Kebiasaanya yang saya lihat, bila rakyat Malaysia nak apply visa ke China ni menggunakan runner. Kita hanya sediakan wang dan maklumat berkaitan, runner-runner ni yang akan uruskan proses daripada mula sehinggalah selesai.

Tapi ada juga mereka yang jenis suka buat sendiri dan tidak menggunakan khidmat runner sebagaimana kebiasaan orang lain buat. Kalau kita nak buat sendiri, bagaimanakah caranya?

Cara-cara untuk korang apply visa ke China adalah begini.

Sediakan dokumen yang diperlukan seperti:

1. Borang permohonan visa
2. Dua keping gambar visa (gambar pasport berlatarbelakang putih)
3. Pasport original & satu salinan
4. Tiket penerbangan & jadual perjalanan
5. Resit tempahan hotel

Tips: Kalau korang tak pasti nak menginap di hotel yang mana, buat dahulu tempahan di mana-mana aplikasi tempahan hotel untuk dapatkan bukti tempahan hotel dan kemudian batalkan tempahan sekiranya anda ingin menukar lokasi penginapan.

Selesai dokumen yang diperlukan di atas, korang boleh la pergi ke pejabat Chinese Visa Application Service Center. Ada satu pejabat mereka di Kuala Lumpur. Pergi ke laman sesawang www.visaforchina.org untuk dapatkan info yang lebih lanjut mengenai pejabat mereka itu.

Tips: Korang dinasihatkan untuk buat permohonan visa lebih awal dari tarikh penerbangan. Sekurang-kurangnya satu bulan awal dan tidak tiga bulan terlalu awal. Dalam tempoh tiga bulan ke satu bulan sebelum penerbangan tu adalah masa yang sesuai untuk buat permohonan visa.

Alamat pejabat untuk buat permohonan visa ke China di Kuala Lumpur ni adalah di Level 5 & 6, Hampshire Place Office, Jalan Mayang Sari, 50450 Kuala Lumpur, Malaysia. Waktu pejabat adalah dari pukul 9 pagi hingga 3 petang untuk permohonan visa.

Tips: Kalau boleh buat appointment terlebih dahulu untuk memudahkan dan menyegerakan urusan permohonan visa korang. Boleh telefon pejabat mereka di talian 03-21760888.

Bila sampai di pejabat, que-up sebelum anda dipanggil ke kaunter untuk menyerahkan semua dokumen yang diperlukan. Selesai semuanya, pegawai di sana akan bagi resit kutipan visa. Dalam tempoh empat hari berkerja sekurang-kurangnya, korang akan dipanggil untuk kutip visa dan buat pembayaran pada hari kutipan tersebut.

Bayaran yang akan dikenakan adalah seperti jadual ni,

Jadi begitulah caranya untuk korang buat permohonan visa melancong ke China. Kalau korang buka laman sesawang pejabat permohonan visa ni, akan ada banyak pilihan visa yang korang boleh pilih untuk ke China. Jadi korang pilih sebagai pelancong. Dia akan bagi panduan step-by-step untuk mohon visa ke China.

Selamat berjaya!