Pulau Langkawi sememangnya antara destinasi yang best kalau nak bercuti – dengan pembangunan pelancongan dan tempat-tempat menarik, memang teruja kalau nak ke sana.

Tak kira percutian itu bersama keluarga atau kawan-kawan, Pulau Langkawi semestinya akan menjanjikan satu percutian yang menarik untuk setiap pengunjung yang datang ke sana.

Tapi, untuk anda yang baru first time nak ke pulau lagenda ni, mesti tengah cari-cari info tempat-tempat yang best nak pergi ke sana kan?

Jadi ini adalah senarai lokasi best yang anda kena singgah kalau nak ke Pulau Langkawi.

p/s: nak buat trip kelas pun sesuai sangat dekat tempat-tempat ni.

Dataran Helang

Gambar www.langkawi-info.com

Tempat ni wajib pergi kalau ke Pulau Langkawi. Replika burung helang berukuran 12.6 x 21.6 meter ni adalah background gambar yang membuktikan anda dah menjejakkan kaki di Pulau Langkawi.

Pekan Kuah

Gambar www.langkawi-info.com

Pekan Kuah ni lubuk kalau anda nak shopping. Dah sampai Dataran Helang tu, boleh singgah terus ke Pekan Kuah sebab dia terletak sebelah-menyebelah je. Kalau anda dari Dataran Helang tu, singgah dulu ke Lagenda Langkawi Dalam Taman sebelum nak ke Pekan Kuah.

Kilang Minyak Gamat Nusantara

Gambar jarimanistravel.blogspot.com

Ini tempat kalau nak beli produk minyak gamat original Pulau Langkawi. Anda boleh singgah ke showroom tempat ini untuk melihat sendiri apa barangan berasaskan gamat yang dijual kepada pembeli. Showroom mereka dilengkapi dengan kemudahan toilet,surau dan cafe sebagai tempat hentian rehat untuk anda yang kepenatan setelah seharian berjalan. Waktu operasi dibuka setiap hari pukul 8.30 pagi sehingga pukul 5.30 petang (kecuali hujung minggu tutup pukul 7 petang).

Upside Down House Gallery

Gambar www.langkawi-info.com

Kalau anda nak ke sini, sila tuju ke Kampung Bayas. Jarak perjalanan dari Jeti Pekan Kuah ke Kampung Bayas mengambil masa lebih kurang 30 minit. Kalau dari lapangan terbang Langkawi hanya mengambil masa lebih kurang 15 minit. Tempat ni dibuka setiap hari dari pukul 10 pagi sampai pukul 10 malam dengan bayaran masuk sebanyak RM18 untuk dewasa dan RM12 untuk kanak-kanak.

Kereta Kabel Langkawi & Skybridge

Gambar travel.grin.io

Kereta kabel Langkawi ni juga dikenali sebagai Langkawi SkyCab manakala Skybridge pula terletak di Gunung Mat Chinchang. Ada banyak tarikan lain yang terletak di sekitar Langkawi SkyCab ni seperti SkyDome, SkyAdverture Park, Geopark Hotel dan kedai-kedai yang menjual cenderamata. Kepada anda yang nak tahu harga Langkawi SkyCab ni, sila klik di pautan yang Libur berikan ini: www.panoramalangkawi.com

Makam Mahsuri

Gambar langkawihomestayku.blogspot.com

Kota Mahsuri merupakan tempat menarik di Langkawi yang perlu dilawati. Kepada yang meminati kisah sejarah boleh datang ke Makam Mahsuri dan ibu bapa juga boleh membawa anak-anak untuk mendedahkan mereka kepada sejarah yang terdapat di sini. Alamat lokasi ini adalah Jalan Makam Mahsuri, Kampung Mawar, 07000 Langkawi, Kedah dan waktu operasinya dari pukul 8.30 pagi hingga 6.00 petang.

Underwater World Langkawi

Ada pelbagai penambahbaikan terbaru yang dilakukan di sini bagi memastikan setiap pengunjung yang datang dapat merasai nikmat kepuasan melihat hidupan laut yang berhabitat di Underwater World Langkawi ini. Anda mesti tak pernah tengok penguin ke? Ha dekat sini ada penguin. Jadi siapa ke Langkawi, wajib singgah ke sini, bawa anak-anak sekali. Untuk maklumat mengenai waktu operasi dan bayaran masuk, boleh rujuk di www.underwaterworldlangkawi.com

Dataran Pantai Cenang

Gambar tripcarte.asia

Pantai Cenang ni antara lokasi popular di Langkawi kerana pantainya yang cantik dan landai. Kalau anda ingin merasai aktiviti malam yang meriah di Langkawi, Pantai Cenang ini antara hot-spot yang perlu anda singgah.

Telaga Harbour Park Langkawi

Gambar anoraini.blogspot.com

Lokasi yang ini berdekatan dengan Lapangan Terbang Antarabangsa Langkawi dan kalau anda nak merasai percutian yang agak mewah dan classy, boleh datang bercuti ke sini. Ada banyak kedai-kedai yang best tersedia untuk anda menikmati percutian yang class dan selesa.

Skytrex Adventure Park Langkawi

Gambar www.klook.com

Siapa pernah datang ke Skytrek Adventure Park Taman Botani Shah Alam, pasti tahu apa yang ada disediakan di Skytrek Adventure Park Langkawi ni. Untuk Anda yang mahukan percutian yang lasak dan mencabar, boleh datang ke sini. Cabar diri anda untuk bergantungan dan berjalan dari pokok ke pokok. Bukan jalan biasa-biasa tau, laluannya akan tergantung tinggi di atas pokok.

Island Hopping Dayang Bunting

Gambar www.langkawi-info.com

Tasik Dayang Bunting ni memerlukan anda naik bot dan keluar sebentar dari Pulau Langkawi sebab ianya terletak di sebelah selatan Pulau Langkawi. Ada banyak tempat-tempat menarik di sini, dan kalau anda nak explore semuanya, jom la naik bot dan island hopping di sekitarnya!

Air Terjun Telaga Tujuh

Gambar www.langkawi-info.com

Lokasi ini untuk anda yang sukakan aktiviti yang agak lasak sewaktu percutian kerana untuk ke Air Terjun Telaga Tujuh ini, anda perlu trekking lebih kurang 600 anak tangga selama 30 minit sebelum sampai ke lokasi. Tip untuk anda ke sini adalah jangan bawa benda-benda yang tak penting dan memberatkan anda dan waktu terbaik untuk ke sini adalah pada awal pagi atau waktu petang.

Taman Buaya Langkawi

Gambar zine.my

Kalau anda nak tengok buaya, boleh datang ke Taman Buaya Langkawi. Buaya yang ada di sini besar-besar. Kalau anda bawa anak-anak ke sini sudah pasti mereka akan teruja melihat buaya yang terdapat di sini. Kalau nak ke sini, waktu pertunjukkan buaya adalah dari pukul  11 pagi hingga pukul 2.45 petang manakala waktu makan buaya adalah pada pukul 10.45 pagi. Bayaran masuk adalah sebanyak RM18 untuk dewasa dan RM12 untuk kanak-kanak.

Galeria Perdana

Gambar langkawitravelog.blogspot.com

Sekiranya anda ingin melihat apakah koleksi hadiah, pemberian dan koleksi-koleksi Tun Dr. Mahathir dan Tun Dr. Siti Hasmah, anda boleh berkunjung ke Galeria Perdana di Kampung Kilim, Langkawi. Galeri ini dibuka dari pukul 8.30 pagi hingga pukul 5.30 petang.

Pulau Payar Marine Park

Gambar www.tripdeals.my

Kalau anda nak ikut jalan yang paling cepat ke sini, anda boleh ambil bot di Jeti Kuala Kedah yang mengambil masa 30 minit untuk sampai. Kalau anda ambil dari Jeti Pulau Langkawi, ia akan memakan masa selama 1 jam. Lokasi tempat ini adalah lebih kurang 30km dari Pulau Langkawi tapi taman marin ini sangat berbaloi untuk anda lawati. Tiada bahasa yang sesuai untuk digunakan bagi menggambarkan betapa cantiknya tempat ni, tapi percayalah, tempat ni memang cantik.