Arab Saudi melarang pengunjung dari merakam gambar dan video di dua masjid Islam paling suci, Masjid al-Haram di Mekah dan Masjid an-Nabawi di Madinah.

Menurut Jeneral Direktorat Akhbar dan Maklumat Arab Saudi, keputusan melarang rakaman foto dan video di Masjid al-Haram di Mekah dan Masjid an-Nabawi di Madinah telah diambil oleh Kementerian Luar Negeri Arab Saudi pada 12 November 2017 lalu.

IKLAN

Larangan ini, berkuat kuasa tanpa mengira objektif, termasuk kepada wakil-wakil media, telah dikenakan bagi melindungi dan memelihara tapak suci, kata kenyataan itu. Larangan itu juga terpakai kepada kawasan sekitar masjid.

Pihak berkuasa Arab Saudi menyatakan bahawa langkah itu dikenakan bagi melindungi dan memelihara tempat-tempat suci, menghalang gangguan terhadap jemaah lain dan menjamin ketenangan ketika melakukan ibadah.

“Sekiranya berlaku pelanggaran larangan itu, alat yang digunakan untuk mengambil gambar dan video akan dirampas dan tindakan undang-undang akan diambil,” kata kenyataan itu.

IKLAN

Hal ini mungkin ada kaitan dengan gambar seorang lelaki Israel di Masjid Nabawi yang dimuat naik di Twitter dan menyebabkan kemarahan terhadap Arab Saudi. 

LARANGAN ‘SELFIE’ DI MASJID AL-HARAM & MASJID NABAWI
Gambar yang menjadi isu baru-baru ini

 

IKLAN
LARANGAN ‘SELFIE’ DI MASJID AL-HARAM & MASJID NABAWI
Antara sebab lain rasa tidak puas hati kepada Arab Saudi

 

Sumber dari media Turki www.dailysabah.com

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI