Sebuah perkampungan terpencil di Nagoro, Pulau Shikoku Jepun kini didiami lebih beratus patung manusia.

Perkampungan itu kini lebih dikenali sebagai Nagoro Scarecrow Village. Kewujudan patung-patung tersebut adalah dianggap sebagai ‘manusia sebenar’ bagi menggantikan penduduk kampung yang sudah meninggal dunia atau berpindah ke tempat lain.

Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong.

Idea membuat anak patung itu timbul apabila Tskukimi Ayana, kembali semula ke kampung halamannya di perkampungan Nagoro beberapa belas tahun lalu dan mendapati kampung itu hampir kosong dan mati.

IKLAN

Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong.Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong.

Orang muda ramai yang sudah berhijrah kerana mengejar peluang pekerjaan, manakala yang berusia ramai yang sudah meninggal dunia. Populasi penduduk yang masih ada di kampung ini dikatakan berjumlah 40 orang sahaja dan mungkin semakin berkurang.

Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong.

IKLAN

Apabila bapa Ayana meninggal dunia, dia membuat keputusan untuk menghasilkan patung mirip mendiang bapanya. Dia mengatakan apabila menghasilkan patung-patung orang yang sudah meninggal dunia, dia akan teringat kembali saat mereka masih hidup dan sihat. Patung-patung ini umpama keluarga sendiri pada anggapan Ayana.

Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong. Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong. Patung Lebih Banyak Daripada Penduduk. Walaupun Seram Tetap Jadi Tumpuan Pelancong.

IKLAN

Patung yang diperbuat daripada barangan terbuang seperti jerami, kain dan pakaian lama diletakkan di dalam kelas-kelas sebuah sekolah yang ditinggalkan, dewan orang ramai, perhentian bas, di tepi jalanraya di sebatang sungai dan sebagainya.

Kadangkala ada satu perasaan seperti menyeramkan, bayangkan dikelilingi patung-patung bersaiz besar yang memandang tepat ke arah anda. Namun patung-patung itu juga telah menjadi tarikan pelancong di dunia yang tertarik ke perkampungan terpencil tersebut. Perkampung ini sangat kecil dan hanya memerlukan sekitar 10 minit untuk habis pusing di keseluruhan pulau dengan menaiki kenderaan.

Sumber: Dailymail / Sumber Foto: Dailymail

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI