Foto: pexels.com

Malaysia ialah antara rakan dagangan utama Kazakhstan di rantau Asia Tenggara selama hampir 28 Tahun.

Kazakhstan mengakui Malaysia antara negara yang mempunyai kepentingan khusus buat republik itu dalam melaksanakan dasar diplomatik yang mesra terutamanya bagi menjaga dan memperkukuhkan hubungan dua hala dengan semua negara di seluruh dunia.

Duta Kazakhstan ke Malaysia, Bolat Imanbayev berkata, kedua-dua negara telah menjalinkan hubungan dua hala sejak tahun 1992 bermula pada Mei 1996 apabila Presiden Kazakhstan ketika itu, Nursultan Nazarbayev telah melakukan lawatan rasmi pertama ke Malaysia.

IKLAN

Malaysia Antara Negara Punyai Hubungan Istimewa dengan Kazakhstan Selama 28 Tahun

“Selama 28 tahun, kami telah mewujudkan dialog yang membina berdasarkan kepercayaan dan faedah bersama. Pada masa kini, Malaysia adalah salah satu rakan politik dan ekonomi Kazakhstan yang paling penting di Asia Tenggara. Oleh kerana sifat kedua-dua etnik dan agama yang berlainan, kedua-dua lokasi penting mereka di persimpangan antarabangsa, serta rentak pembangunan ekonomi kita yang tinggi, Nur-Sultan dan Kuala Lumpur mendapati diri mereka berada dalam situasi yang serupa dalam banyak perkara”.

IKLAN

Kerjasama Kazakhstan & Malaysia Dalam Industri Pelancongan

Malaysia Antara Negara Punyai Hubungan Istimewa dengan Kazakhstan Selama 28 Tahun

IKLAN
Malaysia Antara Negara Punyai Hubungan Istimewa dengan Kazakhstan Selama 28 Tahun
Foto: pexels.com

Menurut Bolat Imanbayev lagi, Kazakhstan dan Malaysia berkongsi kerjasama dan perkongsian dinamik dalam pelbagai sektor termasuk pelancongan dan budaya, dan banyak lagi. Dari segi pelancongan, sejak Oktober 2009, syarikat penerbangan nasional Kazakhstan ‘Air Astana’ memulakan operasi penerbangan berjadual di laluan Almaty – Kuala Lumpur – Almaty yang memberi kesan positif kepada perkembangan pelancongan antara negara.

“Sebagai contoh, hampir 15,000 pelancong dari Kazakhstan mengunjungi Malaysia pada tahun 2019 dan kira-kira 10,000 pelancong dari Malaysia mengunjungi Kazakhstan dalam tempoh yang sama. Ini adalah kesan yang membuahkan hasil daripada pelaksanaan projek Presiden Pertama kami untuk mewujudkan syarikat penerbangan nasional Kazakhstan ‘Air Astana’ dan mengembangkan laluan antarabangsa utama untuk tarikan pelancongan dan perniagaan yang lebih baik ke Kazakhstan, dan dalam hal ini kepada Malaysia juga. Kazakhstan juga mempunyai banyak acara lain dari segi budaya. Contohnya, tahun lalu dengan kerjasama Kementerian Pelancongan dan Seni Malaysia, Kazakhstan mengadakan buat pertama kalinya di Asia Tenggara pameran khas “Manusia Emas” di Muzium Nasional Kuala Lumpur. Selama satu bulan, Kazakhstan telah diberi peluang mempamirkan warisan sejarah dan budaya kira-kira 346 barang dari Muzium Nasional Kazakhstan. Pameran ini menarik minat lebih daripada 21,000 orang, yang mengunjungi acara tersebut,” katanya.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI