Tiada perkataan yang sesuai untuk menggambarkan betapa meruncingnya impak COVID-19 terhadap industri penerbangan. Malah, kesukaran ekonomi industri tersebut menjejaskan pekerja yang bergantung hidup dengan syarikat penerbangan.

Foto: pexel.com

Bukan itu sahaja, malah ada juga penumpang yang kerugian puluhan hingga ribuan ringgit setelah tiket penerbangan ke destinasi idaman terpaksa dibatalkan atau ditunda akibak wabak ini. Selepas COVID-19 dapat dibendung, diharap industri ini kembali beroperasi dan mendapat permintaan seperti biasa.

IKLAN

Sektor penerbangan tempatan akan dirancakkan semula selepas tamat tempoh Perintah Kawalan Pergerakan (PKP), kata Menteri Pengangkutan Datuk Seri Dr Wee Ka Siong. Beliau berkata ini kerana penerbangan merupakan antara sektor paling terkesan akibat pandemik COVID-19 yang menjejaskan seluruh dunia ketika ini.

IKLAN

IKLAN

“Sektor penerbangan adalah sektor paling susah, seperti dilaporkan (syarikat penerbangan) Virgin Australia telah muflis baru-baru ini. Jadi mungkin berlaku satu trend di mana dalam sektor penerbangan (terdapat peraturan) jarakan sosial dan saya khuatir apa yang kita idam sebelum ini untuk keluar dengan keluarga beramai-ramai, tidak tercapai. Jadi kita kena hidupkan semula sektor penerbangan tempatan kerana hubungan dengan wilayah dan negeri..penerbangan ke Sabah dan Sarawak perlu dilakukan, kerana itu janji kita untuk menghantar barang keperluan ke sana, kena ada ‘connectivity’ kerana semua ini melalui udara,” katanya.

Sumber: Bernama