Pulau Pangkor, Perak merupakan salah satu destinasi pelancongan utama di Malaysia cukup strategik buat mereka yang ingin bercuti ke pulau tidak kira cuaca musim apa sekali pun.

Pulau Pangkor dikatakan berasal daripada bahasa Siam iaitu Pang Koh bermakna ‘pulau yang cantik’.

Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah! Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah! Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah!

Bermula 1 Januari 2020, Pulau Pangkor mencipta sejarah apabila menjadi pulau bebas cukai pertama di Perak. Ini merupakan satu anjakan paradigma untuk menggalakkan lebih ramai pelancong berkunjung ke pulau ini. Selain bersantai anda boleh dapatkan pelbagai produk menarik dengan harga yang murah terutamanya manisan seperti coklat berjenama.

IKLAN

Setakat ini terdapat tiga kedai memegang status bebas cukai termasuk sebuah kedai coklat yang sudah beroperasi, manakala selebihnya belum dapat ditentukan kerana ia merupakan hak pemilik premis untuk membawa masuk barangan. Berhubung senarai barangan termasuk penjualan arak dan rokok pula ia masih dalam rundingan antara kerajaan negeri dan Kementerian Kewangan.

Untuk ke Pulau Pangkor, ada dua lokasi pangkalan bot menyediakan perkhidmatan bot iaitu jeti Lumut atau jeti Pangkor dengan kadar tambang berbeza dikenakan. Pulau ini kecil sahaja, malah pengunjung sebenarnya boleh melawat ke semua tarikan Pangkor dalam masa setengah hari sahaja.

IKLAN

Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah! Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah!

IKLAN

Tempat-tempat menarik untuk dikunjungi :
Pasir Bogak
Teluk Nipah
Pangkor Laut
Kota Belanda
Batu Bersurat
Masjid Terapung
Kilang ikan bilis
Perkampungan nelayan dan membina bot nelayan

Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah! Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah! Pulau Pangkor Dah Jadi Pulau Bebas Cukai. Jom Beli Coklat Murah!

Antara keistimewaan lain Pangkor ialah jumlah burung enggang yang banyak dan mudah dilihat berterbangan terutama di kawasan hutan berhampiran dengan laut. Malah burung-burung itu cukup jinak untuk mendekati pengunjung.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI