Shanghai adalah bandaraya terbesar China yang juga merupakan Hub Pusat Kewangan Antarabangsa. Shanghai antara destinasi percutian menarik dan indah gemar dikunjungi sepanjang musim sejuk.

Di sebalik bangunan pencakar langit di Shanghai, China, ada satu kawasan dilabel sebagai antara lokasi paling berharga di dunia. Kawasan setinggan di kejiranan Guangfuli adalah impian setiap pelabur hartanah kerana kedudukannya di pasaran hartanah paling mahal. Namun kawasan itu kelihatan tidak sesuai untuk didiami kerana struktur bangunan yang hampir roboh, dipenuhi habuk dan sampah.

IKLAN

Beratus-ratus penduduk enggan berganjak dari rumah usang mereka, walaupun selepas diarah pihak berkuasa untuk mengosongkan kawasan itu sejak 16 tahun lalu bagi membolehkan projek pembinaan baru dilaksanakan. Kebanyakkannya tidak mahu berganjak dari kawasan itu kerana rumah itu telah diwarisi daripada keluarga mereka hampir 35 tahun lalu atau lebih dari itu. Mereka juga tidak mahu ditindas dan senang-senang ‘ditipu’ oleh mereka yang berharta.

Seorang jurugambar Reuters, Aly Song berkesempatan melawat kawasan disekitar kejiranan ini. Dia berpendapat penduduk di kawasan kejiranan ini merupakan mimpi ngeri kepada pemaju kerana mereka sangat ‘tabah’ sanggup meneruskan kehidupan di sini, meski pun dalam keadaan serba kekurangan.

IKLAN

Syarikat pemaju, Xinhu Zhongbao, yang mahu tanah itu dikosongkan enggan membayar pampasan sebanyak 4.2 juta yuan (RM3.4 juta), yang didakwanya setimpal dengan nilai rumah berkenaan. Namun pemaju dilaporkan menawarkan penduduk Guangfuli apartmen di Jiading, tetapi kawasan itu lebih jauh daripada tempat tinggal mereka ketika ini. Lebih malang lagi, rumah itu bukan diberi percuma.

IKLAN

Sumber: Blusamurai | Sumber Foto: The Atlantic