Seni_silat_melayu

Bukan nak cakap besar. Tetapi terbukti silat adalah milik kita! Jangan ada negara lain yang sibuk-sibuk bergaduh nak 'claim' pula.

Silat merupakan seni bela diri tradisional telah diiktiraf oleh Pertubuhan Pendidikan, Kebudayaan dan Saintifik Pertubuhan Bangsa-Bangsa Bersatu (UNESCO) sebagai warisan budaya tidak ketara kemanusiaan (intangible cultural heritage in humanity) milik Malaysia.
Silat Kita Yang Punya! UNESCO Iktiraf Silat Warisan Budaya Milik Malaysia

IKLAN
  • Silat menyertai warisan negara yang lain seperti persembahan mak yong dan dondang sayang yang diiktiraf masing-masing telah diiktriaf sebelum ini pada 2008 dan 2018. Pengiktirafan itu hasil daripada persidangan mesyuarat jawatankuasa di Bogota, Colombia dihadiri oleh 24 ahli terdiri daripada negara-negara anggota yang dipilih untuk tempoh enam tahun.
  • Penyenaraian di peringkat UNESCO merupakan pengiktirafan bertaraf dunia ke atas salah satu khazanah warisan negara bagi warisan kebudayaan tidak ketara. Penyenaraian ini juga akan memperlihatkan komitmen Malaysia dalam melindungi warisan dunia dan secara tidak langsung akan mendapat perhatian pelbagai pihak dan dunia.
  • Sebelum ini, Kementerian Pelancongan, Seni dan Budaya Malaysia melalui Jabatan Warisan Negara (JWN) telah mewartakan silat dalam kategori seni mempertahankan diri sebagai Warisan Kebangsaan pada tahun 2009 selaras dengan Seksyen 67 (2), Akta Warisan Kebangsaan 2005 (Akta 654).

Silat Kita Yang Punya! UNESCO Iktiraf Silat Warisan Budaya Milik Malaysia

Pengiktirafan ini sekaligus akan mengukuhkan hubungan jaringan dengan kebanyakan negara anggota yang secara langsung akan membantu memudahkan Malaysia mengangkat lebih banyak pencalonan warisan kebudayaan tidak ketara pada masa akan datang.

IKLAN
IKLAN

Sumber: Astro Awani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI