Ada yang nak melancong naik kapal terbang ke tu? Hah, sebelum kemas barang anda, cuba ambil tahu dulu apa barang terlarang yang tidak lepas untuk di bawa masuk.

Biasanya berlaku bila anda pertama kali naik flight, okay jom kutip ilmu daripada Multazimah Zaini ini dulu.

Tip Melancong Naik Kapal Terbang

Tip Melancong Naik Kapal Terbang, Jangan Bawa Benda Terlarang Ini!

1) Alatan tajam

Tak semestinya benda biasa macam gunting kecil, pemotong kuku, pembuka botol ni senang nak bawa masuk flight. Benda ni pun boleh dijadikan senjata dan bahayakan penumpang lain. Tapi kalau nak bawa juga, boleh tapi simpan dalam checked in luggage.

Tip Melancong Naik Kapal Terbang, Jangan Bawa Benda Terlarang Ini!

IKLAN

2) Cecair lebih 100ml

Sebarang cecair yang lebih 100ml, anda kena simpan dalam travel pack yang lebih kecil. Macam perfume, skincare, haircare semua tetapi sama juga kalau nak bawa yang lebih 100ml, boleh tapi simpan dalam checked in luggage.

3) Spray aerosol

Ini antara benda yang senang terbakar sebab ada kandungan gas. That’s why apa apa jenis spray macam deodorant, spray rambut tu better tukar jadi cecair supaya dapat bawa masuk.

IKLAN

Tip Melancong Naik Kapal Terbang, Jangan Bawa Benda Terlarang Ini!

4) Powerbank lebih kuasa

Bawah 100watt-jam untuk setiap bateri sahaja boleh bawa masuk dalam cabin. Kalau lebih itu anda kena beritahu dulu pihak penerbangan sama ada boleh bawa atau tidak.

IKLAN

5) Ubat-ubatan

Hati hati kalau nak bawa ubat yang tak diisytiharkan. Ubat yang terlarang macam dadah, ubat illegal tak boleh bawa naik kapal terbang.

6) Barang mudah terbakar

Barang mudah terbakar ini macam cecair yang mudah terbakar macam pemetik api, asid, bunga api, bahan kimia terlarang dan banyak lagi.

Jadi anda kena sentiasa aware dengan benda yang tak boleh bawa. Kita tak mahu bahayakan diri dan orang lain sekali.

Have a safe flight to those yang nak pergi bercuti!

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI