Kedudukan Kampung Mangkuk (Pantai Mangkuk) terletak berhampiran Pantai Penarik di Setiu, Terengganu mempunyai daya tarikannya tersendiri dan keindahan alam semula jadi pantai yang belum terusik dek pembangunan.

Istimewa di lokasi ini adalah lambaiakan dedaun kelapa dan daun ru berguguran ditiup angin sepoi bahasa sambil disulami pancaran mentari pagi dan senja menyerlahkan keindahan alam semula jadinya.

Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!
Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!
Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!
Kalau anda berada di sekitar ini, jangan lepaskan peluang bersiar-siar di kawasan kampung ini. View pokok kelapa yang tersusun cantik harus dijadikan port untuk bergambar. Di sepanjang jalan ke sini juga terdapat banyak gerai menjual ikan celup tepung (ICT), bolehlah singgah menikmati pelbagai hasil laut segar seperti ikan, sotong, ketam dan udang yang dicelup tepung, selain merasai kesegaran air kelapa muda dengan harga yang berpatutan.

IKLAN

Ini perkongsian info daripada sumber FB Ayu Hasman | IG :@ayuhasman yang berkesempatan ambil angin di sini.

Lokasi yang kurang mendapat perhatian ramai ini sebenarnya pernah dijadikan lokasi pengambaran filem Hikayat Merong Mahawangsa, Pulang dan beberapa filem tempatan yang lain. Kampung ni sebenarnya terletak kira-kira 64km dari bandar Kuala Terengganu dan beberapa kilometer dari Pantai Penarik (lokasi famous ikan celup tepung).

IKLAN

Apa yang menarik mengenai Kampung Mangkuk ni?

  • Kawasan disini agak sunyi dan mendamaikan. Pokok kelapa disini pula seakan-akan ‘beratur’ dan tersusun rapi. Memang sangat cantik untuk bergambar dan OOTD di sekitar kampung Mangkuk.
  • Pantai disini juga bersih, pasir halus dan lembut. Memang syok layan pantai yang lawa ditambah dengan view laut yang membiru.
  • Selain daripada mempunyai laut yang cantik, para penggemar aktiviti memancing juga boleh memancing di sungai Setiu yang terletak betul-betul bertentangan dengan kawasan pantai.
  • Antara waktu yang paling best untuk explore kawasan Kampung Mangkuk adalah pada waktu petang ketika matahari hampir terbenam. View dia memang sangat awesome!
  • Sekiranya korang ingin berkunjung ke Kampung Mangkuk, saya suggest untuk menginap at least satu malam disini. Baru lah dapat menghayati keindahan sunrise dan sunset.

Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!
Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!
Kampung Mangkuk Lokasi View Pokok Kelapa Di Terengganu. Port Cantik Untuk Ambil Gambar!Terdapat beberapa homestay dan resort di Kampung Mangkuk, antaranya:
1. Sekepeng Penarek
2. Terrapuri
3. Bayu laut homestay
4. Bayu beach Penarek

IKLAN

Mungkin bagi sesetengah orang, kawasan Kampung Mangkuk ni macam creepy dan scary sebab terlalu sunyi. Tapi untuk yang inginkan ketenangan dan lari dari kesibukan kota, lokasi ini sangat-sangat best dan mendamaikan.

Jom cuti-cuti Malaysia~

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI