Selain daripada lokasi-lokasi popular yang sering dikunjungi oleh orang Malaysia seperti Thailand dan Indonesia, Vietnam juga antara lokasi percutian terbaik yang perlu anda fikirkan dan pertimbangkan untuk percutian bersama yang tersayang.

Selain daripada lokasinya yang terletak tidak jauh dengan negara kita, Vietnam juga mempunyai potensi untuk memberikan satu percutian yang menarik kepada anda bersama teman-teman dan yang tersayang untuk menjelajah dan menikmati budaya, makanan dan persekitaran yang berbeza.

Jadi di sini adalah itinerari dan tip yang boleh anda gunakan untuk merangka perjalanan anda mengembara ke beberapa tempat yang terdapat di sekitar Vietnam bersama teman-teman dan pastinya, itinerari dan tip ini akan dapat memberikan panduan kepada anda untuk menempuh perjalanan tersebut.

Semoga berjaya!


Itinerari dan tip ini adalah perkongsian oleh Ita Md Jani

Untuk yang suka masuk Thailand & Indonesia, nak tukar angin boleh ke Vietnam pulak. Tidak memerlukan perbelanjaan yang terlalu tinggi. Nak mudah sikit boleh ambil ground tour package tapi incase nak redah pon okay, insya-Allah selamat cuma kena rajin bertanya public transport yang agak efisien dan selesa.

Hanoi – Sapa – Hue – Da Nang – Hoi An

Lokasi persinggahan yang menarik untuk anda lawati:

HANOI

  • Old Quarter Street
  • Hanoi Train Street
  • St Joseph Chatedral
  • Masjid Al Noor
  • Hanoi Ancient House
  • Hoan Kiem Lake
  • Restoran sebelah Masjid Al Noor
  • Grills & Gravy – highly recommended

SAPA

  • Fansipan Mountain (cable car, Muong Hoa Train, funicular)
  • Coffee Restaurant
  • Cosiana Hotel – D’Lions Restaurant
  • Sapa Ssquare

HUE

  • Citadel Imperial City (Unesco Heritage)
  • The Flag Tower
  • Perfume River

DA NANG

  • Dragon Bridge (Dragon Fire Show)
  • Ba Na Hills
  • Han River
  • Han Market
  • Marble Mountain
  • Pink Church
  • My Khe Beach
  • Big C Supermarket
  • Family Indian Restaurant – recommended
  • Simpur Restaurant / Brunei Rrestaurant – ada jual nasi katok di sini

HOI AN

  • Hoi An Ancient Town
  • Japanese Bridge

Perbelanjaan 2 orang termasuk flight RM2650

  • Flight KL – Hanoi RM 190/2 orang
  • Flight Hanoi – Hue RM211/2 orang
  • Flight Da Nang – KL RM565/2 orang – beli last minute

Can Tho – HCM – Mui Ne – Da Lat

Lokasi persinggahan yang menarik untuk anda lawati:

CAN THO

  • Can Tho Market
  • Can Tho Museum
  • Chang Rai Floating Market
  • Fruit Garden
  • Pho Noodle Factory
  • Night Market

 

MUI NE

  • Fisherman Village
  • Red Sand Dunes
  • White Sand Dunes
  • Fairy Stream

DA LAT

  • Hydrangea Garden
  • Love of Valley
  • Datanla Waterfall
  • Crazy House

Perbelanjaan 2 orang termasuk flight RM2100

Flight KL – Can Tho RM122/2 orang
Flight HCM – KL RM399/2 orang – beli last minute

Tips secara keseluruhan

  • kebiasaan barang-barang makanan seperti snacks, cookies yang ada cop halal boleh didapati di kedai-kedai serbaneka & supermarket, boleh dikatakan di seluruh Vietnam. Maggi yang berlogo halal pun ada dijual. Harga standard sebab dah siap ada barcord. Kalau beli di kedai-kedai biasa harga untuk lokal berbeza dengan foreigner.

  • Pengangkutan dari satu negeri ke satu negeri selain sleeper bus / train, boleh selalu tengok tiket Vietjet. Kadang-kadang selain jimat masa, juga boleh dibeli dengan harga yang murah.

Hanoi, Sapa, Ho Chi Minh, Da Lat, Da Nang, Hoi An mudah untuk cari restoran halal. Cuma di Can Tho, Mui Ne susah nak jumpa.

  • Pengangkutan yang murah dan selesa ialah sleeper bus. Lebih selesa daripada naik van pelancong tu. Setiap penumpang akan diberi selimut dan kadang-kadang dapat air mineral juga.
  • Cuaca yang tidak menentu bermula dari awal Mei hingga September. Kalau payung agak berat, pastikan ade raincoat.

  • Kalau check-in hotel, biasa ade mineral water dalam bilik, tanya dulu receptionist free ke tak. Ada hotel bagi free ada masa check-out kena bayar.
  • Sekiranya ade pertanyaan untuk itinerari atau apa-apa je pertanyaan boleh pm ye..

Itinerari dan tip ini adalah perkongsian oleh Ita Md Jani