Setiap tahun, mesti ada antara kita yang akan meluangkan masa untuk bercuti bersama anak-anak ke luar negara. tak salah sesekali bercuti bersama anak-anak selepas lelah dengan persekolahan sepanjang tahun. Selain mak ayah dapat berehat, dapat juga mengukuhkan ikatan kasih sayang bersama anak-anak.

Walaupun begitu, proses nak membawa anak-anak ke luar negara ini bukanlah satu proses yang mudah. Ada beberapa prosedur yang perlu dilakukan terlebih dahulu. Selain daripada itu, ada banyak perkara-perkara awal yang perlu difikirkan terlebih dahulu seperti soal perbelanjaan dan juga keselamatan kepada anak-anak.

Sebagai contoh, (bukan bermaksud untuk menakut-nakutkan sesiapa ya) di lapangan terbang. Tahu tak bahawa di lapangan terbang adalah satu lokasi yang kerap berlakunya jenayah dan harus kita berikan perhatian sewajarnya lebih-lebih lagi terhadap anak-anak kita.

Antara bahaya yang perlu kita ambil perhatian adalah membabitkan kes penyeludupan dadah yang sekarang ni, sekiranya berlaku di lapangan terbang, tanpa banyak cerita kita akan menanggung akibat daripada itu. Ada banyak kes yang pernah terjadi, lebih-lebih lagi di luar negara untuk kita jadikan iktibar bersama.

Jadi sepanjang masa anda nak bawa anak-anak melancong ke luar negara, boleh jadikan tip di sini sebagai panduan untuk anda. Semoga bermanfaat.

Jangan terima kiriman

Jangan ambil apa sahaja daripada orang yang tidak dikenali di lapangan terbang, lebih-lebih lagi barang yang berbungkus. Ingatkan kepada anak anda tentang perkara ini sebaiknya.

Jangan cantumkan beg

Jangan combine bag dengan sesiapa especially travel buddies yang anda baru kenal. Biar check asing-asing sebab kita tak tahu apa yang ada dala beg orang lain. Takut silap haribulan, kita pun turut terbabit sama.

Jangan biarkan beg terdedah

Kalau boleh, balut beg anda dengan plastik ataupun rain cover. Jangan biarkan ada ruang dalam beg anda untuk sesiapa masukkan sesuatu kerana barang-barang terlarang ini boleh diselitkan di mana-mana sahaja dan silap haribulan, anda yang akan dipersalahkan sekiranya ada apa-apa unsur terlarang di beg anda.

Jangan baik hati sangat

Jangan memandai-mandai nak offer luggage untuk orang-orang yang overweight di depan, di belakang atau di sebelah anda. Kalau terasa baik hati sangat nak membantu, bagi duit, cover caj overweight dia tu daripada anda offer ruang dalam luggage anda sendiri. Dan lagi satu, jangan biarkan lebihan berat itu di daftarkan di bawah nama anda. Kalau sekilo dua lebih itu dadah, anda boleh ucapkan selamat tinggal dunia.

Jangan pegang barang orang lain

Tak payah nak suka-suka hati pegang barang orang lain semasa di airport. Kalau dia minta tolong sekalipun, minta dia letakkan di lantai sahaja atau letakkan di pondok polis takpun kaunter informasi. Bare in mind, waimah apa yang berlaku, jangan pegangkan barang orang lain.

Jangan pakai barang sebarangan

Kalau anda di surau dan kasut anda hilang, jangan pakai kasut atau selipar yang ada di situ kerana dikhuatiri ada benda-benda terlarang diletakkan bersama kasut atau selipar itu. Kes-kes macam ni, banyakkan berdoa orang tu pulangkan kasut anda atau beli sahajalah kasut yang baru.

Jangan tinggalkan beg anda

Jangan tinggalkan beg anda tanpa pengawasan walau ke mana sahaja anda pergi. Sekali anda alpa, drug kartel boleh jadi anda sebagai mangsa mereka dengan menyelitkan apa-apa yang terlarang.