Sebelum ini, Libur ada perkenalkan jambatan ikonik negeri Terengganu yang menjadi lokasi pilihan ramai bergambar. Terkini, Jambatan angkat atau ‘drawbridge’ ini diberitahu akan mula beroperasi sebelum Aidilfitri, sekali gus dapat mengurangkan masalah kesesakan bandar raya Kuala Terengganu setiap kali musim perayaan.

Jambatan Angkat Terengganu Beroperasi Puasa Ini. Nanti Dah Boleh Ambil Gambar Raya ‘Background’ Sini

Menteri Besar, Dr Ahmad Samsuri Mokhtar berkata, jambatan itu dijangka akan siap dalam tempoh sebulan lagi, sebelum diserahkan kepada kerajaan negeri. Menurutnya, Majlis Pembangunan Wilayah Ekonomi Pantai Timur (ECERDC) yang menguruskan pembinaan jambatan angkat dan menara jambatan itu akan membuat penyerahan pada 30 Mei nanti.

“Kita optimis dan berharap sekiranya segala proses dapat disiapkan termasuklah lampu isyarat dan jalan raya di kawasan sebelum naik jambatan dan di seberangnya dapat disiapkan, ia boleh digunakan sebelum hari raya iaitu pada awal Jun. Kita harapkan semuanya berjalan lancar seperti yang dirancang. Jadi, ia sedikit sebanyak dapat mengurangkan kesesakan pada musim perayaan nanti.

IKLAN

Jambatan Angkat Terengganu Beroperasi Puasa Ini. Nanti Dah Boleh Ambil Gambar Raya ‘Background’ Sini Jambatan Angkat Terengganu Beroperasi Puasa Ini. Nanti Dah Boleh Ambil Gambar Raya ‘Background’ Sini

Sebelum ini pengguna hanya menggunakan Jambatan Sultan Mahmud atau melalui Durian Burung-Manir. Selepas ini, anda sudah mempunyai pilihan lain di sebelah sini.

IKLAN

Jambatan angkat itu mula dibina pada tahun 2014, membabitkan kos RM248 juta dan pembinaannya melibatkan laluan utama jambatan, empat menara, dan dua ‘sky bridge’. Dengan panjang keseluruhan 638 meter dan ketinggian 12.5 meter dari aras laut, jambatan itu menghubungkan muara selatan di pusat bandar Kuala Terengganu (Tanjung) dan muara utara di Seberang Takir.

IKLAN

Jambatan Angkat Terengganu Beroperasi Puasa Ini. Nanti Dah Boleh Ambil Gambar Raya ‘Background’ Sini Jambatan Angkat Terengganu Beroperasi Puasa Ini. Nanti Dah Boleh Ambil Gambar Raya ‘Background’ Sini

Jambatan ikonik itu yang pertama seumpamanya di rantau ini dan bakal menjadi salah satu mercu tanda bandar raya ini serta negeri, merupakan antara komponen pembangunan Pusat Bandar Raya Kuala Terengganu (KTTC) yang sedang rancak dibangunkan.

Sumber: Sinar Harian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI