Jika ditanya tentang Kuala Rompin, pasti yang terlintas di fikiran kebanyakkan orang adalah Taman Negara Endau Rompin atau laluan peringgahan untuk pergi ke Pulau Tioman.

Tidak banyak maklumat tentang tempat-tempat menarik yang ada di Kuala Rompin lebih-lebih lagi kepada orang luar.

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Melainkan, seseorang itu kaki pancing kerana pekan kecil ini terletak di muara Sungai Pahang dan berdekatan pintu Laut China Selatan menjadikan Kuala Rompin antara lubuk pancing yang tersohor.

Tapi, itu untuk kaki pancing. Kalau yang bukan kaki pancing? Dah tentu tak tahu apa nak buat sekiranya melancong ke Kuala Rompin.

Sudahlah jarak perjalanan dari Kuala Lumpur ke Kuala Rompin mengambil masa empat jam! Sudah tentu memenatkan.

Usah khuatir. Sepanjang perjalanan melalui Ulu Bendul dan Muadzam Shah terdapat pelbagai tempat persinggahan menarik yang boleh diselingkan dalam jadual percutian kita.

Antara tempat yang dicadangkan adalah seperti sarapan pagi di warung D’Sawah, makan hidangan tengahari daging salai di Restoran Zaini, Ulu Bendul atau melawat Muzium Teratak Za’ba di Batu Kikir.

Tarikan baru Pantai Lanjut janjikan percutian hebat

Baru-baru ini, Permodalan Nasional Berhad (PNB) telah menjemput Libur dan beberapa rakan media untuk mengikuti trip yang dianjurkan oleh mereka ke Lanjut Beach and Golf Resort (LBGR).

Selayang pandang, LBGR ini adalah resort terbaru yang dibangunkan oleh PNB dan akan menjadi tarikan baharu kepada pengunjung yang datang ke Kuala Rompin.

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

IKLAN

Mempunyai rekaan dalam dan luaran yang kontemporari dan moden, LBGR ini boleh memenuhi kehendak setiap pelancong yang datang tidak kira melancong secara santai atau korporat.

LGBR yang kini berada di peringkat akhir persiapan, hanya menanti beberapa fasiliti lain untuk disiapkan seperti gim, spa, peralatan lasak, dan padang golf.

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Malah, sebuah ballroom yang mampu memuatkan lebih 1,000 orang dan 196 buah bilik turut tersedia untuk setiap pelancong yang datang ke sini.

Mirror of the Beach

Tetapi tarikan di Kuala Rompin bukan setakat itu semata-semata. Ada banyak lagi tarikan lain yang boleh dinikmati pelancong seperti keindahan Pantai Lanjut sepanjang 3.5km.

Keindahan pantai yang dapat dilihat adalah mirror of the beach. Pastinya fenomena alam semulajadi ini akan membuatkan peminat fotografi jadi gila untuk mengambil gambar yang terbaik.

IKLAN

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Selain pantai, ada aktiviti lain yang boleh dilakukan oleh pelancong seperti mencari kepah. Pelancong akan dibawa menaiki bot sehingga ke lubuk kepah sebelum turun ke pesisir Sungai Pahang untuk mengutip sendiri kepah dari dasar sungai.

Pastinya tak ramai yang tahu macam mana cara untuk mencari kepah dan di Kuala Rompin inilah tempat terbaik untuk kita mencuba aktiviti-aktiviti seperti itu.

Untuk memudahkan urusan pelancong menjalankan aktiviti, pihak LBGR bersedia untuk membantu memudahkan urusan pelancong mengikut pakej yang diberikan.

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Aneka Makanan Laut

Selain daripada itu, Kuala Rompin juga terkenal dengan aneka makanan lautnya. Maklumlah, lokasinya berdekatan dengan muara Sungai Pahang, mestilah mewah dengan hasil laut.

IKLAN

Pelancong yang datang ke LBGR boleh membuat tempahan untuk acara makan malam mengikut tema yang dikehendaki. Istimewanya, chef yang ada di sini boleh memasak makanan laut mengikut citarasa apa yang kita inginkan.

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Jadi, dengan tarikan yang disediakan, wajar kiranya tempat ini dijadikan destinasi pelancongan terbaru kalau melancong ke Kuala Rompin lebih-lebih lagi ketika musim cuti sekolah hujung tahun ini.

Tip bercuti ke Kuala Rompin:

1. Ada tiga jalan utama untuk ke Kuala Rompin sama ada melalui Muadzam Shah, Pekan, Pahang atau Mersing, Johor. Sekiranya anda dari Kuala Lumpur, cadang terbaik adalah mengikuti laluan dari Muadzam Shah, Pahang kerana jarak perjalanan lebih cepat.

2. Digalakkan untuk menaiki kenderaan awam kerana tidak meletihkan sama ada bas yang turun di Pekan, Pahang atau menaiki kapal terbang yang akan mendarat di Kuantan, Pahang. Dari Pekan atau Kuantan, Pahang, anda boleh menaiki bas untuk ke Kuala Rompin dan pihak LBGR boleh pickup anda di sana.

3. Aktiviti mencari kepah atau memancing sebaiknya dilakukan sewaktu bulan April hingga Jun kerana hasil laut adalah lebih baik ketika musim ini.

4. Dalam laluan Muadzam Shah, terdapat ladang nenas iaitu Rompine Pineapple. Nenas yang dijual adalah untuk pasaran antarabangsa tetapi sekiranya ada yang berminat, diminta untuk menghubungi pihak Rompine terlebih dahulu untuk tahu sekiranya stok masih ada.

5. Standby duit lebih sebab kawasan Lanjut, Kuala Rompin ini adalah kawasan udang galah sepit biru. haha sendiri faham la ya..

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Kuala Rompin Kini Bukan Untuk Kaki Pancing Sahaja

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI