Sempadan negara kita dah dibuka secara rasminya hari ini, mesti ramai yang tak sabar nak melancong ke luar negara kan? Bangkok, Thailand salah satu destinasi yang sering jadi tumpuan orang Malaysia.

Namun ramai yang masih tidak jelas dengan prosedur yang perlu dihadap untuk sampai ke sini. Perkongsian daripada Nash Farha yang dikongsikan menerusi Facebook Backpackers Buddies Malaysia (BBM) mungkin dapat memberikan gambaran sebenar perjalanan untuk yang bakal melancong ke negara gajah putih ini.

Malah dalam satu perkongsian terbaharu di FB miliknya juga, Nash turut memberitahu bahawa Pre-depature PCR test untuk ke Thailand yang sebelum ini diperlukan kini sudah tiada. Tapi untuk confirmation, sebaiknya periksa dahulu dengan syarikat penerbangan yang akan digunakan.

Ikuti perkongsian Nash untuk yang bakal melancong ke Thailand tak lama lagi.

Hi everyone. Just nak share procedure travel to Bangkok thru air travel. (applicable for travel on March 2022).

Ada 3 type of application, korang pilih Test & Go.

Document yang diperlukan untuk ThaiPass:

– Passport copy (jpeg, png)

– Vaccine copy downloaded from MySejahtera (jpeg, png)

– Hotel booking (I recommend book thru Agoda since dah ada filter siap2 for SHA+ hotels yang dah approved. files to upload in jpeg, png)

– Travel insurance max 20k USD. Certificate ni kene upload. I amik ETIQA 360, korang bole consult dengan agent insurance masing2.

Disarankan settlekan semua documents diatas baru apply through https://tp.consular.go.th/home for easy process. Apa dia mintak bole upload terus je, tak perlu cari2 dah. Semua files/documents above to be uploaded in jpeg, png unless stated otherwise.

Dalam web tu diorang recommend apply 3 to 7 days before flying, tapi I apply 3 hari sebelum pukul 9malam, by 1am dah dapat generated QR Code for ThaiPass. Tapi untuk mengelakkan gelabah or application rejected, korang apply la awal-awal.

Procedure kat KLIA2 (I print hardcopy semua ni so senang bila diorg mintak terus bagi):

– Passport

IKLAN

– PCR Test copy (mesti PCR takbole RTK)

– ThaiPass QR Code

– Vaccine Certs

Procedure bila landed kat DMK:

– Passport

– PCR Test copy

– ThaiPass QR Code

– Hotel Booking (approved by SHA+)

After that, go thru immigration macam biasa, amik beg and keluar. Sebab book hotel yg SHA+ approved, dah ada driver siap tunggu datang pick up and drive terus pegi hospital for swab test. Depan departure hall tu sebelum pegi kereta driver bagi masa kejap untuk beli sim card sebab stay for 10 days.

Selesai swab test, driver hantar pegi hotel, check in then tunggu result swab test tadi. Kiteorg takleh keluar so makanan order thru GrabFood je then reception akan hanta ke bilik. By 10pm, reception call and inform kami negative. Terus siap2 keluar jalan2 area hotel cari 7Eleven hihi.

IKLAN

Oh, and pihak hotel suruh download app called Morchana, where we have to upload our swab test for the 5th day. Masa hari ke5 ada tanya reception diorg kata tak payah tapi esok nya dapat notification dari app Morchana that we have to submit our tests. Pihak hotel bagi testkit (nasal swab type) then upload the test result thru the app.

Suasana kat Bangkok frankly operating macam biasa. Diorg takde app macam MySejahtera kena check in to places. Just that kene scan temperature, tapi guna tangan je, bukan guna dahi huhu. MRT/BTS pon sesak macam biasa. Shopping malls Siam Discovery/Center/Paragon pun operating macam biasa. Just that Chatuchak dgn Asiatique je kedai bukak dalam 10%. Sendu sikit la.

Social distancing agak kelaut sebab kalau attend event with Thai actors semua bersesak2 macam konsert huhu.

HALAL FOOD:

This one yang we have gone to and our favorites. Yang lain bole google, pretty easy to find.

– SookSiam @ IconSiam (mahal sikit tapi sedap. Ada nasi campur, hotdog cucuk2, dengan goreng2. Naik free shuttle boat dari Sathorn Pier/Saphan Taksin BTS)

– Halal food @ Chinatown (nama kedai tak tau but here’s the direction https://goo.gl/maps/uuZ7giPRS1cQTWnf6. American Fried Rice repeat 3 kali haha)

– Halal night market @ TaladNad KoKoTho (naik boat dari Pratunam Pier, turun kat Saphan Mit Mahat Thai – tix 19THB)

IKLAN

Procedure balik Malaysia:

Masa check in bags kat Suvarnabhumi prepare these documents:

– Passport

– PCR Test (paling murah dapat kat HuaChiew Hospital, korang bole survey la tempat lain kalau ada lagi murah).

– Vaccine certs.

– Home Quarantine application (apply thru MySejahtera).

ROUGH EXPENSES:

– Hotel W22 By Burasari @ Chinatown – RM1740 (for 10 days, 2 pax. Include airport pick ups and swab test)

– Insurance for 10 days ETIQA360 – RM78 per pax

– Flight AirAsia to DMK – RM 404 per pax (luggage 20kg)

– Flight MAS to KL – RM418.23 per pax (luggage20kg)

– PCR Test untuk balik Malaysia – 2100THB (RM268)

– Sim Card dtac – RM38 unlimited data for 15 days

– Cash bawak 10,000THB, yang lain swipe guna BigPay.

I’ll admit memang leceh procedure and banyak extra kena spend (dulu bawah RM1500 dah bole pegi Bangkok) tapi sebab dah tepu tak travel I guess so redah je la. Kalini xde itinerary sbb nak relax and just enjoy Bangkok as is. Hopefully everything will be back to normal soon and semoga ahli2 dalam group ni boleh travel macam biasa balik. Stay safe everyone!