Pohon maple cukup sinonim dengan negara Kanada. Keindahan dan keunikan pohon ini menjadikan negara Amerika Utara ini turut menjadi bucket list bagi setiap geng travel.

Apa istimewanya maple ini hingga menjadi ole-ole wajib beli tika berkunjung ke Kanada.

Perkongsian sahabat Backpackers Buddies Malaysia (BBM) Abrar Haron memberitahu sejarah serta manfaat pokok maple yang juga popular dibuat syrup.

Bergambar di moraine Lake, tarikan utama Banff National Park.

๐‚๐š๐ง๐š๐๐š ๐Œ๐š๐ฉ๐ฅ๐ž ๐…๐จ๐ฅ๐ข๐š๐ ๐ž & ๐’๐ฒ๐ซ๐ฎ๐ฉ ๐‡๐ž๐ข๐ฌ๐ญ

Sebelum perang dunia pertama lagi pokok maple sudah menjadi simbolik kepada negara Canada. Kaum asal Canada sudah lama mengambil manfaat dari pokok maple.

Getah atau cecair dari pokok maple dijadikan maple syrup. Kayunya dijadikan perabot dan bahan binaan rumah.

Malah sebahagian spesies pokok maple memiliki kulit kayu lembut yang boleh dimakan. Kulit kayu ini boleh terus dimakan atau dikeringkan dan kemudiannya dijadikan serbuk. Serbuk ini digunakan untuk memekatkan kuah masakan dan juga dijadikan bahan membuat roti.

Daun mapel bertukar menjadi warna kuning, oren dan merah ketika musim luruh.

Terdapat lebih kurang 128 spesies pokok maple di dunia. Hanya 10 spesies sahaja yang merupakan pokok asli di Canada. Dan selebihnya banyak terdapat di asia timur.

Maple leaf menjadi sinonim dengan Canada sejak tahun 1700 lagi. Pada tahun 1965 maple leaf diangkat menjadi simbol rasmi apabila bendera Canada diperkenalkan.

Daun maple ini melambangkan kekuatan dan ketahanan. Ianya juga menjadi simbol perpaduan, toleransi, dan keamanan.

๐Œ๐š๐ฉ๐ฅ๐ž ๐‹๐ž๐š๐Ÿ ๐๐ž๐ž๐ฉ๐ข๐ง๐  (๐…๐จ๐ฅ๐ข๐š๐ ๐ž)

Leaf peeping adalah istilah tidak rasmi yang digunakan untuk aktiviti melihat dan menghayati keindahan dedaun yang berubah warna ketika musim luruh.

IKLAN

Daun maple yang berubah menjadi warna kuning, oren dan kemerahan menjadikan pemandangan sesuatu kawasan tersebut berwarna-warni. Sangat cantik dan insta-worthy.

Di Canada kita boleh lihat pemandangan ini di bahagian barat terutamanya di sekitar Quebec.

Aktiviti ini juga terdapat dalam budaya lain. Di Japan mereka memanggilnya sebagai momijigari. Di Korea pula dikenali sebagai seoraksan.

๐†๐ซ๐ž๐š๐ญ ๐‚๐š๐ง๐š๐๐ข๐š๐ง ๐Œ๐š๐ฉ๐ฅ๐ž ๐’๐ฒ๐ซ๐ฎ๐ฉ ๐‡๐ž๐ข๐ฌ๐ญ

Sekitar 2011-2012 Canada dikejutkan dengan satu siri kecurian yang sangat unik.

Kita biasa dengar penjenayah merompak kedai emas atau bank. Tetapi dalam kes ini kecurian melibatkan beribu tan sirap mapel.

Ya sirap mapel yang kita tuang atas pancake ketika sarapan pagi di hotel tu..lol

IKLAN

Lebih kurang 3000 tan sirap mapel telah dicuri dari gedung penyimpanan milik kerajaan. Nilai kerugian dianggarkan hampir 60 juta ringgit. Jangan main-main.

Anda boleh tonton dokumentari ini di Netflix : Dirty Money, season 1, The Maple Syrup Heist.

Travel Expert ๐๐ซ๐จ ๐“๐ข๐ฉ๐ฌ

1) Canada lebih sesuai diterokai dengan menaiki kereta sewa, berbanding public transport. Terutamanya di bahagian British Colombia dan Alberta.

2) Jika anda peminat alam semulajadi, anda boleh plan Canada Rockies Roadtrip. Mula dari Vancouver terus ke Whistler, Jesper National Park dan Banff National Park.

3) Visa Canada lebih susah diperoleh berbanding visa USA. Berdasarkan pengalaman kami, jangan sesekali mengaku bahawa anda mempunyai keluarga atau kenalan yang tinggal di Canada. Ianya akan merumitkan lagi permohonan visa.

IKLAN

4) Peluang untuk dapatkan visa Canada lebih cerah sekiranya anda mempunyai visa USA. Visa USA hidup 10 tahun. So boleh mohon visa USA dulu, kemudian mohon visa Canada.

5) Hati-hati dengan musim luruh di barat Canada. Kadangkala salji boleh turun ketika musim luruh.

๐…๐จ๐ฅ๐ฅ๐จ๐ฐ Abrar Haron untuk perkongsian seputar dunia travel – dengan pengalaman ke 73 buah negara.

Artikel Berkaitan:

Dream Vacation Sangat Kalau Dapat Jejak Kanada Sampai 15 Hari Macam Wanita Ni

Kalau Hilang Bagasi Di Lapangan Terbang Kanada Dapat Pampasan RM6550