Jepun sememangnya sebuah negara yang mempunyai tarikan pelancongan. Memiliki empat buah pulau utama, jutaan pelancong melawat negara itu saban tahun bagi mencuba menikmati budayanya, pemandangan indah, berbelanja dan lain-lain tarikan. Ramai menyukai melancong ke negara ini kerana keunikan negaranya malah ia menjadi pilihan ramai ekspatriat.

Berkongsi kisah menarik pulau Okinoshima ditulis oleh Zunita Ramli, rakyat Malaysia yang menetap di negara matahari terbit ini.

Okinoshima adalah pulau yang dianggap suci oleh penganut Shinto. Terletak di wilayah Fukuoka, pulau ni sangat “rahsia” sebab bukan sembarangan orang boleh jejakkan kaki kat dalam pulau ni.

Okinoshima hanya didiami oleh lebih kurang 2 dozen sami Shinto dan setiap tahun hanya lebih kurang 200 orang lelaki saja dibenarkan masuk ke dalam pulau ini dengan syarat – tanpa pakaian .

IKLAN

Mereka perlu “sucikan” diri dulu dekat kawasan laut berhampiran sebelum masuk Okinoshima manakala wanita pula diharamkan terus dari jejakkan kaki ke pulau ni kerana dipercayai wanita tidak suci sebab mempunyai kitaran menstruasi.

Mereka yang dah masuk pulau ni pun, diharamkan bercakap pasal pulau ni dekat orang lain apatah lagi bawa keluar apa-apa benda dari pulau ni walaupun sehelai daun. Nelayan sekitar pun tak berani nak datang dekat dengan pulau ni. Sebab macam-macam cerita lagenda yang tak berapa best berlaku kalau seseorang tu yang langgar “pantang” ni.

IKLAN

Sebabkan status misteri pulau ni, ia dipercayai menyimpan lebih kurang 80,000 artifak yang kini jadi warisan negara Jepun. Walaupun pulau ni adalah tapak warisan UNESCO sejak tahun 2017, tapi ia tetap tak dibuka kepada umum walaupun ramai gesa. Bak kata ketua sami di Munakata Grand Shrine,

IKLAN

“Kami takkan buka Okinoshima pada umum walaupun ia adalah tapak warisan UNESCO. Orang awam tak patut datang hanya sebab sifat ingin tahu (apa yang ada dalam pulau ni)”
Biasa macam tulahkan, benda yang orang tak bagi itu lahhhh yang dia nak sangat. Rasa Tokyo Organic kena buat macam tu juga lah, kita jual dekat orang yang tak nak beli je.

www.zaineeta.com
shopee.com.my/zunitaramli
Orang yang nak beli, sorry kita tak jual.
Hmm.
.
#CatatanZunitaDiJepun

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI