Berkhemah bersama keluarga bukan antara senarai idea percutian yang akan dipaparkan saat mencari lokasi percutian bersama keluarga sebelum ini. Hikmah tidak dapat bercuti ke luar negara, rakyat Malaysia kini cuba pelbagaikan konsep bercuti antaranya dengan melakukan aktiviti perkhemahan.

Percayalah aktiviti ‘camping’ bersama keluarga dan rakan-rakan di lokasi perkhemahan di negara ini sesuatu yang cukup menarik. Selain dapat menikmati keindahan alam semula jadi, aktiviti percutian seperti ini membantu mendidik anak-anak belajar berdikari, menghargai alam dan keluar dari zon percutian selesa biasa.

Bagi yang sedang mencari lokasi perkhemahan seisi keluarga, lokasi perkhemahan keluarga di Malaysia yang dikongsikan saudari Mashithah Hasim via Family Camping Malaysia mungkin boleh dipertimbangkan.

‘7th Camping Trip’ di ABCampsite atau Air Beruk Campsite, Gerik, Perak (3 Hari 2 Malam)

IKLAN

Kali ini kita try booking campsite berpondok gini. Asalnya tengok gambar orang sebelum-sebelum ini setup atas pondok so dalam hati ok laa sikit camni musim-musim hujan ni tak susah hati nak tirih ke apa. Alih-alih pasang Base M, tak muat.Hahaha. Dua kali pindah wakaf sebab katanya yang tengah tu alang dia tinggi sikit. Pun sama. Dah laa hazabnyaaaa nak pasang dengan tiang tu panjang..Jap kena sua sana kejap sua sini sorang atas sorang bawah. Setelah menemui kegagalan dua kali, kitorang memandai jer ler setup bawah tetengah antara 2 pondok. Tolak meja batu semua make space sendiri. Alhamdulillah berjaya setup walaupun dah gelap sebab sampai pun dah dekat Maghrib. Hakak memang dah bunyi dah kalau kali ni tak muat gak, nak balik. Hahahaha

  • Bilik air ada tapi lampu suram sangat kat toilet perempuan. Toilet lelaki macam tak logik gak dia buh lampu motion sensor bahagian luar, kalau orang tgh membuang lama-lama kat dalam tak bergerak, selamat laa bergelap dalam tu. So sila bawak lampu sendiri
  • Paip air ada.
  • Fire pit ada
  • Parking dekat tapi kena panjat tangga
  • Entrance for Normal Car, Highrise car or 4×4? Semua boleh masuk
  • Compatible with campervan? Maybe sbb jalan curam berbukit sikit jer masa lepas masuk pagar dia
  • Phone Coverage : Umobile E, Maxis & Digi cam ok jer
  • Security / safety : Masa kitorang gi takde org jaga malam. Ada 2 campers jer termasuk kitorang. Perasaan cam seram sikit entah kenapa. Tempat berpagar. Masa siang ramai piknik meriah and sebelah tu Castella Cafe yang makan dalam air tu. Bila malam memang krik krik sungguh.
  • Cost of site RM50 untuk malam, siang jer kalau nak piknik RM30. Ko nak pacak atas tanah ke, atas pondok ke, harga sama. Campsite contact : 017-3675447

Overall best dengar bunyi sungai, cengkerik bagai. Memang takde bunyi karok bagai ler. Haha.

Cons: B
anyak gila nyamuk. And kebersihan kureng sebab org piknik ramai tinggal gitu jer bekas-bekas polestrine tu bersepah. Masa sampai ada najis musang kot atas pondok tu kitorang kena bersihkan sendiri. And kawasan macam tak terjaga sangat hari Jumaat tu. Kitorang dah duduk setup baru ada kakak tu datang kutip sampai and bersihkan kawasan sikit.

Pro:

  • Sungai best untuk bebudak boleh lintas sini sana memang tak dalam langsung. Ada org jual ABC tapi time kitorang pergi tak bukak sebab tuan tanah kenduri kahwin katanya.
  • Ada rakit boleh buat main sumo sapa jatuh kalah.
  • Ada sewaan tube kalau nak main tubing.
  • Ada gazebo so senang tak payah setup area kitchen. Anak-anak pengalaman main pondok-pondok kali ni. Memang excited habis. Siap mintak nak tido atas pondok jer. Tak nak tido dalam khemah malangnya nyamuk banyak nau walaupun dah pasang ubat nyamuk, dah buat unggun api, dah spray and sapu cream nyamuk kat badan.
  • Setiap gazebo ada tong sampah dan sampah dikutip tiap-tiap hari..

Alhamdulillah settle trip ke-7. Pengalaman yang tak dapat dilupakan tetiap kali camping. Bonding anak-anak semakin kuat sesama sendiri dan sesama mak pak. Cabaran membesarkan anak yang kian remaja, kena cari jalan keluar dari dunia gadget at least dapat laa 3 hari 2 malam setiap 2 minggu. Semoga kita semua kekal selamat untuk teruskan aktiviti camping bersama keluarga.

Klook.com