Inilah dia jambatan gantung terpanjang di dunia yang merentasi Sungai Prava di Portugal! Ia mula menerima pengunjung dalam satu pembukaan khas sejak penghujung bulan lalu.

Sinonim dengan ukuran panjangnya yang berukuran 516 meter, jambatan yang memegang rekod terpanjang dunia itu dinamakan sebagai Jambatan Arouca 516. Sebelum dibuka kepada orang ramai, ia terlebih dahulu memberikan peluang kepada penduduk tempatan untuk merasainya pengalaman itu sendiri.

Jambatan Gantung Terpanjang Di Dunia, Arouca 516 Jadi Mercu Tanda Terbaru Portugal

IKLAN

Jambatan Gantung Terpanjang Di Dunia, Arouca 516 Jadi Mercu Tanda Terbaru Portugal

Datuk Bandar Arouca, Margarida Belem memaklumkan, jambatan dengan ketinggian 175 meter itu mampu menampung sehingga 100 orang untuk satu-satu masa.
Selain menyifatkan jambatan yang menyeberangi sungai itu sebagai satu binaan yang unik.

IKLAN

Jambatan Gantung Terpanjang Di Dunia, Arouca 516 Jadi Mercu Tanda Terbaru Portugal Jambatan Gantung Terpanjang Di Dunia, Arouca 516 Jadi Mercu Tanda Terbaru Portugal

Jambatan yang tersembunyi di antara pergunungan itu juga akan menjadi satu lagi tarikan tambahan buat sektor pelancongan di Portugal.

IKLAN

Jambatan gantung terpanjang di dunia yang merentasi Sungai Prava di perkampungan Arouca, Utara Portugal mula dibuka kepada sejak pengunjung bulan lalu. Ia mula dibuka setelah mengambil masa 2 tahun untuk dibina dengan anggaran kos 2.8 Juta Dollar (RM 11.5 Juta).

Kredit: REUTERS

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI