Buat anda yang suka untuk mengetahui dan melihat sejarah sesuatu tempat dengan lebih dekat berbanding membaca di buku dan google di internet, anda boleh merancang percutian ke Kemboja pada 7 Januari setiap tahun kerana rakyat Kemboja akan menyambut Hari Kemenangan atau Victory Day sebagai memperingati kemenangan tertumbangnya rejim Khmer Rouge pada 1979.

Sewaktu pemerintahan rejim Khmer Rouge ini telah berlaku pembunuhan besar-besaran terhadap rakyat Kemboja. Dianggarkan lebih 1.7 juta rakyat Kemboja terbunuh akibat kekejaman rejim Khmer Rouge yang mahu mengubah negara Kemboja menjadi negara komunis. Kejam kan?

IKLAN
Rakyat Kemboja Sambut Hari Kemenangan Raikan Kejatuhan Rejim Khmer Rouge Setiap 7 Januari
Kekejaman yang berlaku terhadap rakyat Kemboja, dibakar hidup-hidup.
Foto guestlist.net

Ini 10 fakta yang anda perlu tahu berkenaan dengan sejarah tersebut:

IKLAN
 1. Berbeza dengan pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di tempat lain, di mana kumpulan etnik tertentu disasarkan sebagai mangsa tetapi di Kemboja, pembunuhan beramai-ramai rakyat negara itu tidak mempunyai pengecualian dan turut melibatkan doktor, guru, golongan minoriti, orang yang mempunyai pendidikan, kanak-kanak dan juga bayi!
 2. Pol Pot menghendaki negara itu kembali kepada cara hidup yang ‘cukup-diri-sendiri’ di mana wang tidak mempunyai pengaruh dalam masyarakat. Ini membawa kepada pemindahan besar-besaran rakyat secara paksa dari bandar ke luar bandar untuk permulaan doktrinisasi tersebut.
 3. Hampir dua juta orang yang mati semasa pemerintahan Khmer Rouge adalah 100,000 orang Cham Muslim dan 20,000 orang Vietnam.
 4. Walaupun beberapa fakta mengenai pembunuhan beramai-ramai di Kemboja mendapat pengiktirafan antarabangsa, tragedi itu tidak disiasat di peringkat antarabangsa kerana kekalahan Amerika Syarikat dalam Perang Vietnam dan Amerika Syarikat tidak mahu terlibat di rantau ini lagi.

  Rakyat Kemboja Sambut Hari Kemenangan Raikan Kejatuhan Rejim Khmer Rouge Setiap 7 Januari
  Anak-anak kecil kebuluran sewaktu pemerintahan rejim Khmer Rouge.
  Foto Pri.Org

 5. Pada beberapa tahun selepas malapetaka yang menimpa rakyat Kemboja, negara itu mula membuka peluang kepada komuniti antarabangsa untuk mendekati mangsa yang selamat dan berkongsi kisah dan pengalaman mereka. Dengan fakta-fakta mengerikan mengenai pembunuhan beramai-ramai yang berlaku, Hollywood mencipta filem The Killing Fields berdasarkan pengalaman kisah benar mangsa. Filem ini membawa perhatian seluruh dunia kepada pembunuhan beramai-ramai rakyat Kemboja yang diabaikan di peringkat antarabangsa.
 6. The Extraordinary Chambers di Mahkamah Kemboja, atau dikenali sebagai ECCC, ditubuhkan pada 1997 dengan bantuan Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu bertujuan untuk mendakwa pemimpin kanan Khmer Rouge terhadap jenazah yang dilakukan dalam pembunuhan beramai-ramai dahulu.
 7. Pol Pot menghadapi pertuduhan pertama pada tahun 1997 di mana dia dijatuhkan hukuman tahanan. Dia meninggal dunia kurang dari satu tahun kemudian dan tidak pernah menghadapi perbicaraan sebenar kerana jenayahnya dan meninggalkan berjuta-juta orang terkilan kerana tidak berpeluang untuk membawanya ke muka pengadilan.
 8. Mangsa dibenarkan secara aktif mengambil bahagian dalam prosiding mahkamah percubaan sebagai pengadu bagi memberikan mereka keadilan yang dikuatkuasakan oleh kerajaan baharu. Jumlah mangsa yang hadir pada setiap kes perbicaraan adalah berbeza daripada 94 hingga 4,128.
 9. Sepanjang percubaan, tiga tertuduh telah dijatuhkan hukuman dan empat lagi didakwa atas tuduhan yang berkaitan dengan kejahatan terhadap kemanusiaan, pembunuhan, pencabulan Kanun Keseksaan Kemboja 1956 dan pelanggaran Konvensi Geneva 1949 dan pembunuhan beramai-ramai.
 10. Kenyataan penutup untuk kes terakhir berlangsung sembilan hari pada bulan Jun 2017 dan penghakiman terakhir diadakan pada tahun 2018.

Itu serba sedikit fakta mengenai pembunuhan beramai-ramai yang berlaku di Kemboja. Pemeintahan rejim Khmer Rouge tak lama, dari tahun 1975 hingga 1979 sahaja, tetapi kesan daripada tindakan kejam mereka itu berterusan sehingga berdekad lamanya.

IKLAN

Jadi kepada anda yang suka melancong untuk mengetahui perkara-perkara seperti ini, jangan lupa untuk melawat Kemboja bukan Januari nanti.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI