Bila sebut Pulau Perhentian, pasti ramai di kalangan kita dah sampai ke pulau ini. Ia terletak sekitar 10 batu nautika (19 km) dari pantai dalam timur laut negeri Terengganu, sekitar 40 batu (64 km) selatan dari sempadan Thailand. Dua pulau utama ialah Perhentian Besar dan Perhentian Kecil.

Disebabkan ada dua pulau besar dan kecil, mana satu lebih syok bercuti? Dikongikan oleh oleh pengguna fb, Ahmad Syakir di page Backpackers Buddies Malaysia (BBM), korang boleh buat pilihan nak ke mana selepas baca penerangan dikongsikannya ini.

Sebenarnya saya tak tahu nak mula dari mana. Tapi hentam sajalah labu. Asalkan saya dapat share info dengan semua.

Pertamanya yang wajib adik kakak semua tahu. Pulau Perhentian ni terbahagi kepada DUA pulau yang utama.

1. PERHENTIAN KECIL
2. PERHENTIAN BESAR

Setiap pulau ni ada banyak pantai. Jadi korang kena study, tempat mana yang korang nak tuju. Untuk mudahkan pemilihan tempat, korang kena baca sampai habis tulisan ni..

PULAU PERHENTIAN KECIL

Kat sini ada macam-macam nama pantai. Paling femes Pasir Panjang / LONG BEACH. Apa pun Long Beach ni tak sesuai untuk kanak-kanak dan warga emas sebab kebanyakkan penginapannya jauh daripada Jeti dan suhu panas dia berbeza dengan lain-lain tempat di Perhentian ni. Kalau rasa nak menginap di Long Beach juga tu boleh, tapi fulusnya mestilah lebih.

Bagi yang nak percutian lasak, padat aktiviti boleh pilih menginap di Perhentian Kecil sebab banyak tempat boleh terokai. Korang hanya perlu rajin berjalan sebab kat Perhentian memang tak ada kereta.

Salah satu tempat hiking ialah Hiking Windmill. Kalau korang menginap di LONG BEACH / CORAL BAY / D’LAGOON boleh terus ke windmill tanpa perlu bayar apa-apa caj tambahan dah.

Keduanya beromantik dengan yang tersayang sambil layan sunset. Bagi yang menginap di Long Beach, boleh jungle trekking dalam 10 minit ke Coral Bay untuk layan sunset ni. 5.30 petang pergi la. Boleh lepak ‘kupi-kupi’ dulu sementara tunggu matahari terbenam.

Sebelah malam pula ada night fireshow di Long Beach. Kalau menginap di Coral Bay, korang boleh jungle trekking dalam 10 minit ke Long Beach. Paling penting sediakan Torch Light la. Sebab laluan pejalan kaki tu takda lampu jalan.

Bagi yang menginap di FISHERMAN VILLAGE pula, boleh ambil water taxi ke Long Beach kalau nak tengok fireshow ni. Tambang sekitar RM30 seorang pergi dan balik.

Kalau yang berkeluarga, nak menginap di Perhentian Kecil, saya suggest sangat-sangat korang menginap Fisherman Village ni. Makanan pun murah, anak-anak boleh mandi pantai juga.

IKLAN


PULAU PERHENTIAN BESAR

Pulau Perhentian Besar pula sesuai untuk yang nak buat aktiviti ringan-ringan. Lebih kepada nak relax, berkasih sayang sambil kayuh transparent kayak.

Perhentian Besar lebih mesra kanak-kanak dan warga emas sebab kebanyakkan biliknya dekat dengan pantai dan hampir kesemua resort ada jeti mereka sendiri. Suasana lebih tenang dan ada banyak pokok untuk berteduh sambil layan anak mandi pantai.

Apa yang menarik di Perhentian Besar ni, hampir semua tempat snorkeling ada di sini. Shark Point (Area Flora, Fauna), Turtle Point area Coral View Island Resort, Coral Garden dan paling unik Lata Air Berani pun di Perhentian Besar juga ye.

Kalau rasa pening nak pilih menginap kat mana, cuba rojer saya. Saya akan bagi lebih info untuk anda.

1.Kepada yang luar dari Terengganu, kalau naik flight make sure korang turun di Kota Bharu sebab perjalanan dari airport Kota Bharu lebih dekat berbanding dari airport Kuala Terengganu.

2. Lagi satu airport Kuala Terengganu taka ada bas murah lalu, nak tak nak korang kena naik teksi airport ke Stesen bas Kuala Terengganu ataupun naik teksi terus ke Kuala Besut. Kalau korang banyak duit boleh lah buat macam ni.

3.Kalau korang naik bas dari negeri lain, berhenti di stesen bas Kuala besut sebab dekat dengan jeti. Kalau tak ada jangan turun Kota Bharu pulak, turun di Jertih, Besut. Nanti naik teksi atau bas ke Kuala Besut. Naik teksi lah senang sikit. RM20 satu teksi. Kalau korang 4 orang, boleh la RM5 seorang.

IKLAN

4. Jangan lupa benda penting, beli roti dengan kaya atau apa apa untuk sarapan. Kalau korang dah dalam pakej ada sarapan tak apa lah. Tapi aku sarankan bawa sebab nak alas perut kalau kalau lapar. Lagipun roti ni boleh bagi makan ikan time snorkelling, baru lah ikan berduyung duyung datang dekat korang.

5. Paling penting dan terpenting, beli air mineral botol besar siap siap. Bajet la dalam 3 hari korang kena minum berapa botol, beli banyak banyak tak apa. Hari tu aku beli 3 botol kongsi dengan kawan aku pun macam tak cukup. Sebab sana panas dan lepas mandi air masin mesti nak air kosong kan. Penat punggah sikit tak apa, jangan penat bayar kat pulau nanti. Aku sarankan beli jauh dari jeti sebab air minuman botol besar RM2, padahal sebotol RM 1.50 ja kan. Kalau beli dekat pulau, air minuman sebotol besar RM4. Hah, kau rase?

6. Bawak syampu, sunblock. Losyen siap siap. Sebab kat sana barang sangat lah mahal. Sunblock RM50, syampu pantene botol paling kecil RM12. Kau rase? Nak ke beli. Syampu tu sepatutnya harga dalam RM6 kan?

TIPS PILIH PAKEJ MESTI TENGOK

PENGINAPAN:-

Long Beach :- Tempat cantik untuk mandi pantai lebih mahal tapi bising sebab setiap malam ada beach parti dengan pertujukan api.

Coral bay :- tempat cantik tapi pantai dia tak berapa cantik untuk mandi tapi bolehlah sebab banyak coral sakit kaki pijak. Tapi tenang banyak tempat cantik untuk bergambar. Tempat makan ada kat restoran kecik depan tu. Nak makan malam ada kat ombak dive resort tapi makanan dia harga standart pulau.

– Kampung nelayan senang nak dapat makanan-makanan pun murah berbanding tempat lain tapi jauh dengan Long Beach. Yang budget boleh la duk sini.

IKLAN

Perhentian besar sunyi sikit tapi sesuai pergi dengan family.

– Snorkeling point berapa point.

– Sekali dengan makan or tak kalau duduk tempat yg jauh dari restaurant ambik la pakej makan siap-siap.

– Elektrik ada yang 7 sampai 7 elektrik ada 24 jam so kalo jenis tak duduk bilik ok. Kalau jenis duk bilik tengahari memang panas lagi-lagi peak season.

– Peak season selalu harga peak mahal pada harga biasa.

– Bot pergi dan balik

Bot ni tak sampai tepat masa ikut keadaan ada lambat sangat, jadi sesiapa yang flight awal 2 tu or bas awal ambik awal sikit. Bot last pukul 5.


CHALET DAN RESORT

PULAU PERHENTIAN KECIL
CORAL BAY
​Shari -La Island Resort
Ombak Resort
Ewan’s Palace
Fatimah Chalet
Aur Bay Chalet
Amelia Chalet
Maya Chalet
Senja Bay Resort
Butterfly Chalet

LONG BEACH
D Rock Garden Chalet
Lemon Grass Chalet
Chempaka Chalet
Mohsin Chalet
Bubu Villa
Trivoli Guest House
Bintang View Chalet
Matahari Chalet
Panorama Chalet
Symphony Chalet
Sunrise Inn
Bubu Resort
Moonlights Chalet
Cocohut Chalet
Tropicana Inn
Tivoli Inn
Mimpi Resort
Harrera Chalet

PRIVATE BEACH
D’lagoon Chalet
Mira Beach
Petani Beach
Mari-Mari
Alunan Resort

AKTIVITI
Masa free time boleh :-
– Mandi pantai
– Kayak
– Atau pun hiking ke windmill

Yang duduk kg nelayan kalau nak pergi windmill baik ambik bot tambang sebab memang jauh sangat-sangat. Windmill tu bahaya sikit, kalau kat tangga tu berhati-hati ye. Sapa-sapa yang pergi pulau perhentian tak ambik gambar kat sini bagi saya tak complete.

– Ambik gambar kat Shangrila Chalet Carol Bay matahari terbenam memang superb.
– Ambik gambar matahari terbit dekat Long Beach
– Waktu malam tempat paling hidup dekat Long Beach tengok pertunjukan api sampai dia main dekat tepi pantai. Memang cantik sangat rugi tak tengok part last tu lepas. Pada yang yang muslim baik baliklah sebab dah start beach party joget-joget.