Projek Rawang Bypass antara Serendah ke Rawang sepanjang 23km ini direka arkitek tempatan; Tuan Haji Radzali Mokhtar.

RAWANG BYPASS: LALUAN TINGGI ATAS POKOK GIAM KANCHING   
Ini antara projek lebuhraya hebat dan komplikated di Malaysia. Di antara laluan projek ini, kita akan berada separas puncak pokok atau lebih tinggi bergantung pada kawasan. Kita juga akan melaui bawah talian kabel pencawang elektrik.

Laluan ini merentasi Taman Warisan Selangor, yang padat dengan hutan. Ia unik kerana ditiang sehingga 60m tinggi dan dibina tidak lurus bagi meminimakan impak kerosakan terhadap ekosistem Taman Warisan Negeri Selangor.

RAWANG BYPASS: LALUAN TINGGI ATAS POKOK GIAM KANCHING
Pokok ini hanya terdapat di kawasan ini sahaja di Malaysia dan dalam kelompok yang kecil. Tidak ada di negara lain pun.

Laluan ini penting dan dijangka memendek waktu perjalanan di waktu puncak ke KL dari 2 jam kepada 30 minit sahaja. Ia juga bakal menaik pembangunan di Serendah, Batang Kali dan Tanjung Malim.

 

IKLAN

Video ringkas Rawang Bypass oleh JKR Malaysia 

IKLAN

JALAN PINTAS RAWANG (RAWANG BYPASS)

JALAN PINTAS RAWANG (RAWANG BYPASS)Rakaman drone dan fakta menarik Rawang ByPass. Story penuh http://stg.libur.com.my/rawangbypass/? Jabatan Kerja Raya Malaysia ( Public Works Department )#libur #rawangbypass

Posted by Majalah Libur on Monday, 2 October 2017

 

Sejarah projek
Pembinaan Rawang Bypass di Bandar Rawang sebenarnya tertunda 2,132 hari; hampir enam tahun atas sebab posedur kerja dan proses pihak ketiga yang diluar kuasa JKR.

Auditor-Jeneral Tan Sri Dr Madinah Mohamad berkata projek ini diluluskan di bawah Plan Malaysia ke-9 (RMK9) bertujuan mengurang kesesakan teruk di Bandar Rawang dan memajukan lagi sistem jalan ke Kuala Lumpur.

RAWANG BYPASS: LALUAN TINGGI ATAS POKOK GIAM KANCHING
“Projek ini melibatkan penambahbaikan 10.72km jalan sedia ada dan pembinaan empat lorong dua hala untuk 12.58km bermula 16 Julai 2005 dan dijangka siap 12 Januari 2008 dengan kos anggaran RM203.47 juta.

IKLAN

“Namun beberapa Perjanjian Tambahan dimetrai termasuklah peruntukan khas bagi kos kerja kejuruteraan awam, mekanikal dan elektrik, pembinaan jalan alternatif sepanjang 3.3km melalui Taman Warisan Negeri Selangor,penambahbaikan 1.57km lebuhraya persekutuan, dan memanjangkan projek dari 15 Disember 2011 hingga 17 April 2015 dengan kos tambahan RM390 juta’, menurut laporan.

Apabila audit dilakukan pada Oktober dan Disember 2016, mengesahkan projek ini diurus baik, maka Auditor-Jeneral Tan Sri Dr Madinah Mohamad menegaskan lanjutan masa 2,132 hari dibenarkan dengan tarikh siap dijangka pada 16 Mac 2017.

RAWANG BYPASS: LALUAN TINGGI ATAS POKOK GIAM KANCHING
Sebagai tambahan, repot juga menunjukkan perubahan rekabentuk di laluan bertindih antara struktur tinggi dengan Lebuhraya Latar yang melibatkan kos tambahan RM34.2 juta.

Sumber rujukan: http://www.thesundaily.my/news/2017/07/31/ags-report-rawang-bypass-construction-delayed-2132-days

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI