Bagi anda yang gemarkan aktiviti pantai dan inginkan kelainan di destinasi tersebut, anda boleh memilih ke Phu Quoc. Phu Quoc merupakan pulau terbesar di Vietnam yang mempunyai pelbagai landskap seperti hutan hijau, pantai yang jernih dan alam semulajadi yang indah.

Jika bercadang ke sini, ini ada perkongsian menarik daripada saudara Taqiyuddin Ariffin yang berpeluang bercuti bersama keluarga tercinta ke Phu Quoc, Vietnam

Nak share pengalaman bercuti bersama famili kecil kami 4 beranak di Phu Quoc, Vietnam. Bunyi agak asing kan bagi korang tapi kalau mencari kelainan untuk bercuti dan maybe dah bosan dengan Bali atau Phuket, maka PQ adalah jawapan terbaik dengan bajet yang sederhana.

Kalau sebut Vietnam, rasanya orang Malaysia lebih sinonim dengan travel ke Ho Chi Minh City untuk berjalan sambil bershopping atau pun ke Hanoi but trust me PQ is worth to explorer. Air Asia sebenarnya baru je memulakan penerbangan ke pulau ini sejak dari Nov 2018.

PHU QUOC

  • Merupakan Pulau Terbesar di Vietnam dengan pemandangan yang sangat indah.
  • Terletak di selatan Vietnam, di kawsan bersempadanan dengan Cambodia.
  • Salah satu ‘permata’ tersembunyi Asean yang baru diperkenalkan kepada dunia.
  • Walau tidak seramai Bali, Phu Quoc Island yang memiliki luas sekitar 573km2 memiliki ciri khas dan kecantikan tersendiri untuk para Beach Lover.
  • Waktu dan cuaca terbaik adalah dari bulan Nov – March, July – September adalah musim tengkujuh ya.

Flight Tix

  • Return tix aritu total RM1300 untuk 1 family (4 orang) termasuk meals & luggage.Beli pun beberapa bulan sebelum nak terbang.
  • Penerbangan Air Asia memakan masa 1jam 45 jam dan kalau check time untuk ke sana adalah sekali sehari pada jam 12.50-13.35pm
  • Dan penerbangan pulang pada jam 14.05- 16.45pm
  • Masa diorang adalah lewat sejam

Currency VND 1juta = RM182

  • Rata-rata tidak fasih berbahasa English so better download apps Google Translate kalau tak mau komunikasi macam ayam dan itik nanti.Hanya staff di hotel je yang kebanyakannya boleh speaking.

Penginapan/Hotel

  • Datang sini nak menikmati keindahan pantai jadi saya cadangkan menginap di resort tepi pantai terutamanya di Long Beach.
  • Lokasi cadangan adalah di kawasan Duong Dong, banyak resort yang murah tetapi cantik dan menarik di kawasan ni boleh dapat bawah RM 150/malam.
  • Di bahagian selatan pula didominasi penginapan mewah seperti Intercontinental, Novotel, Best Western, JW Marriot & banyak lagi.
  • Trylah godek-godek semua apps yang ade especially Trivago, Agoda & Booking.com untuk dapatkan harga terbaik.
  • Usha-usha sket peta pulau ni agar dapat jimatkan masa/wang korang sebab tempat2 attractionnya agak jauh dan boleh membantu korang buat itinerary.
  • Kami memilih hotel sederhana di Duang Dong memandangkan kat situ merupakan bandar dan dekat dengan kedai serbaneka serta restoran. Hanya VND 20k sahaja dengan taxi ke Night Market.
  • Hari terakhir kami menginap di Sunset Sanato dimana terdapat beberapa icon utk PQ.

Transportation

  • Nak senang cari je hotel yang provide airport transfer. Sampai sana dah ade yang menunggu untuk pickup.
  • Grab/Uber takde
  • Taxi menggunakan meter tapi mengikut penduduk setempat Cheap Taxi (kaler kuning) dan biru agak murah nak dibandingkan dengan yang lain-lain.
  • Nak lagi puas hati terus tanya je berapa rega untuk ke destinasi. Silalah tawar menawar sampai jadi.
  • Driver taxi kat sini kebanyakan suka tunggu xpun akan datang pickup kita balik bila dah habis aktiviti di sesuatu tempat tu maka jangan bayar dulu. Bayar bila dah selamat sampai ke hotel.
  • Tak digalakkan menggunakan taxi dari pihak hotel. Rega agak mahal sedikit tapi kalau dah takde choice.. bolehlah kot.

Makanan Halal

  • Nak cari restoran menyajikan makanan halal agak sukar di sini. Cuma ade dua iaitu
  • Naan Kabab & Spice of India
  • Kami berkesempatan untuk try nasi arab & Naan tapi kurang kena dengan tekak kami. Kat sini harga makanan bagi sepinggan nasi arab agak mahal. Ade wifi & boleh bayar bil menggunakan credit card
  • Bawa bekalan makanan sendiri adalah yang paling selamat dan jimat.
  • Breakfast di hotel pun makan yang berasaskan seafood & buahan saje

Attraction places

  • Vinpearl Safari
  • Vinpearl Land Them Park
  • Hon Thom Cable Car
  • Dari An Thoi-Hon Dua-Hon Roi-Hon Thom
  • Pantai & Sunset
  • Night Market open 6pm daily.

Nak lagi senang untuk fee masuk korang leh beli siap2 kat Klook. Download je apps ni dari app store/google play dan gunakan Refferal Code – LMBPC untuk dapatkan cash back RM15. Best apps klook ni! Memudahkan dan jimat pulak tu. Kaki travel mesti kena ada ni.

Tak sempat buat Island Hoping, melawat Coconut Prison, waterfalls, Sao Beach, Pepper Farm, Ham Ninh fishing village, Ho Quoc Pagoda dan banyak lagi weh. www.visitphuquoc.info for moree ye.

Alam yang indah, penduduk yang ramah, dan seafood -nya yang menggoda, rasanya Phu Quoc sangat layak dikunjungi. Nak usha gambar-gambar dan video bleh check more in my instastory IG mrtakky ya. Akhir kata, check2 la AirAsia tu mana tahu ade promo tix murah dan boleh start plan untuk ke PQ!