Commonwealth Forest Park Resort

Berdepan pandemik Covid-19 telah banyak menjejaskan industri pelancongan di seluruh negara. Di negeri Selangor terutamanya banyak syarikat pelancongan dan pusat-pusat tumpuan kehilangan pelanggan akibat wabak yang melanda.

Namun melihatkan keadaan yang semakin positif dari hari ke hari berikutan peningkatan kadar vaksinasi, ia memberikan satu harapan baharu. Terbaru kerajaan negeri Selangor bakal memperkenalkan inisatif yang cukup baik bagi merancakkan industri pelancongan di negeri tersebut.

Bauncar Pelancongan Negeri Selangor 2.0 akan dilancarkan pada bulan Oktober 2021. EXCO Pelancongan Negeri Selangor, Hee Loy Sian berkata sebanyak 10,000 baucar pelancongan percuma bernilai RM100 itu hanya boleh didapati di platform e-dagang Shopee.

IKLAN

“Baucar ini akan dilancar pada Oktober dan boleh digunakan serta-merta selain keistimewaan diberi untuk rakyat Selangor sahaja. Tujuan kita berikan kepada rakyat negeri ini kerana buat masa ini kebenaran rentas negeri tidak dibenarkan selain merancakkan industri pelancongan dalam Selangor,” memetik jawapannya kepada SelangorKini.

Pada 9 September Loy Sian memaklumkan bahawa kerajaan negeri telah menyediakan sebanyak 10,000 Baucar Pelancongan Negeri Selangor 2.0. Ia merupakan salah satu langkah untuk merancakkan semula aktiviti serta sektor berkaitan selepas Selangor beralih ke fasa dua menerusi Pelan Pemulihan Negara (PPN).

IKLAN

Jelasnya lagi, sebanyak kira-kira RM1 juta telah diperuntukkan bagi tujuan tersebut dengan setiap baucar bernilai RM100 yang boleh digunakan mulai Oktober depan. Terdahulu, ia telah diperkenalkan Baucar Pelancongan Negeri Selangor 1.0 di mana Kerajaan Negeri Selangor memperuntukkan RM2 juta yang diagihkan kepada umum pada Januari lalu melalui Lazada dan Touch ‘n Go e-wallet.

IKLAN

Pada 18 Disember tahun lalu, Selangor melancarkan program Penebusan Subsidi Baucar Pelancongan bernilai RM200 setiap satu. Pengagihan tersebut membabitkan 10,000 baucar untuk menginap di hotel, taman tema dan inap desa berlesen.

Jadi jangan lepaskan peluang untuk mendapatkan baucar pelancongan ini ya!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI