Tiada kehidupan normal hingga akhir tahun depan akan berlaku seperti kebiasaanya yang anda lakukan. Sekurang-kurangnya tempoh 18 bulan adalah paling selamat untuk memastikan COVID-19 benar-benar berakhir.

Tidak dapat dipastikan lagi tempoh sebenar wabak ini akan berakhir. Lihat sahaja contoh seperti negara China yang kononnnya telah bebas dengan wabak COVID-19 ini setelah lebih 3 bulan berperang dengan musuh halus ini. Perintah larangan pergerakkan telah di tamatkan, menyebabkan rakyat mereka berpusu-pusu keluar dari rumah ke lokasi tumpuan ramai. Tanpa disedari, kes COVID-19 di negara tersebut meningkat kembali.

Kehidupan Normal ‘Tiada’ Hingga Akhir Tahun 2021- Pakar Kehidupan Normal ‘Tiada’ Hingga Akhir Tahun 2021- Pakar

IKLAN

Makan di restoran, menghadiri konsert, perhimpunan pagi, majlis graduasi atau menonton perlawanan bola sepak di stadium. Semua yang disebutkan di atas tidak boleh dilakukan sekurang-kurangnya hingga akhir tahun depan, kata seorang pakar perubatan Amerika Syarikat.

Dr. Ezekiel J. Emanuel, pakar onkologi di Fakulti Perubatan, Universiti Pennsylvania berkata, ini adalah kerana dia meramalkan vaksin COVID-19 hanya akan berjaya ditemui pada akhir tahun 2021.

IKLAN
Kehidupan Normal ‘Tiada’ Hingga Akhir Tahun 2021- Pakar
Foto: penntoday.upenn.edu

“Saya kecewa apabila White House dengan yakin mengatakan yang hidup kita akan kembali normal dalam beberapa bulan ini, dan September ini musim futbol akan bermula seperti biasa. Itu semua tidak akan berlaku,” katanya yang merupakan sebahagian daripada pasukan Obamacare, sebuah akta kesihatan yang diwujudkan semasa era pentadbiran Barack Obama.

IKLAN

“Kita harus mempersiapkan negara. Proses ini akan mengambil masa sekurang-kurangnya 18 bulan. Kita perlu melakukan perubahan besar-besaran, bukan sekadar bagi bantuan untuk beberapa minggu. Saya tidak fikir vaksin boleh disiapkan tahun ini. Untuk keselamatan, kita perlu berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga, sekurang-kurangnya sehingga Julai tahun hadapan,” tambahnya.

Sumber: Astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI