pelitup muka kain

Memakai pelitup muka merupakan antara perkara yang disarankan ketika ini dibanyak negara yang terlibat dengan pandemik COVID-19.

Baru-baru ini Pertubuhan Kesihatan Sedunia (WHO) memperbaharui nasihatnya kepada negara-negara terjejas dengan wabak pandemik ini agar meminta orang ramai memakai pelitup muka jenis kain di ruang awam yang mempunyai risiko jangkitan COVID-19 bagi mengurangkan penularan virus itu. Sekali lagi mengubah pendiriannya terhadap isu pemakaian pelitup muka sejak tercetusnya wabak COVID-19 hujung tahun 2019 lalu.

WHO Tukar Kenyataan Galak Orang Ramai Pakai Pelitup Muka Kain Pula

Garis panduan terbaharu itu berdasarkan bukti saintifik daripada kajian yang dijalankan sejak beberapa minggu yang lalu. WHO bagaimanapun menekankan bahawa pelitup muka hanya merupakan satu daripada pelbagai alat lain bagi membantu mengurangkan risiko jangkitan COVID-19 dan tidak sepatutnya menjadikan orang ramai terlalu selesa.

IKLAN

“Pelitup muka sahaja tidak akan melindungi anda daripada COVID-19,” tegas Ketua Pengarah WHO, Tedros Adhanom Ghebreyesus.

“Kami menasihatkan kerajaan-kerajaan setiap negara untuk menggalakkan orang ramai memakai pelitup muka. Kami juga bercakap khususnya tentang pelitup muka kain yang bukan untuk tujuan perubatan. Kami mempunyai hasil kajian baharu. Kami mempunyai bukti bahawa sekiranya ia dilakukan dengan betul, ia boleh menjadi benteng yang menghalang titisan air yang mungkin berjangkit,” kata Maria Van Kerkhove, pakar teknikal WHO berhubung COVID-19 kepada Reuters

IKLAN

WHO Tukar Kenyataan Galak Orang Ramai Pakai Pelitup Muka Kain Pula

IKLAN

Sebelum ini, WHO memaklumkan bahawa pihaknya masih tidak mempunyai bukti yang mencukupi berhubung pemakaian pelitup muka di ruang awam. Pertubuhan itu sebelum ini hanya menggalakkan pelitup muka perubatan dipakai oleh individu yang bergejala serta petugas yang merawat mereka.

WHO Tukar Kenyataan Galak Orang Ramai Pakai Pelitup Muka Kain Pula

Sumber: astroawani

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI