Libur ada senarai baru tempat-tempat best yang akan buat korang rasa nak repeat balik Acheh tahun ni. Confirm! Tempat-tempat ni perkongsian terkini daripada Zati Mohd yang kebetulan ke Acheh sebab suami beliau konvo baru-baru ni.

Libur nak ambil kesempatan ni untuk ucapkan tahniah la kepada suami Zati Mohd kerana berjaya menamatkan pengajian dengan jayanya plus dapat travel tempat-tempat best yang ada di Aceh!

Untuk anda yang nak ke Aceh, ingat tau, dekat sana bukan saja sabang, muzium, atau tempat-tempat lain yang dah biasa korang boleh pergi. Ada beberapa lagi tempat lain yang menarik antaranya adalah seperti perkongsian Zati Mohd ini:

?LHOKMEE PASIR PUTIH

White sand

Sekitar 45 minit perjalanan dari banda Aceh ke sini. Bagi pencinta alam atau peminat photography, anda wajib ke sini. Selain itu, anda boleh menikmati keindahan matahari terbenam.

? BATE HILLS, Ujong Batee

Bate hills

Sebelum tiba di pasir putih korang boleh menikmati minum ringan di Cafe Ujong Batee. Kawasan yang pernah menjadi sejarah terdamparnya ikan paus.

?LHONGA LEUPUNG

 

Lhonga Leupung
Lhonga Leupung

Untuk mengambil gambar di sini, anda akan dikenakan bayaran (ikut kawasan). Perjalanan sekitar 45 minit dari banda Aceh akan membawa anda menyelusuri keindahan pantainya yang mempunyai ombak besar.

?PUNCAK GEURUTE

Puncak Geurute
Puncak Geurute

Perjalanan dengan motosikal selama satu jam dari Lhonga Leupung dengan keadaan berbukit bukau menyelusuri desiran ombak besar dan keindahan alam akan membuat anda menikmati keindahan dunia dan lupakan segala masalah. Jika menaiki kereta sila bawa ubat loya ?. Jika anda naik motor seperti sis sila nikmati kawasan hutan yang curam serta berbukit bukau dengan hati yang tenang.

Oh ya jangan lupa shopping ikan kering, sotong kering dan ikan bilis di persisir kawasan Lhok Seudu. Murah gilaaa punyaaaa.

?GRAMEDIA, Banda Aceh.

Gramedia – banda aceh

Bagi peminat buku hasil tulisan Asma Nadia atau Tere Liye. Anda boleh datang ke sini. Tapi harga buku tak ada murah sangat. Memadai untuk kita yang pencinta buku ?.

Sebenarnya ada lagi kawasan lain. Seperti air terjun, kawasan kolam air panas. Tapi disebabkan kekangan masa sebab nak photoshoot konvo jadinya lain kali kita datang lagi ???.

Kalau korang nak shopping di kedai yang boleh menggunakan ringgit Malaysia dan jugak boleh dapt beg dengan harga yang murah serta berbaloi, boleh datang ke kedai pakcik Yan Kedah ni di Pasar Aceh. Beg silang paling murah RM15. Beg bulat yang trending sekarang baru RM25. Begpack Aceh boleh dapat sekitar RM30. Berbaloi kan?

Minum minum dulu di Puncak Geurute
Lhonga Leupung
Lhonga Leupung
Puncak Geurute