Anda rasa dah tahu banyak benda atas muka bumi ni kan? Ok, sekarang bagitahu apa nama tempat yang paling panjang yang anda pernah dengar? Haha kalau anda nak tahu, ada satu tempat ni mempunyai nama yang paling panjang di dunia!

Tempat itu dikenali sebagai:
Taumatawhakatangihangakoauauotamateaturipukakapikimaunga­horonukupokaiwhen­uakitanatahu.

tergeliat lidah kan nak menyebut nama tempat ni? Haha itu lah dia nama tempat yang paling panjang di dunia. Tempat ini terletak di New Zealand dan ianya adalah nama kepada sebuah bukit yang terletak berhampiran dengan Porangahau, selatan Waipukurau.

Bukit ini berketinggian 305 meter dari aras laut dan asal usul namanya diberikan oleh masyarakat Maori iaitu penduduk asal di sana. Sebutan nama bukit yang panjang ini seringkali dipendekkan menjadi Taumata sahaja. Senang kan nak sebut selepas dia menjadi pendek?

Nama bukit ini menpunyai 85 huruf dan telah tersenarai dalam Guinness World Book of Records sebagai nama tempat yang paling panjang di dunia.

Macam mana nak sebut perkataan asal Bukit Taumata ni? Anda perlu menyebutnya begini: Tau-ma-ta-fa-ka-ta-ngi-ha-nga-ko-au-au-o-ta-ma-te-a-tu-ri-pu-ka-ka-pi-ki-mau-nga-ho-ro-nu-ku-po-kai-fe-nu-a-ki-ta-na-ta-hu. Fuh! Susahnya!

Apa maksud nama yang sepanjang-panjang tu? Maksud nama Bukit Taumata ni dalam bahasa inggeris adalah “The summit where Tamatea, the man with the big knees, the slider, climber of mountains, the land-swallower who travelled about, played his kōauau (flute) to his loved one”. Ha itulah dia maksud sebenar nama Bukit Taumata ni yang sebenarnya. Panjang juga kan?

Kalau anda masih nak cuba juga sebut nama Bukit Taumata ni dengan betul, jom tonton video ni: