Foto: Tourism Malaysia

Kementerian Pelancongan, Kesenian dan Kebudayaan (MOTAC) akan memperkenalkan kempen pelancongan baru bagi menggantikan kempen Tahun Melawat Malaysia 2020 (VM2020) yang dibatalkan akibat COVID-19.

Datuk Seri Nancy Shukri berkata kempen baharu itu bersifat jangka panjang yang akan memperkukuhkan jenama ‘Malaysia, Truly Asia’ dan mengetengahkan pengalaman unik yang terdapat di Malaysia. MOTAC yakin usaha ini akan mengukuhkan daya saing dan kelestarian industri pelancongan negara di samping memastikan industri ini inklusif.

IKLAN
MOTAC Akan Perkenal Kempen Pelancongan Baru Ganti VM2020 Lepas Semuanya Pulih Kembali
Foto: Tourism Malaysia

Sebelum ini, kempen VM2020 telah dibatalkan serta-merta bagi mencegah penularan COVID-19 selain impak wabak yang menjejaskan sektor pelancongan di Malaysia serta dunia.

IKLAN
IKLAN

Berikutan wabak COVID-19, anggaran semasa kerugian yang dihadapi pemain industri pelancongan negara seperti sektor penginapan, pengangkutan, beli-belah, makanan dan minuman serta penganjuran acara perniagaan bagi tempoh Januari hingga Mac 2020, melebihi RM9 bilion. Sehubungan itu hasil perbincangan bersama pemain industri baru-baru ini, satu pelan tindakan strategik akan diperkenalkan.

MOTAC Akan Perkenal Kempen Pelancongan Baru Ganti VM2020 Lepas Semuanya Pulih Kembali
Foto: Selangor Kini
  • MOTAC telah melakar pelan tindakan strategik untuk membantu merancakkan kembali industri ini dan memastikan kesejahteraan rakyat Malaysia yang bergantung kepada industri ini terjamin.
  • MOTAC akan berbincang dengan Kementerian Kewangan serta agensi berkaitan bagi memperhalusi semua pandangan yang dikemukakan pemain industri pelancongan terutamanya berkaitan dengan bentuk bantuan yang boleh disalurkan kepada industri itu.
Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI