Sebelum kewujudan kapal terbang, pengangkutan menggunakan kereta api adalah sangat popular untuk mengangkut manusia dari satu tempat ke satu tempat satu masa dahulu. Tapi bila kapal terbang dah digunakan secara komersial dengan meluas, malah sekarang semua orang dah mampu terbang, perkhidmatan kereta api membawa penumpang sedikit merudum melainkan hanya untuk pengangkutan barang-barang perdagangan sahaja.

Walau bagaimanapun, masih ada lagi yang memilih untuk menggunakan kereta api dalam trip percutian mereka, lebih-lebih lagi apabila melancong ke luar negara, ramai yang memilih untuk mengambil peluang merasai pengalaman menaiki kereta api, sekaligus menikmati keindahan alam semula jadi.

Kalau anda bercuti ke luar negara dan ingin merasai pengalaman pengembaraan menaiki kereta api, di sini ada beberapa cadangan untuk anda ambil tahu trip kereta api yang manakah mempunyai pemandangan terbaik untuk anda cuba nanti.

Orient Express Paris – Venice / Istanbul

Menerusi filem daripada karya novel Agatha Christie yang berjudul ‘Murder on the Orient Express’ membuatkan ramai yang tertarik untuk merasai dan melihat sendiri keindahan pemandangan yang dilalui oleh kereta api ini.

Trans-Siberian

Bukan sehari dua tapi perjalanan kereta api ini boleh mencecah seminggu kerana jarak yang jauh antara Rusia hingga ke China. Untuk trip yang panjang itu, anda akan lawati beberapa buah negara seperti Perancis, Itali, Jerman, Switzerland, Sweden, Poland, Bosnia Herzegovina, Portugal, Austria, Belgium dan Turki.

West Highland Line, Scotland

IKLAN

Perjalanan sejauh 264 kilometer merentasi bandar-bandar atau pekan kecil di Britain dan dapat merasai pengalaman melalui Harry Potter Bridge iaitu Glenfinnan Viaduct yang digunakan oleh Hogwart Express.

Glacier Express, Switzerland

Kereta api ekspress paling perlahan yang melalui perjalanan sejauh 290 km selama 7 jam antara Zermat ke St. Moritz. Kereta api ini mempunyai tingkap yang luas untuk penumpang menikmati pamandangan pergunungan Alps.

Maharaja Express, India

IKLAN

Perjalanan dari Mumbai ke Delhi yang mengambil masa kira-kira empat hingga lapan hari. Sepanjang perjalanan, anda boleh menikmati pemandangan tempat-tempat yang dilalui dari Jaipur, Fatephur Sikri dan Agra.

Inlandsbanan, Sweden

14 jam perjalanan sejauh 1300 km melalui kawasan terpencil Swedish bermula dri Kristinehamn di selatan menuju ke Gallivare di utara Artic Circle.

Le Train Jaune, Perancis

IKLAN

Laluan kereta api yang melalui kawasan pergunungan indah di Perancis merentasi Banjaran Pyrenees (French Pyrenees).

Bernina Express, Switzerland

Lalun kereta api yang mengambil masa selama lebih kurang 4 jam untuk perjalanan sejauh 144 km melalui kawasan pergunungan. Switzerland sebuah negara yang kecil tapi sangat cantik. Memang berbaloi kalau anda dapat pergi ke sana.

Blur Train, Afrika Selatan

Selama 27 jam, anda akan menikmati pemandangan yang sangat menakjubkan melintasi jalur rel sepanjang 1600 km antara kawasan Cape Town hingga Pretoria. Kalau anda mempunyai bajet lebih, boleh ambil gerabak mewah yang lebih luas berukuran setengah bilik hotel dan lengkap dengan balkoni.

Rhine Valley, Jerman

Kalau tak nak perjalanan yang panjang, anda boleh cuba menaiki kereta api yang perjalananya hanya mengambil masa lebih kurang 50 minit sahaja melalui kawasan Sungai Rhine. Sekalipun sekejap, tetapi pemandangan yang cukup cantik akan membuat anda terpaku di sana.

Sentiasa up to date tentang tempat healing dan relax dengan LIBUR.
Berlibur dan download seeNI sekarang!

KLIK DI SEENI