Thailand, negara jiran terdekat Malaysia yang menjadi idaman kaki jalan untuk bercuti. Untuk ke lokasi menarik di sekitar Thailand, anda tidak semestinya perlu menggunakan kemudahan pesawat.

Hanya dengan menggunakan kemudahan pengangkutan awam seperti bas persiaran, anda boleh ke Koh Lipe atau lebih dikenali sebagai Maldives Thailand. Yang penting, bajet perbelanjaan anda juga tidak tinggi dan mahal. Trip sebegini sesuai untuk anda yang ingin bercuti ‘cara lain’ dengan kenalan rapat atau orang tersayang.

Perkongsian menarik ini sumber daripada Fakhrulrazi Ibrahim

Plan asal adalah hujung tahun bulan Disember, tapi atas beberapa faktor² lain, terpaksa diawalkan ke bulan November. Agak merisaukan, memandangkan cuaca tak berapa cantik sepanjang bulan September hingga November, tapi selepas melihat kpd forecast tarikh 26.11.2019 amat baik, so kami terus decide untuk tarikh tu. Selebihnya kami tawakkal.

Itinerary

Part 1: Perjalanan ke Koh Lipe

DAY1
11.30 pm : TBS – Hatyai (~ 9jam)
Kami beli tiket under Alisan Golden Coach. Asalnye pukul 10, tapi bas delay. Alhamdulillah selesa bak ang. Bas berhenti 3 stop.
1) Kepong, HQ Alisan, ambil passenger
2) Changlun CTC Recreation, berenti 30 minit rehat
3) Border, tunggu border bukak pukul 6am waktu Thailand
Bas berhenti dekat ofis Alisan Golden Coach Hatyai

DAY2
9am : Van dari Hatyai ke PakBara (2jam)
Untuk perjalan dari Hatyai ke Koh Lipe, kami ambil service dengan Dee Travels. Tiket termasuk van dan speed boat ke Koh Lipe

11:30am : Speedboat to Koh Lipe (2jam)
Reason utk kami kejar van pukul 9 adalah disebabkan boat pukul 11.30 iaitu Bot pagi akan singgah ke Tarutao National Park dan Love Gate. Itupun diberi 10 minit masa untuk bergambar di Tarutao National Park . Tapi sayangnya, satu bot sepakat taknak turun di Love Gate, sebab semua nk bergegas ke pulau cepat.

2pm : Check in Bloom Cafe & Hostel
Kami booking hostel dorm 8 orang dengan tujuan menjimatkan belanja. Melihat kepada review Agoda, kami sangat berpuas hati dengan bilik, bilik air dan servis diberikan.

5.30pm : Sunset Beach
Di sarankan utk gerak awal. Jangan jadi macam kami, pukul 5.45 baru nak ke Sunset Beach. Tiba ke view sunset pun dah tinggal sisa2 purata perjalanan ke situ memakan masa 15 ~ 20 minit.
8pm: Walking street
Makan malam dan cari pakej snorkeling untuk esok. Kami ambil pakej dengan brader nama Manah iaitu Manah Lipe Travel and Tour (area walking streets). Pandai cakap melayu dan senang untuk kautim harga pakej. Yang penting terjamin halal utk lunch disebabkan Manah ni seorang muslim. Mencari yg halal kan fardhu .

IKLAN

DAY3: Aktiviti Snorkeling di Koh Lipe
5.30am: Bergegas ke Sunrise Beach untuk tengok sunrise.

9am: Gerak ke Manah Lipe Travel and Tour untuk aktiviti Snorkeling.
Untuk Program A ada 7 Point.
1. Koh Hinson – strange rock formation
2. Koh Pai – 1st spot snorkeling
3. Koh Phung – 2nd spot snorkeling
4. Koh Dong – Lunch, Picnic & watch Monkey
5. Rok Roy – Snap gambar ramai2 air biru
6. Koh Hin Ngam – Batu Hitam
7. Jabang Pinnacle – Last Snorkeling spot. *Gambar mahupon video time snorkeling takde sebab masing2 hilang pedoman bila tiba spot snorkeling 3.30pm: Selesai aktiviti dan sampai ke Pataya Beach.

8pm: Walking Street
Makan malam dan cari pakej untuk Kayak esok harinya pula. *Sedikit peringatan, disebabkan Koh Lipe ialah pulau yang agak jauh dari mainland, so cost makanan agak mahal.
Cost makanan lebih kurang 150bath ke atas dan air boleh dianggarkan ke 50bath+-. Total sekali makan dalam 200bath. Selain tu boleh juga cari makanan muslim yg jauh dari Walking Street. Untuk lebih berjimat maka bawalah makanan sendiri. kah!

DAY4
5.30am : Sunrise Beach
Dekat sini hari² bangun pagi semata-mata nak pegi Sunrise Beach punya pasal. Kan bagus kalau kat Malaysia pun macam ni.
.
9am : Kayak ke Koh Kra dan Koh Adang (*Agak berisiko dari Ko Lipe ke Koh Adang)

Kami ambil kayak dekat Satun Dive (suggestion dari Manah) pun bole cakap melayu, pandai cakap bole kautim harga. So sepanjang kami kat sini, hari ni yang paling penuh aktiviti (Swimming, snorkeling, hiking, and kayaking). Kami berkayak dari Sunrise Beach ke Koh Kra (300m). Ni dekat je tak rasa sangat. Ada couple mat saleh tu siap berenang je dari Sunrise Beach ke Koh Kra. Kemudian sambung ke Koh Adang (2km) *sampai tengah laut Andaman Sea ombak ya ampun seriau. Selama kami di Koh Lipe ni, kayak pergi dan pulang dari Koh Adang banyak mendekatkan diri kami dengan Tuhan yang maha esa. Benarlah kata orang, bila dah takut baru ingat Tuhan. Sampai tepi pantai terus lupa semua.
.
11.30am : Chado Cliff, Koh Adang
Ada 3 view point, perjalanan mengambil masa lebih kurang 30 minit sampai puncak dengan pace yang biasa. Maybe boleh jadi 50min kalau banyak stop.

3pm : Pirate Waterfall, Koh Adang
Turun bukit kami sambung perjalanan ke Pirate Waterfall pula. Pintu masuk ke Pirate Waterfall agak tersembunyi dan sukar dicari. Disarankan membawa kawan yang mempunyai ilmu makrifat yang tinggi. Nasib baik kawan kami ade sorang. Kalau takde takpe tengok gambar di bawah kami dah ambil siap2 untuk kemudahan semua orang. Brilliant tak kami? Perjalanan ke air terjun memakan masa hampir satu jam. Perjalanan pun agak mengelirukan sebab trail dah nak hilang. Disarankan buat tanda sepanjang perjalanan.

5.45pm : Kayak pulang Koh Lipe. Sebenarnya agak lewat sebab pkul 6 dah masuk maghrib dan patut pulangkan kayak sebelum jam 6.

8pm : Walking Street
Makan malam dan jalan-jalan mencari souvenir.

DAY5
5am : Sunrise Beach-Macam biasa Sunrise Beach lagi

11am : Check out .

1.30pm : Speedboat to Pakbara

3pm: Sampai jeti PakBara. Tunggu van sampai, lepastu bergerak balik ke Hatyai

HatYai

5.30pm : Hatyai
Sampai di Hatyai, kami buat keputusan untuk bermalam di Hatyai sebab hari ni Sabtu, besok Ahad, holiday. Disebabkan kami telah mengambil servis bot dengan Dee Travel, maka kami pun bermalam dekat hostel kepunyaan Dee Travel juga.

7.30pm : Kaitod Decha
Dah sampai Hatyai ni apa lagi, makan la. Dah macam makan kat Kampung Baru.

9pm : Lee Garden
Jalan2 dekat depan Lee Garden sambung cari buah tangan. Kalau tak dihargai jugak tak tau la nak cakap. Dah macam jalan kat Chow Kit.

10pm : Balik Hostel
Disebabkan badan dah penat dan sengal-sengal, maka kita tamatkan hari dengan balik hostel dan tidur tanpa ada aktiviti lain selepas itu.

DAY6
9am : Naik bas balik ke Malaysia
Jalan jem teruk sampai TBS pukul 12 malam

Perbelanjaan :

* Tiket Bas Alisan Golden Coach TBS – Hatyai RM65
* Insurance for 4day RM26.05
* Sim Card Tourist DTAC THB229
-Beli dekat pejabat Alisan lagi murah. Ni harga beli kat 7E
* Tiket Van & Speed Boat return Dee Travel THB1100
* National Park Fee THB220
* Bloom Cafe and Hostel 4D3N RM165
* Manah Snorkeling 7 Point THB600
-Harga selepas negotiation
* Satun Dive Kayak
– Kayak 2 seat THB600
– Kayak 3 seat THB700
– Harga selepas negotiation
* Dee Travel Hostel 1N THB250
* Tiket Bas Alisan Golden Coach Hatyai-TBS THB550

Kadar tukaran matawang THB10 : RM1.39
Jumlah perbelanjaan lebih kurang RM765 tidak termasuk makan dan cenderamata

Sekian, terima kasih.

Klook.com