Sebelum diumumkan sempadan negara dibuka sepenuhnya buat pengembara, dah ramai yang melancong ke luar negara, namun prosedur yang perlu dilalui berbeza antara setiap negara yang bakal dilawati.

Sebagai seorang traveler, Khairul Hafiz ada berkongsi kepada pengikutnya di akaun Facebook tentang apa yang perlu dibuat apabila melancong atau bercuti selepas pandemik.

Berkongsi posting tersebut sebaik sahaja menamatkan kuarantin setelah melancong ke Finland untuk memburu aurora, Khairul turut berkongsi gambar tripnya kali ini yang menurut kapsyen yang dibuat merupakan kali kelima memburu aurora.

Ikuti perkongsian Khairul Hafiz ini dan semoga bermanfaat untuk semua yang bakal bercuti ke luar negara:

Perkongsian Travel Pasca Pandemik

Alhamdulillah baru je merdeka semalam dari kuarantin 5 hari.. Bersyukur juga semua PCR test yang dibuat sejak dari Helsinki, di KLIA dan RTK Antigen hari ke 5 semua menunjukkan keputusan negative jangkitan. Begitu juga dengan kesemua ahli kembara ke Lapland semuanya negative.

Saya cuba sharekan pengalaman selepas beberapa kali travel pada era pasca pandemik ni sejak november lepas dan march tahun ini. Semoga berguna kepada semua

Mungkin ramai dah cuba cari ruang untuk pergi bercuti luar negara selepas pengumuman kelonggaran untuk keluar masuk ke sempadan negara bermula 1st April. Maklumlah, 2 tahun disekat tak boleh travel, kepada pengembara tegar, ia adalah satu penyeksaan.

Semakin banyak juga negara sudah membuat pengumuman tentang pembukaan sempadan negara, bermaksud mereka telah bersedia menerima kedatangan kita sebagai pengembara.

Setiap negara, ada meletakkan syarat untuk kemasukan ke negara masing-masing. Syarat-syarat itu pula berbeza dengan negara yang lain. Ada yang mengkehendaki setiap orang menyediakan sijil PCR Test dengan keputusan negative. Ada juga yang hanya memerlukan RTK-Antigent Test sahaja. Bergantung kepada negara yang hendak dilawati.

Namun, kebanyakan negara meletakkan syarat memerlukan sijil vaksinasi yang lengkap. Ada juga negara yang memberikan syarat khas, kemasukan kepada mereka yang tidak mengambil vaksin. Namun mereka perlu mematuhi syarat-syarat khas yang lain seperti perlu melalui PCR test ketika tiba di sana, kemudian perlu melalui proses kuarantin dahulu beberapa hari dan sebagainya.

Walaupun ada negara yang menerima kedatangan mereka yang tidak mengambil vaksin, namun kebanyakan negara lain juga hanya membenarkan mereka yang sudah divaksinasi sahaja boleh keluar pergi mengembara. Jadi, ia tidak memenuhi kriteria kedua-dua syarat setiap negara ketika perlepasan dan ketibaan.

Kena Selalu Update SOP Setiap Negara 

IKLAN

Syarat itu juga boleh bertukar dalam tempoh terdekat. Oleh itu, sentiasa dapatkan update tentang syarat kemasukan.

  1. Jangan bergantung sangat kepada kenyataan komen atau posting share di media sosial untuk info travel. Termasuklah posting dari saya. Apa yang saya maksudkan, jangan rujuk info tentang syarat kemasukan ke negara tertentu dari kenyataan posting yang orang tulis di media sosial.

“Pergi sini, tak payah pcr test..” atau “Hari tu saya pergi dia tak tanya pun pasal PCR test.” atau mungkin ada yang update kat media sosial, “Border negara tu kami tak boleh masuk sebab covid.”

Ada kes, di mana mereka ambil info dari posting share orang lain, tak memerlukan PCR test, tapi sebenarnya mereka dikehendaki membuat PCR untuk penerbangan itu. Jadi, tak dapat naik dan perlu tukar penerbangan. Kemudian perlu tergesa-gesa mencari tempat untuk membuat PCR test dan menukar plan penerbangan. Rugi masa travel dan wang.

Sebaiknya, dapatkan confirmation dari official page negara tersebut. Seperti contoh, jika ingin ke Finland, dapatkan kenyataan rasmi dari immigration Finland tentang SOP kemasukan.

Setiap kenyataan rasmi itu, ada tarikh update dan tempoh sahlaku kenyataan. Kadang-kadang ia akan berubah dalam tempoh seminggu. Perlu alert dengan perubahan terbaru.

  1. Jika masih ragu2 samada kita perlu sediakan keputusan PCR, cuba hubungi email kedutaan rasmi samada PCR test itu diperlukan atau tidak. Kos untuk membuat PCR Test pun kos bukannya murah sekitar RM170 seorang. Saya menghubungi kedutaan Malaysia di Finland dan mereka mengesahkan hanya perlukan sijil vaksinasi sebagai dokumen perjalanan.
  2. Sediakan dokumen lengkap vaksinasi. Sijil vaksinasi kita, boleh didapati dari apps Mysejahtera. Download file pdf, dan print hardcopy. Sebaiknya standby 2 atau 3 hardcopy senang just incase, mereka ambil 1 copy, kita ada lagi salinan lain sebagai simpanan kita.

Sediakan juga file pdf dan susun elok-elok dalam phone. Kadang-kadang time mereka minta, akan rasa kalut mulalah cari file tak jumpa. Sebab banyak sangat file persediaan dalam phone, flight ticket, tempahan tempat tinggal, tempahan tiket keretapi, tempahan bas dan sebagainya.

  1. Untuk merentasi negara-negara yang ingin dilawati, dapatkan maklumat tentang dokumen yang diperlukan. Ada negara yang mengkehendaki pengembara mengisi borang atau e-form tertentu, beserta dokumen vaksinasi. Maklumat ini juga boleh diperolehi dari laman rasmi imigration setiap negara.
  2. Untuk Transit, boleh hubungi penerbangan yang kita bakal naiki. Saya menaiki Qatar Airways dalam kebanyakan penerbangan kerana pada saya customer servis mereka sangat bagus dan mudah untuk dihubungi.
  3. Untuk pulang ke Malaysia, kerajaan Malaysia masih menetapkan sesiapa yang memasuki border Malaysia, perlu menyediakan sijil pemeriksaan ujian PCR. Oleh itu, ketika mahu pulang dari Finland, kami perlu cari tempat PCR di Helsinki sebagai dokumen yang diperlukan untuk fly dari Helsinki ke KL.
  4. Buat masa ini, semua kemasukan di Malaysia perlu mengisi Home Quarantine Application, sehingga 1st April. Selepas 1st April, quarantine di Malaysia dah tak diperlukan lagi.

Agak leceh sikit mengisi borang ini kerana terlalu banyak maklumat di minta. Sediakan awal2 info, Nama, no IC, jenis vaksin, tarikh vaksin, Alamat rumah, berapa bilik dalam rumah, berapa bilik air yg attach dgn bedroom, berapa orang yang duduk dalam rumah, ini semua data yang perlu untuk isi Home Quarantine Apllication.

Sedikit masalah muncul dalam Home Quarantine Apps ini. Dalam 1 form, boleh diisi sehingga 10 orang. Tapi apabila Surat approval diberikan dalam bentuk pdf file, hanya 1 nama sahaja yang ada di dalam surat. Iaitu nama applicant yang pertama.

IKLAN

Apabila proses check in di lapangan terbang, mereka akan menyemak, dan perlu inform kepada mereka tentang form hanya letak 1 nama sahaja walaupun kita apply 2 atau 3 orang dalam 1 form quarantine.

Ia menyebabkan kita perlu menunjukkan pada mereka form yang kita apply. Untuk log in semula pula, perlu sediakan passcode yang kita dapat dalam email ketika apply form.

  1. Apabila sampai di KLIA pula, kita diminta untuk isi eform traveller dalam Applikasi Mysejahtera.

Caranya,Pergi Applikasi Mysejahtera (Home), Pilih icon Traveller, Pilih Travel for NAMA Profile kita, then perlu isi borang itu sebelum masuk que di KLIA.

Banyak juga data yang diperlukan. Ini antara sebab kenapa ambil masa yang lama di KLIA. Perlu isi data berikut:

  1. IC Number
  2. Passport Number
  3. Umur
  4. Gender
  5. Nationality
  6. Occupation
  7. Tempat ketibaan
  8. Negara Pelepasan
  9. Nombor Penerbangan
  10. Tarikh Penerbangan
  11. Tarikh Ketibaan
  12. Quarantine Address di Malaysia
  13. Poskod
  14. Negeri
  15. Nama Waris
  16. Nombor contact waris

17, 18,19 berkenaan pernah dijangkiti covid atau tidak.

  1. Dah siap isi borang tu, dan Status Mysejahtera kita dah bertukar kepada Person Under Surveillance (PUS) (Warna Kuning), baru kita dibenarkan masuk dan que utk confirmation berdafter Home Quarantine.

Jika kita pulang dari negara2 tertentu (yang mana kes covidnya sangat tinggi), kesemua pengembara yang pulang akan dipakaikan gelang pink.

  1. Kemudian kita beratur untuk ke Proses swab PCR Test di KLIA. Mengikut pengalaman yang lepas, selepas beberapa hari keputusan akan diupdate dalam apps Mysejahtera dan hantaran SMS.
  2. Buat masa sekarang, jika kita dah complete vaksin dan booster, perlu kuarantin selama 5 hari. Hari ke-5 perlu ke mana2 klinik utk buat sekali lagi test, RTK-Antigen. Hari ketibaan dikira sebagai Hari pertama (Hari 1).

Bermula 1 April, tidak perlu lagi kuarantin jika sampai ke Malaysia.

Process ini mungkin akan berubah selepas beberapa tempoh, sebab itu setiap pengembara perlu sentiasa alert dengan apa sahaja pengumuman dan perubahan yang di beritahu oleh kerajaan.

  1. Selepas selesai test RTK Antigen hari ke-5, tinggal tunggu Mysejahtera update status dari PUS kepada Normal.

Saya kongsikan juga sedikit gambar-gambar aktiviti semasa trip memburu Aurora di Lapland. Trip Memburu Aurora ke-5,

IKLAN

Khairul Hafiz

Kapten Lensa Kembara,

Rovaniemi,

Finland.

March 2022