Pulau Langkawi sememangnya antara destinasi yang best kalau nak bercuti – dengan pembangunan pelancongan dan tempat-tempat menarik, memang teruja kalau nak ke sana.

Tak kira percutian itu bersama keluarga atau kawan-kawan, Pulau Langkawi semestinya akan menjanjikan satu percutian yang menarik untuk setiap pengunjung yang datang ke sana. Tapi, untuk anda yang merancang nak lepak lama di pulau lagenda ni, mesti tengah cari-cari info tempat-tempat yang best nak pergi ke sana kan?

Jadi ini adalah senarai lokasi best yang anda boleh singgah singgah kalau nak ke Pulau Langkawi untuk tempoh 4 hari perkongsian daripada Busa Syafiqqah Shawal

Hai! Kalini Busa nak share trip ke Langkawi. Trip ni adalah selama 4 hari 3 malam.. detail adalah seperti dibawah..

Transportation

  • Flight KL-Langkawi-KL RM 24 (Busa grab masa promo AA)
  • Grab Airport-Hotel-Airport RM 15
  • Motor sewa RM 35/pax 72 hours
  • Petrol: RM 8/pax

Total: RM 82

  • (4D3N) Room with fan: RM 60/pax

IKLAN

Entrance Fees

  • Paradise 101 RM 30
  • Cable Car RM 38 (express lane) + Sky Glide RM 10 (Malas nak guna nature trail untuk ke Sky Bridge so decide add on RM 10 and naik Sky Glide aje. Kalau guna nature trail takyah tambah duit pun since memang include dalam promo RM 38 tu tapi promo tu tak silap Busa limited time je)
  • Parking Telaga Tujuh RM 1

Total: RM79

Meals
Total: RM 54.20

TOTAL COST: RM 275.20

Hari 1
• Langkawi Airport
• RL Budget Accomodation, Chenang (check in)
• Jetty Kuah
• Teatime
• Taman Lagenda
• Dataran Lang (sunset)
• Top Saiburi, Kuah
• Dmoon Café ,Chandek Kura (dinner)
• RL Budget Accomodation

Hari 2
• Pantai Teluk Baru (sunrise)
• Breakfast
• Langkawi Skycab ( Beli tiket online RM 38 express lane termasuk Skycab, Nature trail Skybridge, Skydome, Skyrex & 3D gallery)
• Paradise 101 (RM 30 entry fees and boleh redeem kat sana. Kami redeem for lunch meal so that save duit untuk lunch dah)
• Teluk Baru
• Taman Awam Teluk Yu
• Telaga Harbour
• Pantai Kok
• Kg Kelubi (makan laksa sedap dekat Warung Maksu)
• Kubang Badak Geopark
• Padang Matsirat (layan sunset dekat area Laksa Ikan Sekoq)
• Jomakan, Triang (dinner)
• RL Budget Accomodation, Chenang

Hari 3
• Breakfast (beli nasi lemak dekat warung tepi jalan je)
• Gunung Raya
• Air Terjun Durian Prangin
• Lubuk Semilang (tutup)
• Air Terjun Temurun
• Hutan Lipur Pasir Tengkorak
• Air Terjun Telaga Tujuh
(Masa ni Busa hike sorang sorang sampai atas dalam hujan sebab partner tak larat nak teman. Niat nak teruskan sampai ke Telaga Biru, in fact dah separuh jalan dah pun dalam hutan tu tapi patah balik sebab tak sedap hati sorang sorang, lagi lagi gelap sikit dalam tu sebab tengah hujan. Dah lah pergi weekdays memang sunyi je atas tu. Next time repeat lagi, target nak jejak jugak ke sana)
• Nasi Kandar SPM, Triang (lunch)
• Coco Valley, Chenang
• Pantai Chenang (sunset)
• Pasar Malam Kuah
• Warung Kurma, Kg Kumpulan (dinner)
• RL Budget Accomodation, Chenang

Hari 4
• Temonyong (breakfast)
• Dobi
• RL Budget Accomodation (check out)
• Langkawi Airport

Untuk travelogue Langkawi ni pun Busa akan upload full information and more details dekat page FB Busa. So kalau nak tengok info lengkap tentang trip ni boleh check my FB page ya! And semua tempat makan yang Busa pergi kat Langkawi memang Busa recommended sangat korang untuk pergi jugak sebab memang sedap and murah.

Recommended from local jugak actually so tak rugi pun tau kalau korang makan kat sini! Langkawi memang best sangat!

Klook.com