Lain orang lain citarasanya. Ada orang gemat travel bersama geng buddies dan ada juga yang travel secara solo.

Jika pergi secara berkumpulan tiada masalah merakamkan gambar menarik untuk dijadikan kenang-kenangan.

Tetapi bagaimana pula yang travel secara solo. Bagaimana mahu mendapatkan angle menarik tanpa bantuan sesiapa.

Jangan risau jika anda travel solo tetapi mahu merakamkan momen menarik. Baru-baru ini seorang jurugambar telah berkongsi beberapa tip yang boleh digunakan solo travel yang ingin merakamkan momen menarik tanpa bantuan orang lain.

Berkongsi di laman tiwtternya menggunakan akaun nama AshraffJunior bukan hanya berkongsi cara menangkap gambar secara solo, tetapi juga bagaimana mahu menjadikan gambar berkenaan jadi lebih cantik dan menarik.

1. Guna tripod

Carilah tripod yang tinggi dan ringan sebab korang boleh adjust angle dan kedudukan kamera mengikut kemahuan.

Sekiranya korang ada tripod ni korang boleh buat gambar macam ni. Potrait boleh, landscape pun boleh

Kalau nak lebih ringan boleh guna gorilla tripod. Walaupun tak tinggi, kau boleh letak tripod ni atas objek lain untuk tambah ketinggian dan kau boleh bengkokkan kaki tripod untuk lekatkan dia kat tiang ke pagar ke dan lain2.

IKLAN

 

2.Guna angle yang unik

Ambil gambar daripada angle yang korang tak biasa tengok. Kalau kau guna eye view, orang dah biasa tengok and tak impressed sangat. Cuba guna low angle ke, paras pinggang or maybe high angle kalau tempat tu sesuai untuk letak tripod.

3.Letak kamera di sebalik objek

Dalam term fotografi, orang sebut ni as framing. Macam kau kau letak frame kat gambar korang. So contoh kalau korang nak ambil gambar temple, korang boleh jadikan bunga2 sebagai frame. Contohnya macam ni.

IKLAN

4.Guna grid

Grid tu garisan melintang kat apps kamera korang. Kalaulah tak on, korang boleh hidupkan kat setting ni haa. Alang2 tu hidupkan la auto HDR so kalau tempat gelap sangat, phone korang boleh bagi gambar korang lebih jelas. Letak subjek kat pangkah itu.

Antara cara gunakan grid

5.Guna app lightroom (free) dan snapseed (free)

Aku suka sangat app lightroom ni sebab interface simple dan semua yang aku nak dah ada kat sini. Tengok dah beratus gambar aku edit kat sini je.Nak buat tutorial panjang sangat. So aku nak tunjuk aku suka bahagian ni

IKLAN

For snapseed, editor juga just aku suka app ni sebab aku boleh tambah nur cahaya kat wajah (portrait mode)

6. Color jangan over

Cara kau color gambar ibarat korang mekap muka korang. Taknak terlalu kontra dan taknak terlalu pekat warnanya. kau adjust sikit je color dan kalau nak letak filter, pastikan tak melampau kesan dia pada gambar. Contoh kalua aku nak pekatkan warna kat gambar

Macam ni lah kedudukan kamera korang..just guna timer dan pose la ikut kesukaan korang tanpa perlu minta orang lain ambilkan

Artikel Berkaitan:

Sharing Bajet Travel Solo Untuk 30 Hari Ke 13 Buah Negara. Puas Hati Travel Macam Ni

Seronok Travel Naik Kereta Api Dari Perak Ke Kelantan. Ambil Pakej Katil Kalau Ada Anak Kecil. Syiok!