Berita baik untuk yang nak travel ke Sabah, mulai semalam syarat kemasukan ke negeri ini dipermudahkan di mana tiada lagi keperluan buat ujian RTK sebaliknya hanya perlu lengkap dua dos vaksin sahaja mulai 1 Disember 2021.

Tapi bagi ahli keluarga yang ada anak berusia 12 tahun ke atas yang belum divaksin, belum lengkap di vaksin atau belum menerima vaksin bagi yang layak WAJIB melakukan ujian saringan Covid-19 dan menunjukkan slip keputusan ujian negatif di pintu masuk Sabah.

Manakala bagi individu yang belum divaksin atau belum menerima vaksin lengkap tertakluk dengan SOP sedia ada iaitu membuat ujian saringan Covid-19 tiga hari sebelum memasuki Sabah dan mengisi borang deklarasi kesihatan.

Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Sebelum ini individu yang mahu masuk ke negeri Sabah perlu menjalani ujian RTK 3 hari sebelum bercuti ke sini. Kini cukup lengkap dua dos saja
Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Sabah, antara destinasi pelancongan popular pilihan orang ramai kerana banyak pantainya yang menarik
Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Menginap di Kundasang menyaksikan puncak Kinabalu antara destinasi pilihan orang ramai bila ke Sabah

Menurut Berita Harian, Kerajaan Sabah membenarkan kemasukan pelawat yang lengkap vaksin COVID-19 ke negeri itu tanpa perlu menjalani ujian saringan COVID-19 berkuat kuasa 1 Disember ini.

Kelonggaran terbaharu prosedur operasi standard (SOP) rentas negeri ke Sabah itu diumumkan Ketua Menteri, Datuk Hajiji Noor sempena Pameran Persatuan Ejen Pelancongan dan Pengembaraan Malaysia (MATTA Fair) di Kuala Lumpur.

Beliau berkata, Sabah juga sudah bersedia menerima kemasukan pelancong antarabangsa sejurus Kerajaan Pusat membuka semula sempadan negara bermula tahun depan.
“Sehingga November 2021, sebanyak 266 penerbangan mingguan beroperasi ke Sabah dari Kuala Lumpur, Johor Bahru, Pulau Pinang, Kota Bharu, Labuan dan Sarawak dengan 43,000 kapasiti tempat duduk.

IKLAN

“Bagi penerbangan dalam negeri Sabah pula, sebanyak 123 penerbangan mingguan beroperasi ketika ini dengan kapasiti 16,720 tempat duduk menghubungkan Kota Kinabalu, Lahad Datu, Sandakan dan Tawau,” katanya dalam kenyataan selepas pelancaran pameran pelancongan Sabah sempena MATTA Fair yang berlangsung di Pusat Dagangan Dunia Putra (PWTC) di Kuala Lumpur.

Yang turut hadir Menteri Pelancongan, Kebudayaan dan Alam Sekitar negeri, Datuk Jafry Ariffin; Menteri Tugas-Tugas Khas Sabah, Datuk Mohd Ariffin Arif; Pengerusi STB, Datuk Joniston Bangkuai dan Presiden MATTA, Datuk Tan Kok Liang.

Kerajaan negeri sebelum ini mewajibkan kemasukan pengunjung dari Semenanjung dan Sarawak menjalani ujian saringan COVID-19 dalam tempoh tiga hari sebelum perjalanan walaupun sudah lengkap vaksin.

IKLAN

Sementara itu, Sabah mengambil bahagian secara besar-besaran dalam pameran pelancongan MATTA Fair kali ini dengan 12 gerai pameran bagi mempromosikan produk pelancongan Sabah sejajar pemilihan negeri itu sebagai Destinasi Pilihan Malaysia oleh MATTA untuk kali ketiga selepas 2015, 2019.

Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Kecantikan Pulau Bohey Dulang antara tarikan saat ke Sabah
Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Ramai mencabar diri mendaki Gunung Kinabalu
Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Chalet2 di Sabah sememangnya sangat indah dan menarik bagi aktiviti snorkling
Tidak Perlu Buat Ujian RTK Lagi, Pengunjung Ke Sabah Hanya Perlu Lengkap 2 Dos Vaksin
Desa Dairy Farm antara tarikan di Kundasang. Terasa bagai di Switzerland

Hajiji berkata, Sabah tidak menghadapi masalah untuk memenuhi keperluan penginapan pelancong, malah tambahan 3,506 bilik hotel dijangka meningkatkan lagi kapasiti sedia ada dengan pembukaan sebanyak 11 hotel baharu pada tahun depan.

Pada masa sama, katanya kerajaan negeri turut melaksanakan Pelan Pemulihan Pelancongan Sabah untuk segmen domestik dan antarabangsa bagi memperbaiki promosi pelancongan, termasuk menukar pasaran ketika pandemik COVID-19.

Katanya, Lembaga Pelancongan Sabah (STB) bekerjasama dengan pemain industri untuk melaksanakan ekspo pengembaraan, promosi dan latihan mengenai perkembangan destinasi pelancongan.

IKLAN

“Ini termasuk mewujudkan semula keyakinan pelancongan dan perdagangan melalui dengan negara seperti China, Korea, Norway, Indonesia, Brunei, India, Dubai, Itali, Kazakhstan dan Turki.

“STB juga bekerjasama dengan syarikat penerbangan dan membantu mereka mewujudkan semula penerbangan terus untuk pengembara domestik dan antarabangsa,” katanya.

Sektor pelancongan menjadi antara penyumbang penting kepada ekonomi negeri itu dan digariskan sebagai antara sektor utama yang akan dibangunkan melalui Halatuju Sabah Maju Jaya (SMJ) yang dilaksanakan kerajaan Gabungan Rakyat Sabah (GRS).

Sebelum pandemik COVID-19, sektor pelancongan Sabah merekodkan ketibaan 4.1 juta pelancong dengan perolehan RM8.342 bilion dan RM12 juta cukai pelancongan pada 2019.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI