Kementerian Kesihatan Malaysia (KKM) telah memaklumkan bahawa situasi semasa kluster penyakit Koronavirus di Malaysia adalah terkawal, di mana KKM berkerjasama rapat dengan World Health Organisation (WHO) dan Kementerian Kesihatan negara-negara jiran berhubung kluster penyakit ini.

Setakat (26 Januari 2020) ini seramai 4 kes disahkan positif, 23 kes disahkan negatif dan masih terdapat 4 kes yang masih menunggu keputusan makmal. Pihak KKM turut membentang langkah-langkah kesiapsiagaan dan respon Kementerian bagi mengelak penularan kluster penyakit ini, termasuk melakukan saringan kesihatan terperinci di pintu masuk antarabangsa negara, dan pemantauan rapi di semua peringkat koodinasi menerusi pengaktifan bilik gerakan di peringkat Daerah, Negeri dan Pusat.
Terkini: Kementerian Kesihatan Maklum Situasi Semasa Kes Koronavirus Di Malaysia Terkawal

Terkini: Kementerian Kesihatan Maklum Situasi Semasa Kes Koronavirus Di Malaysia Terkawal

Wisma Putra terus memantau rapat keadaan 49 rakyat Malaysia yang masih berada di Wuhan, yang kebanyakannya terdiri daripada mahasiswa dan golongan profesional. Pihak Kedutaan Malaysia di Beijing juga telah mengeluarkan dua (2) nasihat perjalanan kepada semua rakyat Malaysia di China dan menangguhkan sebarang perjalanan ke 13 wilayah yang dianggap berisiko di China.

IKLAN

Mesyuarat telah membuat beberapa cadangan iaitu;

IKLAN
IKLAN
  • Kawalan kemasukan di pintu masuk Negara diperketatkan, termasuk semua penumpang penerbangan dari Negara China termasuk warganegara Malaysia WAJIB melalui saringan kesihatan perinci.
  • Semua rakyat Malaysia yang telah melawat atau pulang bercuti dari Wuhan khususnya yang mengalami simptom, diminta untuk melaporkan diri segera ke hospital terdekat bagi pemeriksaan kesihatan. Mereka yang tidak mempunyai simptom dikehendaki memantau status kesihatan masing-masing dalam tempoh 14
  • hari;
  • Difahamkan bahawa pihak China telah menyekat penerbangan antarabangsa komersil keluar/masuk di Wuhan, dan telah tidak membenarkan pakej pelancongan secara berkumpulan bagi warganegaranya ke luar negara bermula 23 Januari, 2020.
  • Semua rakyat Malaysia dinasihatkan agar menangguhkan perjalanan ke Wuhan;
  • Orang ramai turut diingatkan untuk mengamalkan tahap kebersihan diri yang tinggi seperti kerap mencuci tangan dengan menggunakan air dan sabun atau bahan pencuci tangan (hand sanitizer); serta segera mendapatkan kepada pihak hospital sekiranya mengalami simptom;
  • Pihak hospital swasta dipohon melaporkan segera kepada KKM bagi mana-mana kes penyakit berjangkit;
  • Semua pihak dinasihatkan agar tidak mengambil peluang untuk menimbulkan ketidaktenteraman dengan menyebarkan fitnah atau maklumat yang tidak pasti. Dapatkan maklumat yang tepat daripada pihak KKM dan Agensi Kerajaan yang berkaitan.

Agensi Pengurusan Bencana Negara (NADMA)
26 Januari 2020

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI