Tidak rugi memilih Bali, pulau popular di Indonesia yang merupakan destinasi percutian idaman. Bagi yang baru hidup berumahtangga dan sedang mencari tempat sesuai untuk berbulan madu, memilih Bali bakal menjadi kenangan manis anda dan pasanga di pulau dewata itu.

Ini ada cadangan itinerari sesuai buat anda yang ingin berbulan madu ke Bali. Perkongsian trip ini daripada Noona Seyra

Itinerary 5 Days 4 Night in Bali

Hi semua, ada yang bertanya trip Syira di Bali last week, Sharing is caring, so here you go.

Harap semua ini membantu untuk korang yang belum pernah ke Bali macam I first time. Banyak yang I survey and I rasa package supirbali.com yang murah sikit compare to others, and why I ambik package because before nak pergi ada jugak buat calculation sendiri, and plus minus lebih kurang je harga dia. So I decide ambik je la package tak pening fikir nak makan mana, and kalau korang ada iti sendiri boleh je deal, diorang akan atur, tak semetinya ikut package yang diorang bagi. So kalau ada sesiapa yang ada plan nak ke Bali tahun 2020 nie, I highly recommend supirbali.com harga utk per pax RM880/IDR 2.950.000 package all in tak termasuk flight ya. RM880 because include with Nusa Penida, and if you visit to Bali Nusa Penida is a must!! Kalau tak ke Nusa Penida and utk 5 hari bukan harga nie if not mistaken.

  • Day 1 (Jumaat, 10 Jan 2020)

– 09.50am : boarding from KUL to DPS
– 1.30pm : touch down Bali
– 2.30pm: Airport Pickup Supir (Alfian) dah get ready tunggu kami di Gate Arrivals
– 3.00pm : Minta Supir bawak pergi lunch dulu sbb dah lapar, so dia bawak ke “Nasi Tempong bu Indra” (Sedap, sambal dia pedes amat)
– 4.30pm : Check in Hotel. Lepas check in rehat2 dulu kejap
– 5.30pm : Ambik grab ke La Plancha beach, dekat area sini memang banyak kedai utk lepak minum and tengok sunset (more to santai santai ya)
– 7:30pm : Ambik grab terus ke Starbucks Dewata (Kata supir Starbucks sini yg paling terbesar di Asia Tenggara) and kalau ke sini Dewata Ice Latte is highly recommended, especially coffee lover macam I
– 10.00pm : Gerak balik hotel jalan kaki sbb sebelah dgn hotel je

  • Day 2 (Sabtu, 11 Jan 2020)

– 8.30am : breakfast di hotel
– 9.00am : Supir datang pick up
– 10.30am : Bali Bidadari Batik (kat sini korang boleh tgk mcm mana batik painting and boleh beli souvenirs jugak)
– 11.30am : Coffee Luwak di Alas Harum (kat sini dia akan cerita macam mana proses coffee luwak, and bagi korang try coffee and tea, I think yg nie termasuk dgn package tapi kalau nak try coffee luwak kena bayar asing ya)
– 12.20pm : Rice terrace field at Tegallalang Village (sini view cantik sgt, boleh naik swing and harga lain2 ikut ketinggian if im not mistaken) kalau nak yang paling murah IDR 100k
– 2.00pm : Lunch at Kintamani (while enjoying the view of Gunung Batur)
– 3.30pm : Ubud market (Kat sini banyak barang macam bag rottan bali, pakaian and souvenirs. Korang kena pandai tawar menawar ya.)
– 5.00pm : Tegunungan Waterfall (tapi tak turun sampai ke bawah, ambik gambar dari jauh je sbb dah letih naik turun di Rice Terrace awal2 tadi)
– 5.30pm : Gerak balik hotel
– 8.00pm : Candle Light Dinner di hotel (Yang ini Supir punya suprise I guess)

  • Day 3 (Ahad, 12 Jan 2020)

Okay utk Day 3 Itinerary bertukar sbb masa tu tak brapa nak sihat, entah la makan apa yg silap so I get diarrhea
Supposedly ini itinerary kami hari tu

*DAY 3 (NUSA DUA-ULUWATU-JIMBARAN TOUR)

  • 09.00 : Leave the hotel
  • 10.00 : Water Sport Activities Nusa Dua area
  • 13.00 : Lunch at Nusa dua area
  • 14.00 : Pandawa beach
  • 15.30 : Padang-padang beach
  • 16.30 : Uluwatu temple
  • 17.30 : Kecak & Fire dance and sunset
  • 19.30 : Jimbaran beach Dinner fresh Grilled Seafood
  • 20.30 : Back to hotel*

Tapi disebabkan kesihatan tak mengizinkan so I deal dgn Supir last minute tukar plan, Alfian okay and setuju terus bawak kami ke tempat lain. So nie iti utk day 3

– 8.30am : breakfast di hotel
– 9.00am : Check out, Supir datang pick up, drop by farmasi dulu beli ubat
– 10.30am : Gerak ke Handara Gate, yg nie perjalanan agak jauh ye, 2 hours plus tak silap sbb I tido je dlm kereta
– 12.30pm : Lunch (Lupa nak tnya nama kedai)
– 1.50pm : Sampai di Handara Gate (kena beratur okay nak ambik gambar kat sini and kena bayar tapi semua dah all in dlm package and please bawak payung kalau nak datang sini sbb beratur tak ada bumbung ye, nasib Supir sediakan payung jugak)
– 2.35pm : baru dapat bergambar (every ticket per person cuma 5 minit sahaja, Alfian jugak yg tlg jadi photographer) Haha
– 2.50pm : Wanagiri Hidden Hill (the perfect spot in Bali, yang pandai posing boleh la datang sini)
– 3.30pm : Gerak je Jimbaran
– 6.15pm : Dinner at Blue Ocean Seafood (sambil tgk view sunset)
– 8.00pm : Hard Rock Bali (Kat sini Rock Shop Hotel and Rock Shop Cafe kedai lain lain ye)
– 9.00pm : Check in 2nd Hotel and rest

  • Day 4 (Isnin, 13 Jan 2020) Nusa Penida

– 6.30am : breakfast di hotel
– 7.00am : Supir datang pick up
– 7.45am : Sampai Jetty untuk ke Nusa Penida
– 8.15am : Naik fastboat
– 9.00am : Arrived Nusa Penida (Turun boat dah nampak nama kita Supir dah siap tunggu)
– 10.30am : Diamond Beach (Timur Nusa Penida) kat sini korang boleh turun, kat bawah pun ada swing 200k kata Supir tapi kami tak turun, sbb mcm tinggi sgt (Siapa yg kuat boleh la turun sbb laut cantik)
– 12.15pm : Lunch (termasuk package jugak)
– 1.30pm : Kelingking beach (Barat Nusa Penida)
– 2.40pm : Broken beach & Angel Billabong (tempat nie dekat2 je, tapi korang kena hiking sikit nak tgk view yg superb! Cantik sgt Hilang penat hiking lepas tgk view. Haha
– 3.30pm : Gerak ke Jetty nak balik dah
– 4.10pm : Sampai Jetty (Boleh la lepak2 minum dulu sementara tunggu boat)
– 5.00pm : Naik fastboat
– 6.00pm : Sampai Jetty Sanur (Supir Alfian dah siap tggu)
– 7.00pm : Dinner di Wong Solo
– 8.15pm : Balik hotel (settle down)
– 9.30pm : Ambik grab lepak Starbucks Dewata before balik Malaysia
– 11.00pm : Balik hotel tidur

  • Day 5 (Selasa, 14 Jan 2020)

– 9.00am : Breakfast hotel
– 12.00pm : Check out (Supir dah tggu kat bawah)
– 12.30pm : Krisna Ole ole Bali (kat sini boleh shopping souvenir, macam2 barang ada sini)
– 1.15pm : Kuta street (cari souvenir lagi)
– 2.00pm : Shopping dekat Outlet (Lupa nama tempat, tapi kat sini ada mcm2 brand surfing)
– 3.30pm : Lunch di Ayam tulang lunak Malioboro
– 4.40pm : Minta Supir hantar ke Airport
– 5.00pm : Sampai airport masa nie sedih pulak dah nak balik. Hahah. Lepak Airport sampai boarding, Airport pun ada Hard Rock Cafe and Rock Shop ya.
– 7.15pm : Boarding flight DPS-KUL
– 11.00pm : Touch down KLIA2

Korang tak payah risau, supir akan ikut kemana saja korang pergi, and diorang boleh tolong ambikkan gambar kita. Haha. Supir kami memang best Alfian namanya, Senang nak bawak bincang even tukar plan last minute, ajak kemana pun dia okay je.