Sebuah negeri paling utara di Amerika Syarikat iaitu Alaska sememangnya terkenal dengan suhu sejuk, pemandangan gunung Alp bersalji dan sasaran jurugambar merakam pemandangan Aurora ketika malam. Tahap kesejukan Alaska jelas dapat dilihat apabila air tasik dan air tepian pantai beku hingga kita boleh berjalan di atasnya dan ada juga penduduk tempatan bermain papan luncur.

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah CelsiusAlaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

Namun, baru-baru ini pengkaji cuaca dunia telah dikejutkan dengan berita suhu di bandar terbesar Alaska, Anchorage mencecah 32.2 darjah Celsius. Suhu ketika ini adalah paling panas yang pernah direkodkan di Alaska menurut Perkhidmatan Cuaca Kebangsaan (NWS) di Twitter. Amerika Syarikat yang terletak berdekatan Garisan Artik sedang dilanda gelombang haba.

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

Rekod suhu panas tertinggi sebelum ini ialah 29.4 darjah Celsius pada tahun 1969. Cuaca panas purata pada 4 Julai di Anchorage, selatan Alaska, biasanya merekodkan suhu 18.3 darjah Celsius.

IKLAN

“Cuaca panas luar biasa ini disebabkan oleh satu pemusatan tekanan tinggi di langit (Anchorage),” kata ahli meteorologi NWS, Bill Ludwig kepada akhbar Anchorage Daily News.

Menurut sekumpulan saintis, suhu panas di Alaska meningkat pada kadar dua kali ganda daripada purata global. Cuaca yang semakin panas di Alaska sejak beberapa tahun lalu, berkait pemanasan Lautan Artik, mengancam kehidupan penduduk setempat, hidupan liar dan ekonomi negeri.

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

IKLAN

Sungai-sungai beku lazimnya menjadi laluan pengangkutan ketika musim sejuk, namun pe­ningkatan suhu menyebabkan ais semakin nipis dan ia tidak selamat untuk penggunaan trak atau kereta. Hampir dua pertiga daripada penduduk di Alaska tidak mempunyai akses jalan raya.

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

IKLAN

Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius Alaska Dah Tak Sejuk? Dalam Sejarah Cecah Suhu 32.2 Darjah Celsius

Permukaan laut beku yang dijadikan platform oleh nelayan ketika menangkap ketam semakin nipis atau hilang di sebilangan kawasan. Populasi anjing laut Alaska dikhuatiri terjejas pada musim panas ini memandangkan beberapa spesies haiwan itu melahirkan anak di atas permukaan ais.

Pertunjukkan bunga api sempena sambutan kemerdekaan AS terpaksa dibatalkan ekoran risiko berlakunya kebakaran disebabkan oleh keadaan cuaca terlalu kering, dengan suhu direkodkan itu menyamai keadaan di Miami.

Sumber: Dailmy MailKosmo

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI