Ada rakyat Malaysia yang sudah berpeluang merentas sempadan ke negara jiran Singapura? Apa-apa pun jangan lupa mengikut segala syarat dan SOP yang dikenakan di kedua-dua belah negara.

Pembukaan semula sempadan Malaysia-Singapura adalah permulaan bagi merancakkan semula sektor ekonomi negeri ini yang amat terkesan akibat pandemik COVID-19. Pembukaan sempadan itu juga keputusan yang sangat dinanti-nantikan oleh warga kedua-dua negara.
Pergerakan Rentas Sempadan Malaysia-Singapura Mula Dibuka. Kuota Dah Penuh Untuk Beberapa Hari!

Pergerakan rentas sempadan Malaysia dan Singapura menerusi laluan hijau timbal balik (RGL) dan pengaturan ulang alik berkala (PCA) telah pun mula dibuka:

IKLAN
  • RGL akan membabitkan perjalanan rentas sempadan bagi tujuan perniagaan dan rasmi.
  • PCA pula bagi pemegang pas imigresen jangka panjang di kedua-dua negara tersebut.
  • Mereka yang layak sudah menghantar permohonan masing-masing sejak 10 Ogos lepas.
  • Sebagai permulaan, bagi kategori pertama, seramai 400 orang dibenarkan dalam seminggu manakala kategori kedua seramai 2,000 orang sehari.

Seperti yang dijangka keputusan ini sangat ditunggu-tunggu apabila kuota permohonan rentas sempadan Malaysia dan Singapura di bawah skim Laluan Hijau Timbal Balik (RGL) dan Peraturan Ulang Alik Berkala (PCA) mulai 17 Ogos 2020 didapati sudah penuh. Jabatan Imigresen Malaysia sudah menerima 180 permohonan RGL dan 6,000 permohonan bagi PCA, bagi keseluruhan tiga hari pada tarikh 17, 18 dan 19 Ogos telah penuh. Untuk RGL adalah 400 orang bagi tempoh seminggu, iaitu maknanya sehari antara 50 hingga 60 orang manakala PCA pula adalah 2,000 orang sehari. Keputusan permohonan merentas sempadan hanya diketahui sehari sebelum mereka memulakan perjalanan yang akan dimaklumkan menerusi e-mel.

IKLAN

Malaysia dan Singapura turut sepakat memuktamadkan prosedur operasi standard (SOP) berhubung pembukaan sempadan berkenaan. Antara lain, kejayaan pembukaan RGL dan PCA akan menjadi penanda aras bagi pembukaan rentas negara bagi kategori ketiga iaitu 200,000 pekerja Malaysia yang berulang alik sehari. Ini akan diikuti rentas negara kategori keempat iaitu pembukaan sempadan sepenuhnya.
Pergerakan Rentas Sempadan Malaysia-Singapura Mula Dibuka. Kuota Dah Penuh Untuk Beberapa Hari!

IKLAN

Sumber: Bernama | Image via Google

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI