Pada Belanjawan 2021 yang dibentangkan Menteri Kewangan, Tengku Datuk Seri Zafrul Tengku Abdul Aziz menyaksikan lebih RM100 juta diberikan untuk sektor pelancongan.

Antaranya:

  • Sebanyak RM50 juta diperuntukkan kerajaan bagi kerja penyelenggaraan dan baik pulih kemudahan pelancongan di seluruh negara dalam memastikan ketersediaan tempat tumpuan pelancong.
  • RM20 juta pula diperuntukkan bagi menambah baik infrastruktur dan mempergiat promosi kampung-kampung budaya di Terengganu, Melaka, Sarawak dan Negeri Sembilan.
  • Sebanyak RM10 juta diperuntukkan bagi memastikan bangunan warisan seperti Bangunan Sultan Abdul Samad dan Carcosa Seri Negara terus kekal terpelihara dan menjadi ikon pelancongan.
  • Sebanyak RM35 juta diperuntukkan bagi meningkatkan daya saing industri pelancongan kesihatan tempatan yang berpotensi sebagai industri pelaburan baharu negara.
  • Kerajaan juga akan melanjutkan pengecualian cukai pendapatan bagi eksport pekhidmatan jagaan kesihatan swasta sehingga 2022
  • Turut diumumkan Geran Khas Prihatin Tambahan RM1,000 kepada peniaga dan penjaja di Sabah yang terjejas teruk ekoran kekurangan kehadiran pelancong akibat COVID-19. Geran khas ini juga akan diberikan kepada pemandu teksi, e-hailing, kereta sewa dan pemandu pelancong di Sabah.
  • Pengecualian levi tabung Inisiatif Pembangunan Sumber Manusia Berhad (HRDF) akan diberikan selama enam bulan berkuatkuasa 1 Januari 2021 bagi mengurangkan beban aliran tunai syarikat yang masih terjejas.

1)

Pemain Industri Pelancongan Kecewa Belanjawan 2021. Lebih RM100 Juta Untuk Sektor Pelancongan Tetapi Hanya Untuk Sebahagian Sektor Sahaja?

Namun begitu Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia melahirkan rasa kecewa dengan pembentangan Belanjawan 2021. Presidennya, Datuk Mohd Khalid Harun, mendakwa ia berikutan kerajaan hanya menyentuh beberapa sektor dalam industri pelancongan sahaja.

“Adakah peniaga dan penjaja PKS pelancongan yang terjejas hanya berlaku di Sabah? Bagaimana pula keadaan peniaga di Sarawak mahupun di Semenanjung? Mungkin di mata kerajaan, peniaga-peniaga selain di Sabah ini masih mengaut keuntungan pada ketika ini? Jadi kami tidak faham rasional kerajaan hanya menyalurkan Geran Khas Prihatin Tambahan sebanyak RM1,000 hanya di Sabah,” katanya dalam satu kenyataan.

Tambah beliau, pihaknya kini hanya bergantung harap kepada Skim Pembiayaan Sektor Pelancongan PENJANA sebanyak RM1 bilion yang diumumkan Perdana Menteri pada Jun lalu, namun tetap tidak berpuas hati dengan penyampaiannya.

IKLAN

“Penggiat pelancongan berasa seperti dipermainkan oleh pihak institusi kewangan kerana selepas lima bulan diumumkan, hanya tiga peratus dana tersebut telah diluluskan permohonannya. Sebab itu kami mengesyorkan supaya Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya (MOTAC) untuk menguruskan dana tersebut kerana MOTAC lebih memahami keadaan penggiat pelancongan ketika ini,” ujarnya.

Mereka juga kecewa kerana harapan kerajaan dapat memberikan penyelesaian terhadap pinjaman kenderaan oleh pengusaha bas persiaran yang ditekan oleh syarikat pemberian kredit, tidak kesampaian.

“Bas-bas semuanya tidak dapat beroperasi dan memungkinkan mereka menjadi bankrap. Bukannya kena menunggu untuk penggubalan Akta Kredit Pengguna yang kita tidak tahu bila akan dibahas dan digazetkan. Inilah membuatkan kami sangat kecewa dengan Belanjawan 2021 kerana besar kemungkinan (sebahagian besar) daripada 3.6 juta tenaga kerja di dalam sektor pelancongan bakal hilang mata pencarian,” jelasnya lagi.

Bagaimanapun Persatuan Agensi Pelancongan Malaysia mengucapkan terima kasih kerana kerajaan menyediakan peruntukan latihan kepada kakitangan syarikat penerbangan, namun mempersoalkan nasib kakitangan hotel yang terpaksa dihentikan operasi.

IKLAN

2)

Pemain Industri Pelancongan Kecewa Belanjawan 2021. Lebih RM100 Juta Untuk Sektor Pelancongan Tetapi Hanya Untuk Sebahagian Sektor Sahaja?

Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia juga turut menyatakan kekecewaan dengan Bajet2021 yang dibentangkan semalam kerana kebajikan pemain industri pelancongan negara seolah-olah tidak dilihat..

Sebelum wabak COVID-19 melanda negara, pelancongan adalah sektor penting yang menyumbang kepada pendapatan negara. Bagaimanapun ketika ini, pemain industri pelancongan tenat dengan kebanyakannya menunggu masa untuk gulung tikar

IKLAN

Pengerusi Persatuan Agensi Pelancongan Umrah dan Haji Malaysia, Datuk Seri Razali Mohd Sham, berharap kerajaan membuka semula sempadan antarabangsa memandangkan kebanyakan ahlinya hilang punca pendapatan sejak Februari lalu.

Kami merayu kepada kerajaan untuk membuka pintu sempadan antarabangsa kepada jemaah Malaysia bagi mengerjakan ibadat umrah dengan prosedur operasi standard (SOP) yang ketat mulai 1 Januari 2021 selepas berakhirnya Perintah Kawalan Pergerakan Pemulihan (PKPP) pada 31 Disember 2020 ini.

Mereka juga mencadangkan kerajaan membenarkan pelancong dari negara hijau untuk melawat Malaysia dengan SOP ketat seperti kuarantin 14 hari sebaik tiba serta mewajibkan insuran perjalanan. Beliau turut berkata, satu-satunya harapan pemain industri pelancongan adalah melalui skim di bawah Pelan Jana Semula Ekonomi Negara (PENJANA) yang diumumkan Jun lalu.

“Bagaimanapun ahli kami merasa seperti dipersendakan oleh institusi kewangan kerana selepas lima bulan diumumkan, hanya tiga peratus daripada dana berkenaan yang diluluskan. Ada di antara ahli PAPUH yang mengusahakan kenderaan pelancongan amat terkesan pada masa ini yang mana rata-rata menggunakan khidmat syarikat kredit untuk pinjaman. Syarikat ini ini tidak membantu langsung dalam penyusunan semula jadual pembayaran balik pinjaman dalam keadaan yang sukar sekarang,” katanya.

Pemain Industri Pelancongan Kecewa Belanjawan 2021. Lebih RM100 Juta Untuk Sektor Pelancongan Tetapi Hanya Untuk Sebahagian Sektor Sahaja?

image via pexels.com & google image | Sumber: Sinar Harian | Astroawani |Bernama | BHOnline

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI