united-state-20a-780x405

Menteri Luar Datuk Saifuddin Abdullah hari ini menasihatkan rakyat Malaysia yang tinggal atau dalam perjalanan ke Timur Tengah dan rantau Teluk supaya lebih berhati-hati dan mengambil langkah berjaga-jaga untuk memastikan keselamatan mereka.
**media[113334]**
Ini berikutan isu ketegangan antara Amerika Syarikat dan negara-negara ini. Laporan media terkini mengibaratkan Negara rantau Teluk sekarang umpama kotak mancis yang bakal meletus.

Beliau juga menggesa mereka yang masih belum mendaftar diri dengan misi diplomatik Malaysia supaya berbuat demikian di kedutaan terdekat atau konsulat jeneral Malaysia dengan segera, katanya.

IKLAN

"Pendaftaran boleh dilakukan menerusi emel," katanya kepada pemberita selepas mesyuarat pasukan petugas belia mengenai hal ehwal luar dan diplomasi di Wisma Putra di sini.
**media[113333]**
Berikutan misi diplomatik Malaysia yang tidak aktif di Iraq, Syria dan Yaman, Saifuddin berkata rakyat Malaysia yang tinggal, bekerja atau melancong di sekitar rantau itu perlu mendaftar dengan kedutaan-kedutaan berikut:

IKLAN
  • Rakyat Malaysia di Iraq mendaftar dengan Kedutaan Malaysia di Amman, Jordan
  • Mereka yang berada di Syria, mendaftar dengan Kedutaan Malaysia di Beirut, Lubnan
  • Rakyat Malaysia di Yaman, mendaftar dengan Kedutaan Malaysia di Muscat, Oman.

Rakyat Malaysia juga dinasihatkan supaya menangguhkan perjalanan yang tidak penting ke rantau berkenaan.

IKLAN

Sumber: Bernama

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI