Sêrtar County @ Serthar County ialah daerah Wilayah Sichuan, China. Ia antara 18 daerah di bawah pentadbiran Wilayah Autonomi Garzê Tibetan, yang meliputi keluasa 9340 kilometer persegi. Sêrtar bermaksud ‘kuda emas’ dalam bahasa Tibet, mengunjur ke selatan Tibetan Plateau dan dirangkumi dalam sejarah rantau Kham. Populasi majoriti ialah penduduk Tibet, dan selebihnya Cina Han.

Wow! Lembah Di Tibet Ini Menempatkan Ribuan Rumah Merah!
Foto: Wanson Luk

Sêrtar terdiri daripada 17 pekan dan 66 kampung. Ia merupakan pusat Institusi Buddha Larung Gar, institusi Buddha Tibet terbesar di dunia. Institusi ini diasaskan oleh Lama Jigme Phuntsok pada 1980. Bermula hanya beberapa sami, kini menempatkan lebih sepuluh ribu sami dan pengikut dari serata dunia. Kebanyakan sami menghabiskan enam ke tiga belas tahun latihan di sini. Institusi ini, terbahagi kepada dua segmen dan terbentang beberapa kilometer, terletak dalam lembah sekitar 15 kilometer dari pekan Sêrtar. Permit kadang kala diperlukan bagi pelancong untuk memasuki institusi ini.

IKLAN
IKLAN
IKLAN
Wow! Lembah Di Tibet Ini Menempatkan Ribuan Rumah Merah!
Foto: Wanson Luk

Kedudukan Sêrtar amat terpencil, dan anda memerlukan setengah hari memandu dari Chengdu melalui Maerkang. Boleh juga melalui Xining, pusat Qinghai. Sêrtar terletak pada altitud 4,100 meter dari paras laut. Suhu sekitar 30 darjah celcius pada musim panas dan -25 darjah celcius ketika musim sejuk.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI