. Bas pilihan eira of course lah GO KL sebab FREE OF CHARGE. Jimat banyak wei dekat situ. Banyak tau route yang bas ni cover. Boleh refer Google untuk route bas GO KL ni. Dia ada 4 route yang diwakili dengan warna contohnya Purple Line, Blue Line, Orange Line dan Red Line.

Aktiviti

  • Eira pergi tempat yang dekat dekat je sebab jalan kaki je Contoh macam Masjid Jamek, Bangunan Sultan Abdul Samad, Dataran Merdeka, Perpustakaan Negara, Petaling Street. Selepas tu kami naik bas GO Kl Purple Line pergi Fahrenheit88 and Pavilion. Rupa nya masa kami datang ad aktiviti hari kesenian so kami dapat la servinior sebab join aktiviti kat sane. Lepas itu dapat juga makan pop corn free and baucer All Dak daripada game tu.

  • So lunch kami makan dekat All Dak puas hati sebab lame tak makan korean food kan. Kami juga beli ais cream macam dekat turkey 2 sampai lebam makan siap dia main2kan adik mase nak dapat ais cream 2 lagi lawak sey. Setle kami pon naik bas drop kat Menara Kl cadang nak masok KL Eco Park tapi dah tutup so tak dapat la bawak adik-adik naik jambatan gantung. penat je naik KL Tower tu dah la tinggi nak mati kalau pakai heel tak payah la naik baik ko naik keta teros sampai atas. Adik eira sampai melecet kaki die. Kami turun dengan sedih azam esok kite naik lg tapi tak dapat pon sebabnya jap lagi eira cerita.
  • Jom sambung bace. Lepas tu kami pon cari kereta. Mane kereta wei? yang ingat dekat dengan maybank tower. Punya la cari jalan kaki je kau. 15 minit jalan baru jUmpa rupanya depan Bursa Malaysia. Surrender tak nak jalan lagi. So kite p check in bilik. 5 kali pusing baru jumpe jalan masok Regalia Hotel. Stress betol.
  • Lepas tu solat ape semua. Lepas isya’ kami naik floor 37 kot (aq dah lupe laaa) layan skypool sampai lebam. Esok nya kami travel naik kereta pulak mula-mula jalan dekat Kampung Baru sarapan dekat kedai nasi lemak famous kat kampung baru lepas itu kami ke Muzium Tugu melawat Tugu Negara sebab semperna bulan merdeka nie kan kite bagi semangat patriotik sikit. Lepas tu aku bawak budak-budak nie masok Planetarium Negara and Muzium Polis.

  • Sepatutnya nak singah lg Menara KL, Muzium Tekstil and Pintasan saloma. Tapi target nak kene sampai KLCC jam 10.30am so kite orang terpaksa gerak ke KLCC dan batalkan angan-angan tadi. Tapi rupenya budak-BUDAK nie kata dah pernah masuk Petrosains. Spoil betol. So aku sorg je yang excited hahaha.
  • Lepas tu makan tengah hari then kite org pergi ke Aquaria KLCC kat sini semua jakun jumpe shark and dapat tengok penyu & ikan pari. Siap ad sesi feeding drpd talented scuba diver dlm TU lagi comel sangat. puas hati aq. Lepas TU again lupe mcm mane nak cari keta kat park. Jenuh oii. Masing-masing dah penat time ni. Semua kate jom la balik so tak jadi la ke tempat-tempat lain tu. Kami gerak balik Melaka dalam pukul 3 smpai Melaka dalam jam 5 petang.

EXPENSES for 3pax 2D1N

  • Hotel: RM 87 per night
  • Transportation: RM100
  • Bas (Free)
  • kereta ( RM 40 minyak RM60 TNG)
  • MAKANAN for 3pax
  • Lunch & Dinner first day AllDak : RM 46
  • Breakfast second day Nasi Lemak : RM 17
  • Lunch second day Texas KLCC : RM 30
  • MEAL COST: RM 93

TICKET

  • Petrosains KLCC = RM39.50
  • Aquaria KLCC = RM82.00
  • Planetarium Negara = RM32
  • TOTAL = RM153.50 (Aku dapat tiket murah sebab book dekat Klook and guna baucer dari Digi apps reward) Sangat-sangat berbaloi & menjimatkan

TOTAL SPEND 2H1M FOR 3PAX = RM 433.50

Alhamdulillah semuanya masih dibawah budget aku.. siap sambong jalan di Melaka esoknye. Sebab total bajet RM500

Klook.com