Negeri Melaka adalah salah satu destinasi pelancongan yang paling popular di Malaysia. Boleh dikatakan, setiap minggu Melaka pasti dipenuhi dengan pelancong tak kira dari dalam mahupun luar negara.

Selain daripada tempat-tempat bersejarah yang menjadi tarikan kepada setiap kunjungan pelancong ke negeri itu, Melaka juga menjadi destinasi kepada penggemar makanan. Ada yang datang ke Melaka hanya semata-mata untuk memburu juadah yang sedap di sana.

Kepada anda yang suka memburu kedai-kedai makan sedap lagi-lagi di Melaka, di sini Libur nak kongsikan kepada anda 23 destinasi makan yang mendapat rating review 4 daripada 5 bintang dan ke atas oleh wargamaya di Google.

Cengkerang Seafood Jumble

Kalau anda memang minat makanan laut, boleh datang ke kedai ini kerana di sini, mereka menyediakan juadah makanan laut yang pelbagai seperti lobster, king crab, udang, ketam dan makanan laut bercengkerang yang lain.

Alamat: No 10, Jalan KLJ 1A, Taman Kota Laksamana Jaya, 75250 Melaka.

Waktu Operasi: Pukul 5 petang hingga 11 malam

Mee Sup Tengkera

Lokasi mee sup ini juga dikenali dengan panggilan mee gian. Kalau anda terasa nak makan aneka mee sup yang ada di sini, boleh Google mee sup tengkera. Kedainya berdekatan dengan Masjid Tengkera. Cadangan Libur, selain anda makan mee sup, pesan juga popia basah, highly recommended.

Alamat: Lot, 460, Jalan Tengkera, 75200 Melaka

Waktu Operasi: Pukul 2.30 petang hingga 6 petang

Pak Putra Restaurant

Kedai special untuk anda yang suka lepak mamak dan makan roti naan bersama ayam tandoori. Kedai mamak ini adalah kedai mamak yang sangat popular dikalangan orang tempatan di Melaka. Menu paling digemari di sini adalah ayam tandoori.

Alamat: 56 & 58, Jalan 4, Taman Kota Laksamana, 75200 Melaka

Waktu beroperasi: Pukul 5.30 petang hingga pukul 1 pagi

Cendol Jam Besar

Anda yang nak basahkan tekak selepas pusing Bandar Hilir, boleh singgah di kedai Cendol Jam Besar yang terletak di tengah-tengah Bandar Hilir berdekatan dengan jam besar. Ada pelbagai menu candol yang disediakan kepada anda dan, selain cendol anda kena cuba air tembikai yang disediakan dengan cara yang paling mengiurkan sekali.

Alamat: Bandar Hilir, 75200 Melaka

Waktu operasi: pukul 9 pagi hingga 6 petang

Floyd Kitchen Melaka

Selalunya orang yang food hunting ke Melaka ni nak cari makanan resipi asli tempatan kan? Tapi dekat Google pun naik juga kedai yang menjual hidangan makanan barat. Ini mesti sebab orang tempatan dekat Melaka suka makan kedai ni. Kalau anda cari kedai makanan barat di Melaka, boleh singgah ke Floyd Kitchen Melaka.

Alamat: No 5, Jln Lagenda 3, Taman 1 – Lagenda, 75400 Melaka

Waktu operasi: pukul 12.30 tengahari hingga 11.30 malam

Mango Float Royale Melaka

Kedai yang menjual mangga susu sampai orang ramai kena beratur panjang di Melaka. Dekat KL pun ada jual mangga susu tapi, bila anda sampai ke Melaka, anda kena cuba mangga susu yang disediakan di sini. Sangat sedap. Kalau tidak, masakan orang sanggup beratur panjang hanya untuk mangga susu.

Alamat: Kampung Sungai Putat, 75350 Batu Berendam

Waktu operasi: pukul 11 pagi hingga 11.30 malam

Klebang Original Coconut Shake

Kedai yang menjual coconut shake yang asal di Pantai Klebang. Sambil-sambil jalan dekat Pantai Klebang tu sedut coconut shake, alahai sedapnya. Ada banyak kedai yang jual coconut shake tapi kedai Klebang Original Coconut Shake antara kedai yang dicadangkan kepada anda untuk singgah mendapatkan segelas coconut shake segar dari dalam buah kelapa.

Alamat: Lot 130, Solok Kampung Bahagia, Klebang Besar, Melaka, Kesibang

Waktu Operasi: 11 pagi hingga 6 petang

Hadramawt Palace

Lokasi kedai makan ini adalah untuk anda yang nak cuba menu makan bertemakan Arab dan Yaman di Melaka.

Alamat: No.15,jalan pnbb 2,pusat Niaga Bukit Baru, Mukim Bukit Baru

Waktu operasi: 11 pagi hingga 11.30 malam

Cendol Kampung Hulu @Makan Avenue

Cendol Kampung Hulu – tengok gambar saja dah cukup untuk menceritakan kesedapan juadah yang disediakan kepada pelanggan yang datang ke sini. Landmark yang paling senang untuk anda yang ingin pergi makan Campung Kampung Hulu ini adalah Masjid Kampung Hulu. Ada pelbagai jenis cendol yang ada daripada cendol biasa hingga cendol durian. Anda kena cuba cendol durian, sangat sedap waktu panas lit lit.

Alamat: No 26, Jalan Kampung Hulu, Melaka

Waktu operasi: 12 tengahari hingga 12 malam

Calanthe Art Cafe

Kafe ini sangat sesuai untuk anda yang nak lepak makan tempat-tempat hipsturr. Juadah makan dia sedap juga dan persekitaran dalaman kedainya selesa dan nyaman. Kalau anda bermalam di Bandar Hilir, boleh singgah ke kedai ni untuk sarapan pagi.

Alamat: 11, Jalan Hang Kasturi, 75200 Melaka

Waktu operasi: 9 pagi hingga 11 malam

Botanist Cafe

Kafe ini berkonsepkan sehijau warna daun dan juadah makanan yang disediakan di sini adalah istimewa untuk anda yang hanya makan sayur-sayuran atau vagetarian. Sekalipun makanan di sini untuk vagetarian, tapi sedap tau. Kalau anda suka makan sayur, anda boleh datang ke sini.

Alamat: 41&43, Jalan Melaka Raya 8, Taman Melaka Raya, 75000 Melaka

Waktu operasi: 10 pagi hingga 10 malam

Seri Erra Roti John

Penggemar roti john kena datang sini. Inilah syurga roti john. Tak percaya? Anda tonton video ni. Saduran telur yang menyaluti kepingan roti john tu betul-betul nampak menyelerakan.

Alamat: 42, Jalan Tun Sri Lanang, Kampung Durian Daun, 75100 Melaka

Waktu operasi: 6.30 petang hingga 11 malam

Yong Tau Foo Pantai Puteri

Kedai yong tau foo ni dekat hujung Medan Selera Pantai Jering atau nama dia Gerai Mesraria Yong Tau Foo. Ada banyak jenis pilihan yong tau foo yang anda boleh pilih dan yang menariknya adalah ada pilihan-pilihan di situ yang boleh membuatkan anda rambang mata nak pilih. Yong tau foo ni yang paling penting kuah dia, dan kuah yang ada di kedai sangat menepati citarasa orang ramai.

Alamat: Gerai No.1 Medan Selera Pantai Jering, 76400 Tanjong Kling

Waktu operasi: 5 petang hingga 11 malam

Ikan Bakar Muara Sungai Duyung

Melaka ada banyak kedai yang jual makanan laut tapi di Restoran Ikan Bakar Muara Sungai Duyung ini adalah antara yang terbaik di sana. Suasana yang selesa di restoran ini sangat sesuai untuk anda bawa keluarga makan malam. Bukan sahaja keluarga, kalau anda datang bercuti bersama teman sekalipun, kedai makan ini antara yang perlu ada dalam senarai cadangan makan malam anda bersama.

Alamat: Jalan Padang Temu, 75050 Melaka

Waktu operasi: 4.30 petang hingga 11 malam

Mee Besen Original

Nama dah gempak kan? Makan mee dalam besen. Haha bukan macam tu. Maksud mee besen ni adalah kuantiti makanan yang dihidangkan kepada anda umpama makan dalam besen sebab banyak! Kuantiti makanan dekat sini boleh makan berdua. Kalau anda jenis tak jaga badan main sebat kecuali batu dengan kayu, boleh la try makan sorang. Tapi untuk yang perut kecil, boleh kongsi bersama teman anda. Ada pelbagai jenis menu yang ada di sini dan yang pasti, rasanya cukup untuk membuatkan anda repeat setiap jenis hidangan yang ada.

Asam Pedas Pak Man

Melaka memang terkenal dengan asam pedas dan Restoran Asam Pedas Pak Man ini adalah yang popular di kalangan warga Melaka dan semestinya, pilihan asam pedas yang paling laku adalah asam pedas ikan pari.

Alamat: 202, Ujong Pasir, 75050 Melaka

Waktu operasi: 8 pagi hingga 10 malam

Roti Terbang Asam Pedas Banjir

Kueh Keria Gula Melaka Batu Berendam

Kuih keria Batu Berendam ni agak terkenal bukan saja dekat orang Melaka tapi, orang luar pun suka juga makan kuih keria Batu Berendam ni. Panjang barisan orang beratur semata nak beli kuih keria tu. Tapi kalau anda sendiri nak beratur, Libur rasa berbaloi sebab rasa yang ada pada kuih keria tu membuatkan hasil beratur tu rasa berbaloi. Bukan sekadar menjual kuih keria sahaja, kedai ini juga ada menjual beberapa juadah yang lain seperti goreng pisang.

Alamat: Ruang Niaga Terbuka, Taman Cergas, 75350 Batu Berendam, Melaka

Waktu operasi: 10 pagi hingga 7 petang

Ikan Bakar Parameswara

Satu lagi menu makan yang best kalau anda nak makan makanan laut dan kepakaran kedai ini adalah pada juadah ikan bakar yang disediakan. Ada pelbagai jenis ikan yang dibakar di atas dapur arang yang marak membara-bara, membuatkan aroma bau ikan bakar itu menyelerakan dan menyebabkan anda terasa lapar dan ingin makan semua jenis ikan bakar yang ada di situ. Anda boleh pilih apa jenis makanan laut yang anda nak, kemudian dibakar dan dimakan dengan air asam. Halamak!

Alamat: Medan Ikan Bakar, Pengkalan, Kampung Umbai, 75460 Ayer Molek, Melaka

Waktu operasi: 5 petang hingga 12 malam

Kocik Kitchen

Nak rasa makanan style Cina? Jom datang kedai Nyonya ni untuk rasa juadah makanan Chinese style yang sedap. Kedai ni tak jauh pun kalau anda nak pergi. Ada di Jonket Street saja.

Alamat: 100, Jalan Tun Tan Cheng Lock, 75200 Melaka

Waktu operasi: 11 pagi hingga 6.30 petang