Terowong Sungai Lembing yang sebelum ini ditutup sementara, kembali dibuka kepada orang awam selepas kerja penyelenggaraan selesai dilakukan.

Ketua Seksyen Perhubungan Awam dan Korporat Majlis Perbandaran Kuantan (MPK), Norkamawati Kamal, berkata terowong itu antara tarikan pelancong dari dalam dan luar daerah ini, menyebabkan kerja penyelenggaraan perlu dilakukan secara berkala. Ketika proses penyelenggaraan dilakukan terowong ini sememangnya perlu ditutup bagi mengelak kejadian tidak diingini berlaku.

Teroka Lombong Bijih Timah Menaiki Lokomotif Di Terowong Sg Lembing Teroka Lombong Bijih Timah Menaiki Lokomotif Di Terowong Sg Lembing

Terowong yang mula dibuka sejak 1 Januari 2013 itu menerima kedatangan pengunjung setiap hari dan dibuka dari jam 9 pagi hingga jam 5 petang. Bayaran tiket adalah RM15 untuk dewasa dan RM7.50 untuk kanak-kanak bagi pelancong tempatan, manakala pelancong asing dikenakan bayaran RM30 bagi dewasa serta RM15 untuk kanak-kanak.

IKLAN

Memulakan penerokaan, pengunjung akan menaiki kereta api atau lokomotif iaitu kenderaan yang mengangkut bijih timah sejauh 80m. Ia kemudian diikuti dengan berjalan kaki sambil melihat pelbagai maklumat berkenaan terowong yang disediakan pada dinding.

Teroka Lombong Bijih Timah Menaiki Lokomotif Di Terowong Sg Lembing Teroka Lombong Bijih Timah Menaiki Lokomotif Di Terowong Sg Lembing

Terbahagi kepada dua lorong iaitu Lorong Sejuta dan Lorong Myah, terowong yang menjadi laluan utama pengunjung itu adalah terowong utama lombong Tabeto yang juga digelar ‘Tai Pei Tong’ oleh penduduk tempatan.

IKLAN

Pada zaman kegemilangannya, lombong Tabeto ini mencapai kedalaman maksimum 500m dan terowong yang dilalui ini digunakan untuk membawa bijih timah keluar dari lombong ke loji pengsir.

Teroka Lombong Bijih Timah Menaiki Lokomotif Di Terowong Sg Lembing

IKLAN

Kebanyakan bijih timah ini dihasilkan lombong yang terdalam dan terbesar di Sungai Lembing iaitu Lombong Myah. Lombong ini terletak kira-kira empat kilometer (km) ke dalam terowong ini. Terdapat 14 lombong berlainan di sini dan setiap satunya memiliki namanya tersendiri seperti lombong Willinks, Pollocks dan Gunong.

Selesai meneroka di dalam terowong, pengunjung berpeluang melakukan pelbagai aktiviti yang disediakan di sekitar kawasan Terowong Bijih Timah Sungai Lembing ini.

Sumber: Bharian

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI