Sebaik kerajaan mengumumkan sudah boleh pergi ke luar negara, pastinya memberi kegembiraan buat kaki travel.

Maklumlah sudah hampir dua tahun tidak angkat beg besar untuk bercuti ke luar negara.

Jadi bagi mereka yang mahu bercuti ke luar negara terutama UK, perlu ambil tahu beberapa tip sebelum pergi ke sana.

Perkongsian Tia Tia di grup Backpacker Buddy Malaysia memberitahu apa perlu dibuat sebelum berlepas ke sana.

TIPS TRAVELLING TO UK

Bermula 4 october 2021, rules for travelling to UK telah dikurangkan bagi memudahkan traveller melancong ke UK “a more straightforward system” . S

ebelum ni kena ambik test before fly, test day 2 arrival , test day 8 and quarantine, tetapi mengikut rule baru ni hanya perlu “day-2 test” sahaja.

Maybe end of October mereka akan keluarkan rules baru di mana hanya perlu lateral flow test je “tunggu announcement UK”.

Rules ni hanya applicaple for those yang da amik full dose vaccine and complete the days required before you are fully vaccinated and ni hanya untuk mereka with vaccination of these 4 of vaccines and tak pernah singgah red list country yang dikeluarkan oleh UK

a) Oxford/AstraZeneca
b) Pfizer BioNTech
c) Moderna
d) Janssen
e) Vaksin campur pun boleh , tapi dengan syarat still kene cukup dose and time interval for 4 vaksin di atas

IKLAN

List of red list country by UK bermula 11oct :
COLOMBIA, ECUADOR, DOMINICAN REPUBLIC, HAITI, PANAMA, PERU AND VENEZUELA

– Sentiasa check updated red list countries di link kt bawah ni :-
– Ni link die : https://www.gov.uk/…/red-list-of-countries-and-territories
– Please prepare your vaccination certificate and mysejahtera before travelling

PREPARATION BEFORE AND WHEN TRAVELLING

Sebelum travel ke England

1. Book and pay for a day 2 covid-19 test (self swab test)
– step pertama yang mesti dilakukan ialah anda mesti membuat booking untuk testing kit anda dihantar ke alamat penginapan anda di UK pada hari kedua anda di sana. Amat penting bagi anda untuk simpan segala details yang berkaitan booking covid test ni sebagai reference semasa melepasi border nnt. Sebelum membeli tiket flight, pastikan test kit yang anda akan booking sempat sampai ke tmpt penginapan kite pada hari kedua itu.
– test ni perlu dibuat bagi mereka yang berumur 5 tahun dan ke atas
– Ni link die : https://www.find-travel-test-provider.service.gov.uk/test…

2.complete a passenger locater form
Ni link die : https://provide-journey-contact-details.homeoffice.gov.uk…
Document yang diperlukan untuk melengkapkan passenger locater form
1. Passport details/travel documents
2. Travel details (Tarikh/Masa pergi dan balik)
3. Travel address
4. Booking reference untuk “day 2 covid-19 test” yang telah dibook semasa step pertama tadi
5. Prove your vaccination status ( vaccine yang diambil )

IKLAN

Semasa sampai di UK
1. Take test yang kite da book itu, before or semasa day 2 kita di sana
2. Kalau negative, settle

Settle
Dah boleh travel ke UK

STEPS RETURNING KE MALAYSIA
1. COVID 19 TEST ON ARRIVAL
2. KENE DOWNLOAD MY SEJAHTERA
3. QUARANTINE 14 DAYS OR 10 DAYS
4. https://safetravel.myeg.com.my – NI LINK DIE

– Untuk arrival ke Malaysia dari UK masih memerlukan quarantine di Malaysia. Boleh jugak try untuk apply for quarantine at home “subject of approval”

IKLAN

– Link untuk apply quarantine at home sesudah balik dari UK, kene submit 7-10 hari sebelum arrival ke Malaysia.

– Ni link die : https://hso.moh.gov.my/outbreak-portal-hqa/index

P/S : Sentiasa tengok update dari website Government Malaysia and rules dari airlines yang korang nk book in terms of departing and returning .

Keep on looking for insurans to cover for expenses sekiranya anda dijangkiti covid-19 semasa di sana “negara lain da mula bagi insurans travel regarding covid-19, Malaysia kite tunggu announcement dari big travel insurance companies di Malaysia, hopefully. Happy Browsing.

Artikel Berkaitan:

Enam Pantai Paling Menarik, Indah & Kaya Dengan Tarikan Semula Jadi Di Selangor

Lokasi Staycation Kaya Dengan Khazanah Bersejarah Selangor, Boleh Jadi Spot Berfoto Terbaik!

Huda Haven Resort, Inap Desa Bercirikan Suasana Kampung & Ada Sungai. Gamit Momen Zaman Kanak-Kanak!