Sebut sahaja Annapurna ramai yang terbayang pergunungan Annapurna yang merupakan antara tiga gunung yang paling tinggi dan berbahaya di dunia.

Gunung Annapurna adalah salah satu gunung yang melebihi paras ketinggian 8,000 meter dan jika dilihat dari aspek kepayahan pendakian, Gunung Annapurna 1 adalah gunung yang mempunyai ketinggian risiko kematian. Jika dibandingkan dengan Gunung K2 atau Gunung Nanga Parbat. Yang mana tiga gunung ini adalah paling susah dalam 14 gunung yang tertinggi di dunia.

Baca lagi Cintaku Tertinggal Di Annapurna

Namun bukan perihal si gunung yang ingin diperkatakan, tetapi sebuah perkampungan kecil di sekitar kawasan pergunungan Annapurna. Ghandruk merupakan destinasi popular bagi pendaki sebelum meneruskan pendakian. Jika berpeluang untuk membuat pendakian ke Gunung Annapurna, ambil kesempatan seketika untuk melihat sisi kampung kecil, Ghandruk ini.

Ikuti perkongsian pengalaman wanita ini yang berkesempatan ke Ghandruk baru-baru ini.


‘Off-beaten path in Nepal, to the Roof of the World’

Ghandruk merupakan sebuah perkampungan kecil di kawasan pergunungan di Annapurna Region. Terletak di Gandaki Zone, trek laluan popular untuk ke Annapurna Base Camp (ABC) dan termasuk di dalam kawasan “conservation area”. Oleh itu, TIMS and ACAP permits required. Sepanjang perjalanan, ada dua checkpoints untuk check permit.

10 jam perjalanan dengan menaiki bas dari Kathmandu ke Pokhara, dari Pokhara ke Nayapul naik teksi 2 jam dan tukar naik jeep another 2 jam pula untuk naik ke area atas memandangkan jalannya ‘off-road’.

IKLAN

Dah sampai satu kawasan kena mendaki pula untuk naik ke kawasan kampung dan mencari penginapan untuk bermalam. Perjalanan agak mencabar tapi penat tak terasa bila dah sampai ke sini.

Kami duduk di Gurung Cottage, guesthouse dengan suasana kampung kaum Gurung di gunung ni. Cottage ni sederhana jer, don’t you expect macam 5 star hotel pula facilitinya. Betul-betul suasana kehidupan orangg Gurung dan sumber makanan semua dari hasil kebun yang ditanam sendiri. Gurung Cottage yang mendapat pengiktirafan dari Trip Advisors.

Himalayan coffee with Himalayan mountains view.

IKLAN

Kebanyakan yang datang di sini ialah trekkers yang sedang dalam perjalanan ke ABC. Untuk ke ABC pula, akan mengambil masa sekurang-kurangnya 7 hari trekking untuk sampai ke base camp.

Lagi satu yang paling best di kampung ini, pemandangan waktu paginya pabila matahari nak muncul sekitar pukul 5.30pagi. You all akan nampak gunung-ganang Himalaya mula muncul dari celah2 awan. MasyaAllah… indahnya ciptaan Tuhan.

Gunung-gunung agung Banjaran Himalaya seperti Annapurna I (7219 m), Machhapuchhare (6993 m) and Himchuli / Fish Tail (6411 m) mula kelihatan dengan paras ‘eye-level’ sahaja. Banjaran Himalaya ini juga dipanggil Bumbung Dunia. Majestic view!

IKLAN

Di sebelah kiri saya, pemilik Gurung Cottage; Mr Kisam Dai. Beliau merupakan pengembara tegar juga di mana Malaysia bukan negara asing bagi beliau.

Secara kebetulan pelukis ini juga mengembara, untuk melukis pemandangan Annapurna. Sudahnya, saya yang beli, Ha haa. Mr Manoj, an artist of the painting.

Takde apa nak buat kat sini saya join makcik-makcik ni jual barang kat depan bilik saya ni. Tengah tunggu sekolah kat kampung ni bukak, nanti kami turun utk selesaikan misi sebenar kami kat sini.

Sebelum meninggalkan Ghandruk, kami singgah ke satu-satunya sekolah untuk mengagihkan set alat tulis dan buku yg kami bawa dari Malaysia untuk diberikan kepada kanak2 di sini. Alhamdulillah, those cute little faces sangat gembira dengan kedatangan kami. Moga dapat menceriakan sedikit hari mereka di kawasan pergunungan indah dan sunyi ini.

Ini merupakan pengembaraan pengenalan ke Nepal sebelum kembali lagi untuk trekking sebenar ke ABC nanti. InsyaAllah..

Sumber: FB Atheena Rahman